Krav til helseattest for eldre bilførere videreføres også etter 1. august

Hareide: - Vi trenger mer tid.

KREVER MER TID: - Å fjerne kravet til helseattest er en stor endring, og vi trenger mer tid til å gjennomføre dette på en forsvarlig måte, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB
KREVER MER TID: - Å fjerne kravet til helseattest er en stor endring, og vi trenger mer tid til å gjennomføre dette på en forsvarlig måte, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Den 27. mai vedtok Stortinget å be regjeringen oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere over 80 år, med virkning fra senest 1. august.

I dag kom meldingen om at dette ikke kommer til å skje, og at kravet også vil gjelde etter 1. august.

Mye kritikk

Vedtaket om å oppheve kravet til helseattest har høstet mye kritikk. Blant annet uttalte Trygg Trafikk tidligere i vår at de var bekymret for at vedtaket ville føre til redusert trafikksikkerhet.

- Det er gode grunner til å tro at tiltaket med helseattest har hatt en forebyggende effekt på trafikksikkerheten. Vi frykter en situasjon der det blir flere eldre i befolkningen, og at de med kognitiv svikt og andre helseutfordringer som påvirker kjøreevnen, ikke fanges opp, uttalte Miriam Kvanvik fra Trygg Trafikk, og viste til at eldre over 80 er blant dem med høyest ulykkesrisiko.

Blir utsatt

Samferdselsdepartementet har helt siden vedtaket ble gjort, vært åpen om at det ville være krevende å få på plass endringene allerede 1. august, og i dag kom altså beskjeden om at prosessen utsettes.

- Tryggheten til alle som ferdes i trafikken må ivaretas. En obligatorisk helseattest for eldre bilførere er et viktig virkemiddel for å sikre at de med førerrett oppfyller helsekravene, og dermed er trygge sjåfører. Å fjerne kravet til helseattest er en stor endring, og vi trenger mer tid til å gjennomføre dette på en forsvarlig måte, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Vurderer flere tiltak

Både egenerklæring om helse og utvidet bruk av praktisk kjørevurdering er blant tiltakene som nå vurderes for å kompensere for bortfall av helseattesten.

- Statens vegvesen og Helsedirektoratet fortsetter arbeidet med å utrede hvordan Stortingets vedtak fra februar, der regjeringen bes om å oppheve kravet til obligatoriske helseattest for eldre bilførere, kan følges opp. Når deres utredning foreligger 1. oktober, vil jeg ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, sier Hareide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.