(Valencia, Spania): Elbil24 var blant de første mediene som var invitert til å oppleve nye DS 3 E-Tense på et pressearrangement i Valencia.
For dem som ikke kjenner så godt til merket DS, er altså dette premium-merket til Citroën, på samme måte som Lexus er Toyotas premiummerke. De er også blant produsentene som deltar i Formel E, der de vant både 2018-19 og 19-20-sesongen, før Mercedes-EQ tok de to siste, med DS på 3. plass begge sesongene.
Som del av Stellantis-gruppen, der man blant annet finner Citroën, Opel, Jeep, Fiat og Peugeot, er DS 3 E-tense også bygget på eCMP-plattformen og deler derfor mange egenskaper med enkeltmodeller fra de andre merkene. Jeep Avenger, som Elbil24 prøvekjørte rett før jul, bruker for eksempel samme drivlinje.

Vi har kjørt en fullelektrisk Jeep - snart kommer den til Norge
Større batteri, kraftigere motor
Det ruller ikke veldig mange elbiler fra DS på norske veier – faktisk bare snaue 500 DS 3 Crossback, ifølge elbilstatistikk.no. Til sammenligning er tallet nesten 6500 for Stellantis-gruppens mest solgte elbil i Norge, Peugeot 2008.

Nå har produsenten valgt å fjerne «Crossback» fra modellnavnet, slik at den elektriske utgaven bare heter DS 3 E-tense. Som før er den også å få kjøpt med bensinmotor (Puretech), men det er kun den elektriske varianten som er aktuell for norske kunder – og den eneste som var aktuell for oss å prøvekjøre på arrangementet i Valencia.
Både batteriet og motoren er oppgradert i denne faceliften, og begge er laget i Frankrike. Batteriet er nå på 54 kWh (51 kWh netto) – opp fra 50 kWh. Motoren yter 153 hk – opp fra 136 hk.
Pussig nok gjør ikke den oppgraderte motoren noe med tallet på stoppeklokka fra 0-100 km/t, som fortsatt ligger på 9 sekunder blank. I 2023 er ikke det en tid som vekker oppsikt, men til vanlig kjøring oppleves DS 3 kvikk nok, i hvert fall om du setter den i sportsmodus, der gassresponsen blir litt kvikkere og de siste 44 hestekreftene slippes fri. Normal kjøremodus leverer en forholdsvis sedat, men komfortabel kjøreopplevelse.
Lengre rekkevidde
Men er det noe den nye batteri/motor-kombinasjonen gir en forbedring på, så er det WLTP-rekkevidden. Den klatrer nå fra 320 km til 403 km, altså en økning på rundt 25 prosent. Her har altså DS laget en motor som er mer effektiv enn før og et noe større batteri, kombinert med at den nye fronten gir 7 prosent lavere luftmotstand enn tidligere. Det gir et solid utslag på rekkevidden.

Den oppgitte WLTP-rekkevidden og batterikapasiteten betyr et oppgitt forbruk på lave 12,6 kWh/100 km. Som kjent kjøres WLTP-testene i 23 varmegrader, uten aircondition og med valgfrie dekk og dekktrykk fra produsentens side.
På vår tur til Valencia hadde vi faktisk 20 varmegrader den første dagen, der vi klokket inn den rundt 13 mil lange turen på drøye 14,5 kWh/100 km ifølge bilens instrumentpanel. Den inkluderte både rushtidstrafikk i sentrum, dels motorveier i 120 km/t, men mest landevei med 80-90 km/t hastighet, der man til stadighet bremset ned og gasset på, grunnet de nærmest utallige rundkjøringene i Spania. Det var også en del stigninger, og målet befant seg 188 høydemeter over havet, der vi startet praktisk talt på havnivå. Og vi hadde på klimaanlegget.

Disse elbil-eierne er minst og mest fornøyd med rekkevidden på vinteren
Med et slikt forbruk ville total rekkevidde ha blitt rundt 35 mil. Men da stod bilen også på 215/55/18-dekk – blant modellene som kommer i Norge er det Performance line som får best rekkevidde med 403 km WLTP, og den kommer da med 195/60-dekk (fortsatt 18-tommere).
Bilen har for øvrig en ombordlader på 11 kW, der du med et 400V-anlegg hjemme da kan fullade bilen på rundt 5 timer. Med 230 V-anlegg kan du få inntil 7,4 kW effekt. Hurtiglading skjer på inntil 100 kW, da med en ladetid på 30 minutter fra 0-80 ifølge papirene vi har fått.

Ny front, nye farger
Selv med en facelift er bilen umiskjennelig fremdeles en DS 3 – både inn- og utvendig.
Fronten har fått både ny grill og ny lyssignatur, der kjørelysene nå er vertikale striper på sidene. DS 3 kommer nå med LED-lys på samtlige utstyrsnivåer, der adaptive hovedlys (Matrix LED, 15 segmenter) er tilleggsutstyr. Med det kan enkeltsegmenter blendes ned for annen trafikk automatisk.

Både vinger og aerofoiler er også endret siden sist – frontpartiet har rett og slett blitt strammet opp og fått litt rettere kanter enn før. Under har vi laget et bilde der du kan dra for å sammenligne den nye utgaven med den eksisterende. Merk at bildet av den eksisterende varianten (hvit bil) er klistret på fra vår side for å gjøre sammenligningen så riktig som mulig:
To nye farger er tilgjengelige på den nye utgaven, og det er de to du finner bilder av i denne saken. Diva red, som er laget med tre ulike lag med ulike lakkfarger utenpå hverandre og derfor gir et visst fargespill avhengig av lys og innsynsvinkel, samt laquered grey.

Fremdeles er bakkeklaringen på respektable 17 centimeter, der innstegsmodellen Performance line er senket med én, altså 16 cm på den. Innstegsmodellen kommer altså med 195-dekk som standard, men kan velges med 215-dekk og da en snau mil kortere rekkevidde.
Og fremdeles har DS 3 den litt merksnodige finnen over vindushjørnene bak. Da vi kjørte den første utgaven bemerket vi at den handlet mer om form over funksjon, og at barn i baksetet vil få redusert utsyn i tillegg til at de kan føles noe i veien når man titter bak seg for å sjekke blindsona.

Bagasjerommet er som før på 350 liter, med mulighet for å legge ned baksetene i 60/40-oppdeling og da et totalvolum på 1050 liter. Bilens egenvekt er for øvrig 1550 kg, som da har gitt en vektavgift på 13.125 kroner, den kan laste med 70 kg på taket og har en total nyttelast på 383 i tillegg til føreren på 75 kg.

Mange blir overrasket: Sjekk hva elbilen din tåler
Velkommen inn
Innvendig er mye som før, men ikke alt. Alle taktrekk er nå i lys farge, og rattet er som på DS 4, der knappene på venstre side er til førerstøttefunksjoner og de til høyre styrer media.
Infotainment-skjermen er like stor som før (10,3"), men skal nå ha fått forbedret skjermkvalitet. Her består hjemskjermen i hovedsak av widgets som du står fritt til å flytte på og tilpasse eget bruk – førsteinntrykket var at dette var et relativt overkommelig system å bruke, med enkel, tydelig grafikk og god kontrastbruk. Selve instrumentpanelet er en 7-tommer stor skjerm, der både estimert gjenstående rekkevidde og batteriprosent blant annet vises.

DS 3 har også et head-up display (HUD) som viser fart, fartsgrense (ikke heeelt pålitelig der vi farte rundt på spanske veier) og den slags. Den skal også kunne angi når du skal svinge om du har på GPS-navigasjon, men akkurat den funksjonen fikk vi beskjed om at ikke var klar da vi kjørte DS 3.
Kartløsningen er for øvrig levert av TomTom, med en sunnmørsk stemme som geleidet oss rundt på spanske landeveier. Vi ble ikke veldig imponerte av 3D-visningen (inkludert bygninger) som var slått på som standard – der savnet vi bedre flyt i bildet, og med en viss «lag» var det til tider en liten utfordring å plassere seg riktig, spesielt midt i Valencia sentrum, der det er mange rundkjøringer med både tre og fire felt, gjerne med trafikklys midt i rundkjøringa. 2D-visninga gav oss et bedre overblikk – særlig med tanke på hvor vi skulle i det neste krysset også – og den er heldigvis bare et trykk unna. Kjekt hadde det dog vært om vi også fikk beskjed om hvilken fil det var lurt å legge seg i, slik vi kjenner blant annet fra Google Maps.

Men du står selvsagt fritt til å bruke medbragt her – DS 3 har støtte både for trådløs Carplay og Android Auto, men siden vi var to i bilen som byttet på å kjøre, droppet vi å koble opp den slags. Det sagt, støttes faktisk oppkobling av to telefoner, der hver bruker får en profil knyttet til seg, for eksempel slik at bilen husker preferansene på hvor varmt man vil ha det i kupeen.

Guide: Slik bruker du CarPlay
En ting på skjermen vi imidlertid likte godt var ryggekameraet, som bød på meget god bildekvalitet – vi prøvde det riktignok ikke på kveldstid. Bilen kan også fås med kamera foran og da 360-gradersvisning på skjermen (ekstrautsyr). Her var kvaliteten utmerket.
Som før byr DS på et rikelig utvalg med fysiske knapper også, der fire og fire er plassert i diamantformasjon. Knappene er veldig store og lette å treffe med fingeren, selv om man må trykke ganske nært midten for at det blir oppfattet som et trykk.
Noe uvant, i hvert fall for min del, er at man ikke har noe betjening på armlenet på dørene. Åpning av vinduer og den slags skjer via brytere i midtkonsollen.

Trangt bak
Selv måler jeg 184 cm på strømpelesten, men jeg hadde ikke klart noe veldig lang tur «bak meg selv». Med akselavstand på 255,8 centimeter er det noe beskjedent med plass i baksetet, og jeg måtte da ha hatt knærne på hver sin side av stolryggen foran.

Og jeg er ikke den som dytter førersetet lengst bak av de jeg kjenner heller – journalisten jeg delte bil med liker å ha det enda lenger bak, og da var det knapt plass til ben i det hele tatt bak der.
Dette er typisk en av ulempene med å lage ett karosseri til flere drivlinjer – da må man sette av plass til fossile motorer og deres tilbehør under panseret, selv om mye av plassen der kunne ha vært brukt på kupéplass om bilen var bygget for ren elektrisk drift.
Men i førersetet var turen med DS 3 en svært behagelig opplevelse. Bilen har imponerende lavt støynivå og setene i nappaskinn opplevde vi som veldig komfortable. De har også innebygd massasje. Det oppdaget vi først da vi hadde kommet hjem – typisk. Det hadde jo gjort seg etter å ha stått opp fire på morran, si.
Under kan du se et 360-gradersbilde fra kupeen:
Tre utstyrsnivåer
Nye DS 3 E-Tense kommer i tre varianter med pris og kampanjepris i parentes:
- Performance Line (368.900 / 358.900)
- Rivoli (373.900 / 363.900)
- Opera (403.900 / 388.900)
Performance Line, med 195-dekk, har altså 403 km WLTP-rekkvidde, mens de to andre har henholdsvis 396 og 395 med 215-dekk.
Kampanjemodellene koster altså 10-15.000 kroner mindre og inkluderer dessuten sikkerhetspakke pluss, som er standard på Opera-utstyrsnivået, men som i utgangspunktet koster 14.900 kroner for de to andre. Total besparelse på Performance line og rivoli er altså rett under 25.000 kroner.
Sikkerhetspakke pluss inkluderer adaptiv cruisekontroll med full stop&go, nødbrems opptil 140 km/t med nattmodus, blindsonevarsler, parkeringssensor foran, kamera foran og bak med 360-visning, fjernlysassistent, utvidet skiltleser og selvkjøring nivå 2.
Prisforskjellen fra Performance Line til Rivoli er altså bare 5.000 kroner og inkluderer da 18" alufelger, vinger i krom og sort grill, med kromelementer, samt sorte skinnseter, armlene og multifunksjonsratt i skinn.

Går du for den dyreste utgaven, Opera, kommer den altså med den nevnte sikkerhetspakka som standard (14.900), adaptive hovedlys (8900), trådløs mobillader, farger i head-up-displayet (4900), alarm og elektrisk justerbare seter i nappaskinn med massasje.
Lakkfarge ut over standardfargen (hvit banquise) koster 6500 kroner ekstra for de fleste fargene, men 8100 for den nye røde divafargen.
Inkludert for alle modeller er DS' Only You-program, som nedover i Europa inkluderte både kokkekurs og det ene og det andre. I Norge inkluderer det dekkhotell og dekkbytte, samt påfyll av spylervæske (3 år), 24-timers veitjeneste der man får erstatningsbil ved driftsstans uansett årsak og MyDS-appen, som lar deg forvarme bilen, sjekke batteriprosenten og den slags, i tillegg til at du kan planlegge en tur med flere stopp og sende hele ruta til bilens navigasjonssystem.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.