Bilsalget:

Kraftig nedgang

Nå begynner økte levekostnader virkelig å merkes på bilsalget.

Elbilsalget er ned 21 prosent kontra september i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Elbilsalget er ned 21 prosent kontra september i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): September måned ble en gedigen nedtur for norske bilforhandlere. Ifølge tall fra OFV ble det registrert nøyaktig 9000 nye elektriske personbiler i løpet av årets niende måned.

Dette er 21 prosent lavere enn tallene fra september 2022. Også i 2021 og 2020 ble det registrert flere elbiler i september enn hva tilfellet var sist måned. Ja, vi må helt tilbake til 2015 for å se nedgang fra august til september i grafikken under:

Som vanlig når et kvartal nærmer seg slutten er det Tesla som drar på med registreringer, og som ender på toppen av lista med Model Y, som landet på 2476 eksemplarer.

Drøye én av fire biler som ble registrert i september var altså en Tesla Model Y, og 60 prosent av deres kvartalstall kom nettopp fra kvartalets siste måned. Model Y har imidlertid en nedgang på 19 prosent versus samme måned i fjor.

Med 697 registreringer er det Skoda Enyaq som havner på andreplass, før Ford Mustang Mach-E dukker opp på tredjeplass med 493 registreringer.

Under ser du de ti mest registrerte elbilene i september:

Rekordhøy elbilandel

En positiv nyhet blant de labre tallene er imidlertid at elbilandelen aldri har vært høyere i nybilsalget. 87 prosent ble fasiten for september, som dermed skyver mars 2023 et hakk ned på pallen, der andelen var på 86,8 prosent.

Så langt i år ligger elbilandelen på 83 prosent.

- Nå ser vi tydelig effekten av [avgiftsendringene]. Kombinasjonen av moms på elbiler, betydelige avgiftsendringer og en kraftig generell prisstigning og mange renteøkninger, har ført til at mange enten er avventende og utsetter eller til og med kansellerer nybilkjøpet, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Thorsen har lite tro på at bilsalget tar seg opp i årets tre siste måneder og frykter at økte avgifter i statsbudsjettet for neste år kan bremse bilsalget ytterligere. Statsbudsjettet legges frem fredag 6. oktober.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.