Hastighet på norske veier

Kjører mye tregere enn i resten av Europa

Snitthastigheten på norske veier er på 67 kilometer i timen

110-SONE: I Norge er øvre fartsgrense 110 kilometer i timen, som her - på E6 ved Gardermoen. Men de fleste hovedveiene har langt lavere fartsgrense. Foto: Bjørn Eirik Loftås
110-SONE: I Norge er øvre fartsgrense 110 kilometer i timen, som her - på E6 ved Gardermoen. Men de fleste hovedveiene har langt lavere fartsgrense. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): I snitt går trafikken på det norske hovedveinettet i 66,9 kilometer i timen, viser en ny rapport Vista Analyse har laget på oppdrag for Opplysningsrådet for veitrafikken.

I rapporten er veitrafikken i Norge og kvaliteten på veinettet sammenlignet med 15 utvalgte europeiske land.

Blant de utvalgte landene har Norge den desidert laveste kjørehastigheten. Sveits, som har den nest laveste kjørehastigheten, har en snittfart på 82,4 kilometer i timen.

Samtidig har Norge langt færre dødsulykker enn de andre landene i undersøkelsen. I 2020 var det 93 dødsfall på norske veier, som tilsvarer 17,3 dødsfall per én million innbyggere. Polen har det høyeste antallet dødsfall i undersøkelsen, med 65,6 per én million innbyggere.

Norge har også hatt det største fallet i dødsulykker på veiene siden 2010, med en nedgang på 55 prosent.

Vista Analyse viser til en rapport fra forskerne Rune Elvik og Alena Katharina Høye ved Transportøkonomisk institutt. De mener at nedgangen i antall drepte og hardt skadde i trafikken kan forklares med lavere fart, veitiltak og sikrere biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.