Frankrike:

Krever solceller på alle store parkeringsplasser

Franske myndigheter har banket igjennom nytt lovverk som blir gjeldende fra neste år.

BLIR OBLIGATORISK: Frankrike har nå besluttet at alle store parkeringsplasser må dekkes av solceller. Her fra en slik parkeringsplass utenfor Pairi Daiza-dyreparken i Belgia. Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock/NTB
BLIR OBLIGATORISK: Frankrike har nå besluttet at alle store parkeringsplasser må dekkes av solceller. Her fra en slik parkeringsplass utenfor Pairi Daiza-dyreparken i Belgia. Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Som et ledd i å håndtere fremtidige energikriser og satse mer på fornybar energi, har den franske regjeringen nå besluttet å innføre krav til parkeringsplasser rundtom i landet.

De går enkelt og greit ut på at alle parkeringsanlegg som har plass til flere enn 80 biler skal tvinges til å installere solcellepaneler over parkeringsplassene.

11 gigawatt

Myndighetene estimerer at den totale effekten fra dette kan komme opp i så mye som 11 gigawatt (11 millioner kilowatt, journ.anm.), som da vil tilsvare produksjonen fra ti kjernekraftverk.

Bestemmelsen trer i kraft fra 1. juli 2023. Eksisterende parkeringsplasser med plass til flere enn 400 biler vil få tre år på seg til å dekke dem med solceller, mens de som huser 80-400 biler vil få en fem års frist.

Denne Tesla-funksjonen har sine fordeler! Video: Øivind Lie Jacobsen / Elbil24 Vis mer

Truer med bøter

Dersom dette ikke lystres, vil bøtenivået være på 50 euro per enkelt parkeringsplass per måned. En parkeringsplass med plass til 100 biler vil altså få en årlig bot på 60.000 euro, eller da over 600.000 kroner.

Det gjøres enkelte unntak for parkeringsplasser som ligger nært landemerker og verneområder, samt parkeringsplasser for tungtransport.

Foruten å gi det franske strømnettet bedre kapasitet, vil det også være en heldig ordning for bileiere, som da kan ha bilen parkert under tak – skjermet for både sol og regn.

Dog vil det ikke være urimelig å anta at den økte kostnaden for eieren av parkeringsplassen vil kunne gi økte parkeringsavgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.