Easee:

Klar med ny hjemmelader

Det har blåst kraftig rundt Easee de siste månedene, men nå er selskapet klare med en ny ladestasjon.

SER KJENT UT: Easee Charge Lite er én millimeter smalere enn Easee Home, som henger på mange norske husvegger, men ser ellers ganske så lik ut. Foto: Easee
SER KJENT UT: Easee Charge Lite er én millimeter smalere enn Easee Home, som henger på mange norske husvegger, men ser ellers ganske så lik ut. Foto: Easee Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Easee Home har lenge vært blant Norges mest populære ladestasjoner å installere hjemme, men det ble baluba da svenske Elsäkerhetsverket fant svakheter med måten Easee hadde laget og dokumentert laderen, som til slutt gjorde at det norske selskapet fikk salgsforbud i nabolandet. Senere har flere andre europeiske land fulgt etter.

Charge Lite

Nå har Easee lansert en ny ladestasjon, som de kaller Charge Lite. Dette blir den første av tre produkter i denne omgangen og er ment for hjemmebruk.

I utviklingen av den nye produktserien har Easee adressert og ordnet samtlige punkter de svenske myndighetene la til grunn for salgsforbudet – i samarbeid med akkrediterte testhus som TÜV Rheinland og TÜV SÜD.

Få mer ut av Elbil24!
Bli medlem og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet, følg oss på Facebook eller bli med på praten i Facebook-gruppa Elbil24 - diskusjoner.

Det tok bare en halvtime etter at samsvarserklæringen var signert, til selskapet gjorde sitt første salg – klokka 19 fredag kveld.

– Vi har fått bestillinger på over 4000 ladere, fordelt på Norge, Sverige, Danmark og Nederland. Det er veldig gledelig at dette skjer i de markedene vi har hatt det tyngst de siste månedene, sier Easees salgsdirektør Stefan Dekker.

En av tre

Som nevnt er Charge Lite én av tre nye ladestasjoner som kommer fra Easee de neste månedene. Charge Core kommer i fjerde kvartal og Charge Max på nyåret.

Her er forskjellene på Charge Lite og Charge Core. Sistnevnte kommer i fjerde kvartal.
Her er forskjellene på Charge Lite og Charge Core. Sistnevnte kommer i fjerde kvartal. Vis mer

Charge Lite har støtte for inntil 11 kW ladeeffekt (230V/28A 3-fas eller 400V/16A 3-fas), eller da 7,4 kW på én fase og kommer kun i sort utførelse. Core-utgaven er beregnet til hjemmebruk eller på anlegg og kan da levere 22 kW (400V/32A 3-fas) til biler hvis ombordlader støtter så høy effekt. Den blir også tilgjengelig i «alle» farger, sannsynligvis de samme som var å finne på Home-utgaven.

Eksternt jordfeilvern

Særlig den integrerte jordfeilbeskyttelsen var en het potet da Elsäkerhetsverket inspiserte Easee-laderen. Den er også å finne i Charge Lite, men Easee har nå erklært samsvar med riktig standard.

– Vi har sett at det er usikkerhet rundt anvendelsen av standarden i noen markeder og tar derfor hensyn til det. Charge Lite krever derfor en ekstern jordfeilbryter type A, slik at vi oppfyller kravene slik myndighetene i for eksempel Sverige tolker dem, sier produktdirektør Caroline Vorpenes.

Før vintersesongen er det lurt å sjekke hvordan det står til med 12 V-batteriet i bilen. Sjekk hvor enkelt det gjøres med et billig multimeter! Vis mer

Det endrer ikke selskapets syn på at den integrerte jordfeilbeskyttelsen er tilstrekkelig.

– Vi kommer til å fortsette dialogen med Elsäkerhetsverket for komme til enighet rundt de allerede installerte laderne Home og Charge i Sverige. Vi har akkrediterte testhus som bekrefter at løsningen er trygg og kommer til å fortsette å bygge på dokumentasjon og gjøre enda flere tester for å imøtekomme myndighetenes krav, sier Vorpenes.

Bluetooth-styring

En ting Charge Lite har å by på, som ikke finnes på Home-ladestasjonene, er Bluetooth, som gjør at du kan starte og stoppe lading, låse opp ladekabel, sjekke ladeeffekt og lignende fra appen uten at enhetene har tilkobling til internett. I tillegg er ikke laderen lenger avhengig av Easees skyløsning for å fungere.

Fremdeles er den kompatibel med Easee Equalizer for lastbalansering, den har fasebalansering og justerer automatisk ladehastigheten for ikke å ta hovedsikringa.

Prisen på laderen er 8500 kroner hos Easee selv, som også selger en pakke med montering til 14500 kroner. Størrelsesmessig er den ifølge spesifikasjonene 1 mm smalere enn Easee Home, men ellers lik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.