Kongefamilien kvitter seg med fossilbilene – har fått flere nye elbiler

Kongefamilien er i gang med en historisk utskiftning av bilparken. For første gang har de fått offisielle elbiler, og på sikt vil de slutte med fossilbiler.

A-6: Denne bilen, av typen BMW i7, tok kongefamilien i bruk i desember. NTB observerte den for første gang i forbindelse med åpningen av Follobanen 12. desember. Modellen er helt ny på markedet i Norge, og kongefamilien har trolig fått et av de første eksemplarene. Foto: Lise Åserud / NTB
A-6: Denne bilen, av typen BMW i7, tok kongefamilien i bruk i desember. NTB observerte den for første gang i forbindelse med åpningen av Follobanen 12. desember. Modellen er helt ny på markedet i Norge, og kongefamilien har trolig fått et av de første eksemplarene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

– Kongehusets mål er å bytte ut alle fossildrevne kjøretøyer med kjøretøyer som er drevet av fornybar energi, så langt dette er både mulig og praktisk gjennomførbart, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.

Den siste tiden har kongefamilien dukket opp i flere nye biler ute på oppdrag.

Inntil nylig var ingen av de offisielle bilene til kongehuset helelektriske, men nå er flere av dem det.

Her er en oversikt:

A-8: Denne nye elbilen, en Mercedes EQS 580 4MATIC, tok kongefamilien i bruk i sommer. Her er bilen i bruk da kronprinsesse Mette-Marit deltok under utdelingen av Bibliotekets litteraturpris på Bærum bibliotek Bekkestua i slutten av november. Steffen Kverneland ble tildelt prisen. Foto: Lise Åserud / NTB
A-8: Denne nye elbilen, en Mercedes EQS 580 4MATIC, tok kongefamilien i bruk i sommer. Her er bilen i bruk da kronprinsesse Mette-Marit deltok under utdelingen av Bibliotekets litteraturpris på Bærum bibliotek Bekkestua i slutten av november. Steffen Kverneland ble tildelt prisen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

* Nylig tok kongefamilien i bruk en elbil med skiltet A8. Dette er en Mercedes EQS 580 4MATIC med rekkevidde på opptil 668 kilometer. Den har en startpris på over 1,3 millioner kroner i Norge.

* I desember fikk kongefamilien en ny BMW i7, som har fått skiltet A6. Modellen er helt ny på markedet, og kongefamilien har trolig fått et av de aller første eksemplarene som er kommet til Norge. Bilen har en startpris på 1,1 millioner kroner i Norge.

A-8 fotografert bakfra. Foto: Lise Åserud / NTB
A-8 fotografert bakfra. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

* I desember dukket kronprinsparet opp i en ny limousin med skiltet A3. Dette er en Volvo S90 ladbar hybrid, som har fått en ekstra seterad.

* Kongehuset har også fått en ny helelektrisk Mercedes EQV van/flerbruksbil, som ved offisielle oppdrag bruker skiltet A10. Bilen har en startpris på rundt 800.000 kroner i Norge.

* I tillegg eier prinsesse Astrid en helelektrisk bil som har skiltet A9 når den brukes offisielt.

Bruker leasingbiler

Flere av kongefamiliens representasjonsbiler er leaset. Det samme gjelder bilene staben på Slottet bruker.

– Ved utløp av leasingperioden bytter vi fossilbiler med elektriske/hybride biler så sant det er mulig, sier Varpe.

Det er dette som har skjedd med de fleste nyanskaffelsene til kongefamilien.

Denne Volvoen med skiltet A3 er også ny. Det er en Volvo S90 hybrid med en ekstra seterad. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne Volvoen med skiltet A3 er også ny. Det er en Volvo S90 hybrid med en ekstra seterad. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Unntaket er A3 som er en kjøpt hybridbil, sier Varpe.

Alle kongefamiliens offisielle biler har veldig korte skiltnumre, med kun bokstaven A og et tall. Mest kjent er kanskje A1 – også kalt frigjøringsbilen, en Buick Roadmaster fra 1939. Denne og andre historiske fossilbiler vil etter alle solemerker forbli i kongefamiliens samling.

Lang elbil-historie

Selv om kongefamilien nå har fått sine første offisielle elbiler, har kronprinsparet lenge kjørt elbil privat. I nyere tid har de blant annet brukt en Tesla.

Men allerede i perioden fra 2003 til 2012 kjørte kronprinsen rundt i en liten norskprodusert Think-elbil. Kronprinsen har fortalt at bilen måtte lades allerede etter den korte turen fra Skaugum til Slottet – i hvert fall på vinteren. På vei tilbake gikk det nesten galt mange ganger.

Denne bitte lille Think-elbilen kjørte kronprinsen rundt med i flere år på 2000-tallet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Denne bitte lille Think-elbilen kjørte kronprinsen rundt med i flere år på 2000-tallet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

– Jeg hadde mange ganger rekkeviddeangst i bakkene opp mot Skaugum, i sånn 10–15 kilometer i timen det siste stykket, sa kronprinsen i februar i fjor, da kongehuset stilte ut mange av sine historiske biler.

Faktisk eide kongehuset en elbil allerede i 1913. Det var riktignok en Cadillac-lekebil som kronprins Olav fikk i julegave av bestemoren sin, dronning Alexandra av England. Bilen eies i dag av Teknisk Museum i Oslo.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.