Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Kia har som merke virkelig fått luft under vingene etter at de gikk inn i Europa for fullt, og opplevd stor suksess. Den første bilen som ble produsert i Europa for Europa var Kia Ceed i 2007. Siste virkelig nye bil ut var Kia EV6, en bil som ble kåret til «Car of the Year» i Europa, og som har bragt Kia til å bli det mest solgte merket i blant annet Nederland.
Nå er de igjen på vei med en ny bil, denne gangen med en SUV som tilbyr nok seter til et lite fotballag – eller en stor familie, om du vil.
For med en lengde på 5,01 meter er EV9 en stor bil, og med en akselavstand på 3,1 meter har Kia gitt bilen store muligheter til utfoldelse på innsiden – en mulighet de ikke har latt gå fra seg.

Nå er det rentekrig: Vær obs på tre ting
God plass
Om vi hopper rett til bagasjeromsvolumet som befinner seg bak de to forsetene, så er dette et areal på langt mer enn to meter i lengde, og når alle seter er lagt ned har du 2.393 liter å fylle, fra gulv til tak. Bilen kan som sagt fås som sjuseter, der midterste rad er en treseter, men også med tre rader á to seter på hver.
Denne siste utgaven gir deg blant annet mulighet for å svinge de to midterste setene rundt, og du kan velge om passasjerene her skal sitte bakovervendt, eller forovervendt. Løsningen er ikke ny i seg selv, men hører som regel mer skaplignende minibusser til.
Plassen er likevel blandet med både det komfortable og det funksjonelle på en måte som gjør EV9 til ei staslig vogn det kommer til å være lett å trives i. For i tillegg til å by på stort volum, har den også alt du med et snev av anstendighet kan be om av utstyr – også der bak. At den i det hele tatt kan by på såpass med plass er selvfølgelig fordi den er laget på e-GMP plattformen, en dedikert elbil-plattform som først så dagens lys i EV6.

Pakket med utstyr
De tyske produsentene skal få kjørt seg i tiden som kommer, ettersom de tviholder på løsningen med å selge biler uten det viktigste utstyret, for deretter å selge dette dyrt fra ei lang liste de kaller ekstrautstyr.
Den tid virker å være forbi fra alle andre hold, inkludert Kia.
EV9 vil komme i to utstyrsversjoner til å begynne med, og ingen av dem er dårlig utstyrt. Den best utstyrte vil få navnet GT-Line, som ved EV6. Her har du det meste du kan forvente av en bil som dette. Fra før kan bilene bestilles med utvendige kameraspeil, de har V2L med mulighet for å tappe 230 volt ut av hovedbatteriet, de kommer med to skjermer på 12,3 tommer, stort lydanlegg, og et lass med assistentløsninger. Derfor vil du blant annet se at bilen har to kameraer bak, to i hvert speilhus, pluss flere foran. Der har den også lidar på GT-Line, en bil som skal være klargjort for å oppgraderes til selvkjøring på nivå 4, når dette blir et tema.
Se detaljene her:
Av interessante detaljer finner vi blant annet at bilen har netting i nakkeputene foran. Det kan være lett å tenke at dette er for bedre lufting, men nei da. Det er rett og slett for at de som sitter på andre seterad skal kunne se bedre fremover, ettersom nakkeputene til en viss grad er gjennomsiktige. Lenger bakover er det visst ikke fullt så viktig, for andre rad har ordinære og tette puter.
Hengerfeste er en selvfølge, og du kan med den firehjulsdrevne utgaven trekke opp til 2,5 tonn, og selvfølgelig har den mulighet for taklast. Dette kan med andre ord bli en skikkelig hytteracer, enten det er til fjells om vinteren, eller ved sjøen om sommeren.

El-pakka
Men først og fremst er naturligvis EV9 en elbil, og den kommer med to forskjellige drivlinjer. Du kan velge mellom en tojulsdreven utgave med 204 hestekrefter, eller en firehjulsdreven versjon der de to motorene samlet byr på 384 hestekrefter.
Kjøper du bilen med drift på bare to, så vil du belønnes med en rekkevidde på opp mot 541 kilometer. Om du velger firehjulsdrift får du naturlig nok også bedre ytelser, men må betale i form av rekkevidde. Kia opplyser likevel at den fortsatt skal klare 497 kilometer, etter WLTP-standarden, selv om alle homologeringstall ikke er klare enda.

«Hei, Siri – åpne bak!»
Kia forteller at rekkevidden stammer fra 4. generasjons batteriteknologi, som naturlig nok er raskere til å ta til seg energi, men også avlevere igjen. Det har også bedre kapasitet og energitetthet, noe som først og fremst gjør utslag i fysisk størrelse og vekt.
I EV9 sitt tilfelle er bilene utstyrt med et batteri på 99,8 kWh, der 456 celler er fordelt på 38 moduler. At bilen kan ta imot et såpass stort batteri er naturlig nok takket være den lange akselavstanden, i tillegg til at det bør være såpass for å kunne gi nok rekkevidde på en så stor bil.

I likhet med EV6 benytter også EV9 seg av 800 volts lading, noe som gjør at de kan bruke tynnere kabler ombord, og dermed også redusere både vekt og matieralkostnad. Det betyr likevel ikke at Kia strekker strikken alt for langt med tanke på ladefart. Jo, da. De krabber opp på 240 kW på det meste, men andre produsenter med 800 volt sikter nå langt høyere. Kia sine egne estimater er likevel at du på 15 minutter skal kunne lade opp til nye 239 kilometer, og det er slettes ikke verst.
Kia har historisk sett opprettholdt god rekkevidde også om vinteren. Det betyr at de har god kontroll på temperaturstyringen av både batterier og øvrig drivverk, selv når kulda setter inn.
Det er i så måte ingen grunn til å tro at dette er noe annerledes for EV9, som får både varmepumpe og to store PTC-varmere, på respektive 6,5 foran og 4 kilowatt bak. At den må utstyres med to tilleggsvarmere er naturlig når bilen er så stor.

118 modeller sjekket: Disse svinger best og dårligst
Vågalt design
Elbil24 har tatt en prat med Karim Habib, som er sjefsdesigner hos Kia. Som det storkonsernet de er, så har de designstudioer rundt om på flere steder i verden, deriblant Frankfurt i Tyskland, Irvine i California, pluss i Kina, og India.
Bilen er, nær sagt som vanlig i bilbransjen, resultatet av en intern konkurranse innad i selskapet. Fem designskisser ble vurdert, der de til slutt satt igjen med to alternativer som ble tatt med videre. Den EV9 vi nå ser stammer fra en gruppe designere, ledet av en tyrkisk designer.
Habib viser oss hvordan bilen har fått et røft utseende takket være veldig slette sidepaneler, som deretter brytes fullstendig opp gjennom godt synlige hjulbuer, der veldig mye visuelt skjer – akkurat som på mer offroad-orienterte biler. Nå skal det sies at EV9 slettes ikke er noen offroad’er, men den har likevel en bakkeklaring på såpass mye som 19,8 centimeter.
VI spør Habib om hvorfor EV9 skiller seg såpass mye fra de øvrige bilene innad i merkefamilien. Slektskapet er ikke selvskrevent, og det er få klare familietrekk, slik vi ser spesielt hos de tyske produsentene.
Habib er enig, og forklarer det med at de opererer og designer biler i forskjellige deler av verden. Samtidig forteller han at dette er noe de kommer til å fokusere mer på i tiden som kommer, med fremtidige modeller. At akkurat EV9 ble som den nå er blitt er et resultat av at bilen blant annet er høyaktuell for det amerikanske markedet. Derav også størrelsen.
Konseptbilen som ble vist fra start av er i en matt blå farge, og Habib bekrefter at denne fargen også blir å få når bilen kommer i produksjon. Det samme blir fargen Ivory Silver i matt utgave, men i motsetning til den blå vil denne også bli å få i blank versjon – i tillegg til et stort antall andre farger.

Typisk norsk?
Nei, Kia EV9 faller ikke inn i det segmentet der den typiske Ola og Kari Normann befinner seg. Til det er den for stor, men det selges fortsatt et godt knippe biler i dette segmentet også, for den vil rett ut og konkurrere med biler som BMW iX, Audi Q8 e-tron, pluss de nylig ankomne EQE og EQS SUV fra Mercedes-Benz.
At EV9 kan sparke fra seg blant disse er vi ikke det minste i tvil om.
Men så vet vi også at det kommer flere konkurrenter etter hvert. En av dem er konsernslektningen Ioniq 7, som blir Hyundais svar på Kia EV9. En annen er Xpeng G9, med flere.

DUELL: Nyhetene Audi Q8 e-tron og Nio EL7: - En klar vinner
Samtidig er det ingen hemmelighet at Kia er svanger med en mindre SUV som skal rett inn i hjertet av det segmentet nordmenn flest opererer i, og ryktebørsen forteller at den skal hete EV5, og være bygget på den samme plattformen. Tiden vil vise.
Det Kia derimot kan fortelle er at EV9 kommer til Norge i løpet av året, men har foreløpig ikke regnet seg ferdig når det gjelder prisen. Men som alltid ønsker de naturligvis å være konkurransedyktig, om ikke mot konkurrerende 5-setere, men alternative 7-setere. Samtidig må den være rimeligere enn noen av de typiske premium-merkene, så vår beste gjetting går mot en pris rundt 750.000 kroner, så får tiden vise hvor feil vi har tatt.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.