Ny verdensrekord

Kjørte 194,5 mil uten ladestopp

Viser hva som kan bli mulig i fremtiden, takket være trådløs lading av elbilbatterier.

Foto: Electreon
Foto: Electreon Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Rekkevidde er et stadig tilbakevendende tema når det gjelder elbiler, men i fremtiden er det ikke sikkert rekkevidde vil være tema i det hele tatt.

For akkurat nå jobber flere store teknologiselskaper med løsninger som tilfører energi trådløst til batteripakken mens du kjører, via ladeplater som er montert i veibanen.

Velkjente prinsipper

Det høres kanskje ut som ren science fiction, men prinsippene er både velkjente og velutprøvde - for eksempel gjennom trådløs lading av mobiltelefonen din. På samme måte kan også elbilbatterier lades, takket være induksjonsspoler som monteres i veibanen.

Det norske selskapet ENRX i Skien er blant selskapene som har utviklet slik teknologi - med potensiale til å snu fullstendig om på dagens siuasjon.

Reduserer behovet for store batteripakker

For dersom batteripakken kan lades mens du kjører, trenger du ikke tenke på at du må stoppe og lade underveis. Bilen trenger heller ikke noen stor batteripakke. Og det er nettopp dette det israelske selskapet Electreon nå har demonstrert.

De har nemlig kjørt en Toyota RAV4 - med batteripakke på beskjedne 18 kWh, hele 194,25 mil på ren batteridrift - uten behov for en eneste ladestopp. Testen ble gjort på en lukket bane med induksjonsspoler montert på langsidene.

Eksperimentet tok mer enn fire dager og involverte hele 55 sjåfører. Totalt ble det overført 241,69 kWh med energi i løpet av den langdryge kjøreturen, som Electron omtaler som ny verdensrekord.

Fortsetter etter videoen

Begrenset test

Det er imidlertid verdt å huske på at dette skjedde på en lukket bane, der bilen passerte de samme induksjonsspolene om og om igjen. Hvis turen hadde gått på vanlig vei, måtte man kanskje montert over 100 mil med induksjonsspoler - noe som naturligvis ville blitt uhorvelig dyrt.

Electreon har imidlertid flere forsøksprosjekter på gang. På øya Gotland mellom Sverige og Finland, har de montert induksjonsplater under asfalten på et veistykke på 1,6 kilometer. Hensikten med denne er blant annet å lade opp flybussene mens de kjører mellom Visby og flyplassen på øya. Her hastigheten så lav at man rekker å få overført en god del energi før bussene har passert induksjonsplatene.

Vil ta tid

Skal slike løsninger bli en realitet for privatbilister, må det naturligvis være butikk i det - og før vi er der er det mye som må prøves ut og testes. Dessuten må man enes om standarder. Slikt tar tid, kanskje så mye som 10-15 år, har konsernsjef Bjørn Eldar Petersen i ENRX tidligere antydet.

Og så må det naturligvis også komme på plass et system for betaling for den overførte energien, før privatbilene slipper til, men det blir neppe noe problem i fremtiden. Allerede nå finnes systemer for slik automatisk og sømløs «handshake», for eksempel gjennom Plug&Charge.

Både Electreon, ENRX og de andre selskapene som jobber med induksjonslading har som mål at systemene skal være tilnærmet vedlikeholdsfrie, og vil bli bygget for å vare i flere tiår - når de blir en realitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.