Ford F-150 Lightning:

Krav: Kan ikke selges videre

Ford stiller strenge krav til dem som har lyst til å kjøpe en F-150.

TIL NORGE: Nordmenn får nå muligheten til å bestille Ford F-150 Lightning, men kontrakten inneholder en kontroversiell klausul. Foto: Fred Magne Skillebæk
TIL NORGE: Nordmenn får nå muligheten til å bestille Ford F-150 Lightning, men kontrakten inneholder en kontroversiell klausul. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Forrige uke ble det klart at den i USA svært populære bilen Ford F-150 Lightning også ville bli tilgjengelig for norske kunder. Ford har planer om å tredoble produksjonen av den store pick-upen, og nordmenn er blant dem som nå får muligheten til å kjøpe bilen.

Det er imidlertid ikke helt uten betingelser i kontrakten:

Ved kjøp av F-150 Lightning kan ikke bilen videreselges til andre enn Ford via Ford sitt forhandlernettverk før det har gått 12 måneder fra registrering, heter det seg fra Ford.

Altså har du ikke anledning til å selge bilen til andre enn Ford i løpet av det første året etter at du har fått bilen. Ford forbeholder seg i tillegg retten til selv å bestemme denne prisen, som skal være gjeldende pris fratrukket normalt bruksfradrag, og det gjøres ingen unntak for næringsdrivende.

Må søke

Her er nok tilbudet vesentlig lavere enn etterspørselen, og Ford har derfor lagt ut et søknadsskjema på nett for dem som vil bestille F-150. Basert på hva du svarer i dette søknadsskjemaet vil du bli prioritert deretter.

Krav: Kan ikke selges videre

En egen side spør deg for eksempel hvor mange følgere du har på diverse sosiale medier, inkludert Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat, TikTok og YouTube.

Krav: Kan ikke selges videre

Videre står det at eksisterende Ford-eiere blir prioritert, og dersom du ikke kjører Ford fra før, blir du spurt om du vil ha et tilbud på Mustang Mach-e, som da vil gi deg høyere prioritet med tanke på å få kloa i en F-150.

Prisen er heller ikke helt avklart, men er oppgitt til 1.183.000 kroner, med forbehold om at den kan bli lavere enn det, og uansett avklart før du signerer kontrakt.

Den norske lanseringsvideoen for Ford F-150 Lightning. Vis mer

Vil stoppe bilflipping

- Vi vil tilby F-150 Lightning til kunder som ønsker å beholde bilen, og ikke spekulere i videresalg, sier Fords informasjonsdirektør Anne Sønsteby når bransjenettstedet Bilbransje24 spør om denne praksisen (krever abonnement).

Det er altså derfor Ford har valgt å gjøre det på denne måten, ved at kjøperne da ikke kan selge bilen, gjerne til overpris, rett etterpå. Dette er noe vi har sett mye av de siste par årene, der den lange ventetiden på nye biler har gjort at mange har vært villige til å betale mer for å få den raskt.

Men Sønsteby kan ikke presisere hva slags reduksjon i pris man kan forvente seg om man selger bilen tilbake til Ford før ett år har gått.

Forbrukerrådet reagerer

Overfor nettstedet reagerer Thomas Iversen i Forbrukerrådet på Fords kontrakt:

– Forbrukere som kjøper F-150 Lightning gir fra seg en sentral del av råderetten de har over bilen de første 12 månedene fra registrering, nemlig videresalg til markedpris, sier han til Bilbransje24.

Thomas Iversen er seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Thomas Iversen er seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Iversen synes avtalevilkåret kun gagner Ford og at kjøperne ikke kompenseres for inngrepet i råderetten. Han synes også det skal bli interessant å se hva Ford gjør dersom en kunde velger å bryte med avtalen.

En slik klausul er ikke omfattet av Forbrukerkjøpsloven, men avtaleloven kan endre eller sette til side svært ubalanserte avtalevilkår.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.