Brukt elbil:

Klart råd: Kjøp nå!

Dette er det riktige tidspunktet dersom du er ute etter brukt elbil, forteller eksperten.

Gammel traver: Nissan Leaf er øverst på flest ønskelister.
Gammel traver: Nissan Leaf er øverst på flest ønskelister. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Nybilsalget har falt kraftig, etter en salgsinnspurt uten like i desember 2022. Mange fremtidige kjøpere fremskyndet bilkjøpet sitt til før 1. januar 2023 for å spare moms, noe som i år har resultert i et kraftig vakuum utover vårparten. Antall nyregistrerte biler droppet kraftig, ettersom de fleste potensielle kjøperne hadde bestilt og fått bil før nyttår.

Deretter kom den ene renteoppgangen etter den andre - og den tredje. Ingen vet heller med sikkerhet når det blir lys i tunnelen igjen.

Men Finn.no melder nå at bruktbilsalget slett ikke har vært så ille. Samtidig melder de å ha ha sett en klar nedgang i priser, også på bruktbilene. Dette gjennom sin innsikt i alle salgsannonser som legges ut.

– Med nedgangen i nybilsalget har etterspørselen etter bruktbiler holdt seg høyt, samtidig som prisene har falt på mange av de mest populære modellene. Dersom du er ute etter et godt bruktbilkjøp, så er dette tiden for å handle før prisene stiger igjen, sier Terje Dahlgren, som er Finns bilekspert.

Eksperten forteller altså at det er nå du skal kjøpe bruktbil, da han mener bunnen kan være nådd. Av erfaring vet man også at folk selger biler i flokk, og de kjøper i flokk. Det er dette som skaper svingningene. Så dersom eksperten fra Finn.no har rett, så vil prisene stige i tiden som kommer.

Samtidig forteller Dahlgren at etterspørselen av elbiler er økende, og ikke uventet er den mest solgte bruktbilen på Finn.no også en elbil, selv om ikke alle er helt ferdig med biler med forbrenningsmotor. Om vi ser på de fem bilene som topper listen over mest omsatte biler fra Finn.no, så er tre av dem elbiler, mens to i det minste er elektrifiserte hybrider.

De fem bruktbilene det selges mest av på FINN er som følger (med snittpris):

· Nissan Leaf (elbil) 180 000 kr

· Toyota Rav 4 (hybrid) 419 000 kr

· Audi e-tron (elbil) 469 000 kr

· Volkswagen Golf (elbil) 170 000 kr

· Mitsubishi Outlander (hybrid) 268 000 kr

PÅ TOPPLISTA: VW e-Golf har lenge vært manges favoritt - en vanlig bil, men som elbil. Foto: Fabrizio Bensch
PÅ TOPPLISTA: VW e-Golf har lenge vært manges favoritt - en vanlig bil, men som elbil. Foto: Fabrizio Bensch Vis mer

At Nissan Leaf ligger på topp er kanskje ikke merkelig, for siden den kom på markedet i 2011 er det den elbilen det med god margin er registrert flest av, på norske veier.

Hele 78.680 Nissan Leaf har fått norske skilter siden den kom på markedet, selv om vi må regne med at noen har falt fra underveis.

Volkswagen e-Golf er den nest mest solgte elbilen, med 48.306 eksemplarer sendt ut på norske veier. Da er det heller ikke rart at begge disse modellene er å finne på topplisten for bruktbiler til salgs.

Så om vi skal se på topplisten over de elbilene det er registrert flest av som nye, så ser den slik ut:

  • Nissan Leaf: 78.680
  • VW e-Golf: 48.306
  • Tesla Model Y: 46.963
  • Tesla Model 3: 40.693
  • BMW i3: 30.878
  • Audi e-tron: 29.749
  • VW ID.4: 26.766
  • Kia e-Soul: 24.431
  • Hyundai Kona: 21.825
  • Tesla Model S: 21.761

Som vi ser er det hele tre biler fra Tesla på listen, og to biler fra Volkswagen. Derfor bør også disse være kandidater til gode kjøp. Det samme med dyrere biler, som Porsche Taycan og andre. Særlig Taycan er nå i en livsfase der de første leasingavtalene er i ferd med å løpe ut, det samme med privateide, ettersom tre år ikke er en unormal eiertid for en bil.

Når flere biler skal ut på markedet samtidig, så gjør det naturligvis noe med prisen.

Samtidig må vi som forbrukerjournalister gi noen tips til hva du bør passe på, for det store rushet av elbiler begynte å komme på markedet i 2018 og 2019. Dette er biler der garantien er i verd med å løpe ut, noe du bør være våken på.

STORSELGER: Uansett hvordan vi vrir på statistikken, så er Tesla Model Y dagens bestselger blant nye elbiler. Foto Fred Magne Skillebæk
STORSELGER: Uansett hvordan vi vrir på statistikken, så er Tesla Model Y dagens bestselger blant nye elbiler. Foto Fred Magne Skillebæk Vis mer

Skal du kjøpe en slik bil, så be gjerne selger om å ta en garantiutløpstest før du handler. Om det så bare er et eneste punkt som dukker opp i en slik test, så har du spart inn utlegget for testen – en test du gjerne må la selger dekke, eller om dere kommer til enighet på annen måte. Om du kjenner at du ikke har nok kunnskap til å skille gode kjøp fra de dårlige, så benytt venner og kjente for alt de er verdt.

Samtidig kan det være verdt å vurdere hvorvidt du skal kjøpe av private eller hos en forhandler. Det stilles strengere krav til forhandleres ansvar i ettertid, men så er det heller ikke uvanlig at disse krever noe mer for bilene enn private, nettopp av den grunn.

Men om du skulle velge å følge Finn-ekspertens råd, og se deg om etter en bil i disse dager, så ligger det for øyeblikket 13.802 elbiler til salgs på Finn.no. Vi er nå kommet dit at det finnes en tilgjengelig elbil for ethvert behov, noe det ikke var i elbilens første år.

Derfor, hvis du blar gjennom disse nær 14.000 annonsene vil du helt sikkert finne den rette bilen til ditt budsjett og behov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.