Fiat Topolino som elbil

Klassiker fra 1936 kan bli gjenfødt som elbil

Nye Topoliono blir muligens også å se som cabriolet.

KOMPAKT SÅ DET HOLDER: Den nye mini-bilen fra Fiat vil være basert på Citroën Ami, som vi testet i fjor sommer. I videoen over kan du bli med på en prøvetur. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Fiat 500 «Topolino» var en liten og svært populær bybil fra Fiat, som ble produsert fra 1936 til 1955. Den lille bilen hadde en firesylindret motor på 569 kubikk og 13 hestekrefter, og topphastigheten var 85 kilometer i timen. Totalt 520.000 biler ble produsert, som må sies å være et betydelig antall på den tiden.

Kan bli gjenfødt i 2023

Italienerne har alltid vært glade i små biler, og fra 2023 kan det være duket for at «Topolino» nok en gang kan rulle rundt i bygatene, denne gangen i helelektrisk utgave. Det melder Automotive News og flere andre internasjonale nyhetstnettsteder.

Topolino betyr forresten «liten mus», og er også det italienske navnet på Disney's Mikke Mus.

ORIGINALEN: Fiat 500 «Topolino» fra 1936. Foto: Fiat
ORIGINALEN: Fiat 500 «Topolino» fra 1936. Foto: Fiat Vis mer

Likheten med originalen, bortsett fra at den er kompakt og har to dører, er imidlertid ikke så mange. Den nye Topolino skal nemlig være basert på en annen bil som bør være en kjenning for mange Elbil24-lesere, lille Ami fra Citroën. Fiat-versjonen vil i så fall bli tredje bil som blir bygget på samme grunnmodul, fra før har også Opel laget sin variant, kalt Rocks-e.

OPELS VARIANT: Rocks-e leveres med soltak. Foto: Opel
OPELS VARIANT: Rocks-e leveres med soltak. Foto: Opel Vis mer

Begge de to søsknene ruller rundt på veier i syd-Europa allerede, og Elbil24 var først ute med en norsk test i fjor sommer. Da var det eneste eksemplar i Norge, og vi har fortsatt ikke fått bekreftet når den eventuelt kommer i salg her hjemme.

Enkel farkost - foreløpig ikke myntet på Norge

For uinnvidde kan vi fortelle at dette er en svært enkel farkost, beregnet for to personer, og den kan kjøres på moped-førerkort fra sjåføren er 16 år. Det betyr topphastighet på 45 kilometer i timen, fra den lille el-motoren som yter 8 hestekrefter.

Se videoen øverst, og les hele testen vår her:

Citroën kunne melde om stor interesserte blant nordmenn etter vår test av Ami, men at produksjon av en nordisk versjon med batteripakke og ladeløsning som fungerer tilfredsstillende i streng kulde, foreløpig var utsatt med ett år. Bilen vil ikke bli tatt inn til Norge før dette er på plass.

Ifølge Automotive News kan det være duket for Topolino blir en noe mer påkostet variant, blant annet ryktes det at Fiat Topolino skal kunne leveres som cabriolet. Vi skynder oss å legge til at Stellantis så langt ikke har bekreftet ryktene. Elbil24 kommer tilbake med flere opplysninger så snart vi har dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.