Fullelektriske SUV-modeller:

Kineserne viser muskler

Nå lanseres de elektriske offroad-bilene i Europa.

DIGERT BEIST: YangWang U8 er et beist av en bil, men også en slags tekno-bombe av rang. Foto: Fred Magne Skillebæk
DIGERT BEIST: YangWang U8 er et beist av en bil, men også en slags tekno-bombe av rang. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Toyota Land Cruiser er legenden blant firehjulsdrevne offorad’ere, du vet de ekte SUV’ene, bilene som først skapte begrepet SUV i utgangspunktet. Den har akkurat kommet i en sprell ny og spennende versjon, men dessverre ikke som elbil.

Strengt tatt kan vi nevne Land Rover også, selv om moderselskapet mer eller mindre har ødelagt merkets identitet og muligens dets fremtid. De er heller ikke i nærheten av å tenke elektrisk, så merket er rett og slett blitt tilnærmet uinteressant for det norske markedet, hva nybilsalg angår.

Nå finnes det naturligvis enkelte som av forskjellige grunner ikke kan kjøre elbil, eller som av andre grunner må velge en av de to nevnte, men store antall blir det uansett ikke.

YangWang U8: Da bildet ble tatt var vi usikre på om bilen ville komme til Europa, her representert av Elbil24s Fred Magne Skillebæk.
YangWang U8: Da bildet ble tatt var vi usikre på om bilen ville komme til Europa, her representert av Elbil24s Fred Magne Skillebæk. Vis mer

Det kommer derimot flere nykommere på sikt. To av disse må du konsentrere deg for å uttale navnene på. For når merkene heter YangWang og Fang Cheng Bao, så er det lett å falle av i uttalelsen. Sistnevnte er så vanskelig å huske eller uttale, at moderselskapet – som ikke er noen hvem som helst – har valgt å oversette sistnevnte til Leopard 5, for dem som ikke takler det kinesiske navnet.

Elbil24 var nylig i Kina og så på begge disse bilene, der YangWang U8 definitivt er flaggskipet, mens Leopard 5 er en mer folkelig bil, til en folkelig pris. Vi kan avsløre at begge merkene er undermerker hos en av verdens største bilprodusenter – BYD, eller Build Your Dreams, som det står for.

Og når vi først er inne på dette med Build Your Dreams, så kan Elbil24 herved avsløre at BYD nå skal slutte å skrive det femten bokstaver lange navnet bak på bilene sine. I fremtiden vil det kun stå BYD, vel og merke i Europa.

NY STORSELGER? Leopard U5 kan bli en fullelektrisk og høyaktuell SUV på det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk
NY STORSELGER? Leopard U5 kan bli en fullelektrisk og høyaktuell SUV på det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

En stor ulempe

BYD har bestemt seg for å vise frem monsteret YangWang U8 på bilmessen i München, som åpner dørene første uken i september. Dette er det første signalet om at bilen faktisk skal komme til Europa. I Kina snakket Elbil24 med representanter som fortalte at den skulle lanseres på denne siden av kloden, og at bilmessen i München skulle være dens første visitt.

Nå kan jeg slippe den kjedelige nyheten først som sist, for bilen kommer dessverre ikke til å bli en interessant bil for oss nordmenn. Den er som sagt en bil med bare elektriske motorer, men når disse får strøm som genereres med en bensindrevet generator under panseret – også kalt rekkeviddeforlenger – så klassifiseres den som en ladbar hybrid her til lands, og drar absolutt ingen fordeler i form av avgiftslette. Bilen blir dermed kostbar. Våre kinesiske kontakter antydet en pris i Europa på 200.000 Euro, som i Norge tilsvarer over 2,3 millioner kroner, pluss avgiftsforskjellene.

Da ligger det i kortene at markedet blir kraftig begrenset.

Det er virkelig synd, for bilen er i høyeste grad interessant. Det er den første bilen vi vet om i dette segmentet som kan vise til fire elmotorer, en til hvert hjul. Det er også dette som gjør den så spesiell at den faktisk klarer å snu rundt sin egen akse – i tillegg til at den er luksuriøs fra ende til annen. Men bilen er ikke utstyrt med et stort nok batteri til at man bare kan kaste ut rekkeviddeforlengeren, og på den måten kalle den en elbil. Et slikt batteri ville også gjort bilen svært tung, noe BYD og YangWang naturligvis har tenkt grundig gjennom.

FEM METER: U8 måler rett over fem meter i lengde. Foto: Fred Magne Skillebæk
FEM METER: U8 måler rett over fem meter i lengde. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

En slags erstatter

Mens YangWang skal være et sofistikert premium-merke fra BYD, så blir Leopard - eller Fang Cheng Bao, om du vil – en langt rimeligere erstatter. Den er også noe mindre, men nå ryktes det også at denne kan finne veien til Europa. Det vil likevel ikke skje før om et år, eller mer, for bilen som nå er lansert i Kina, Leopard 5, er også en ladbar hybrid. Den gode nyheten er derimot at bilen kommer som elbil i 2024, at den skal lanseres i hjemmemarkedet først, og at den deretter vil trille inn i våre markeder.

Da vil både Toyota Land Cruiser og Land Rover Defender få en fullelektrisk konkurrent som er riktig i størrelse og øvrig innpakning.

HARDHAUS: BYDs Yangwang U8 klarer seg fint i det våte element, som du kan se i videoen over. Video: BYD Vis mer

Men det stopper ikke der, for når man først har laget en SUV-utgve av bilen, så kan man like gjerne lage en pickup av den også. Vel, Leopard har naturligvis tenkt denne tanken selv, og bilen er allerede laget og under testing. Vi så bilen uten kamuflasje på steder der vi faktisk var fratatt alle dingser som hadde et kamera i seg, men så den igjen i kamuflert utgave ute på gata. Hvorvidt denne kommer til Europa, har vi ikke fått verifisert, men kommer den ene vil vi anta at den andre kommer også.

PICKUP: Leopard kommer også med plan i stedet for skap bak. Foto: Fred Magne Skillebæk
PICKUP: Leopard kommer også med plan i stedet for skap bak. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Et tredje merke lanseres

BYD er på mange måter skrudd sammen på samme måte som VW-gruppen er i Tyskland. Innad i gruppen har de mange forskjellige merker, slik VW har med Audi, Cupra, Seat, Skoda og Volkswagen.

BYD har – foruten BYD selv – nevnte YangWang, Leopard og de har Denza. Til bilmessen i München skal BYD også ha med seg Denza, og målet er som med YangWang – å presentere merket for salg i det europeiske markedet.

Se bilder av den spennende flerbruksbilen fra Denza:

Tidslinjen og de videre planene for Denza må vi komme tilbake til etter bilmessen i München, men også Denza har svært spennende biler og tekniske løsninger å vise til.

En av bilene er flerbruksbilen som vises på bildene i karusellen. Dette kan fort bli en av bilene som snart dukker opp i Europa, og med fullelektriske utgaver på plass vil de også bli aktuelle for Norge. Det er likevel å vente at de først kommer som ladbare hybrider, men trenden fra den kanten er at elbilene kommer året etter.

Konkurransesituasjonen tilspisser seg, med andre ord, noe som legger stort press på de europeiske bilprodusentene – den mer tradisjonelle bilindustrien i våre markeder.

Men er det nok kake til alle munner som skal mettes? Det gjenstår å se.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.