Euro NCAP

Kinesisk trio får fem stjerner

Sikkerhetstestene til Euro NCAP har blitt strengere i år – nå har tre nye biler fått fem stjerner.

Det går hardt for seg når Euro NCAP tester sikkerheten i bilene. Her er klipp fra testingen av BYD Seal. Video: Euro NCAP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): For alle som er opptatte av sikkerhet i bilen, er det en trygghet å vite at bilen man kjører har fått fem stjerner i de strenge sikkerhetstestene hos Euro NCAP.

Det er en testrutine som stadig utvikles. Tidligere i år meldte organisasjonen at det ville bli enda vanskeligere enn før å få fem stjerner i testen, blant annet der man nå også ser på hvor lenge de elektriske vinduene kan åpnes når bilen senkes i vann og hvorvidt bilen varsler dersom barn etterlates i bilen.

Samtidig sier EuroNCAP at karakterene som gis i de stadig strengere testrutinene ikke kan sammenlignes direkte med tidligere karakterer.

Fem stjerner til BYD og Xpeng

De tre første bilene som ble testet etter den nyeste rutinen var Nio ET5, Nio EL7 og Lexus RZ, som alle ble belønnet med fem stjerner.

Nå har EuroNCAP krasjet og herjet med nok en biltrio. Denne gangen var det BYD Seal, BYD Dolphin og Xpeng P7. Å bruke ordet «helskinnet» blir kanskje feil, men de tre kom i hvert fall svært godt ut av testen og ble alle belønnet med full pott på stjerneskalaen:

Kinesisk trio får fem stjerner

Det viser at kineserne tar de europeiske sikkerhetstestene på alvor når de skal lansere biler på det europeiske markedet. Blant annet er Dolphin forlenget med 20 centimeter kontra den kinesiske utgaven, nettopp for å kunne få fem stjerner i Euro NCAPs sikkerhetstest.

Skjønt er det ikke alle som er like opptatte av de fem stjernene. Så seint som i forrige uke sa direktøren for produkt og strategi i Citroën at produsenten ikke var så veldig opptatte av Euro NCAP:

Elbil24 har kjørt alle tre

Xpeng P7 har vært en stund på det norske markedet allerede, og er en bil vi blant annet har trippeltestet mot BYD Han og Nio ET7 (Pro). Deres nyeste modell, SUV-en G9, fikk nylig seks prikker på Elbil24s terning (Pro).

Seal er modellen BYD snart kommer med i Norge, og som da skal gå rett i strupen på Tesla Model 3:

Elbil24 har også testet Dolphin, som blir BYDs foreløpig rimeligste bil i Norge, og som blant annet skal konkurrere med biler som Volkswagen ID.3 og MG4.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.