Bli kvitt vond lukt

La kaffekoppen stå i bilen

Her er trikset som kan løse illeluktende problem.

STANK I BILEN?: Vi har tipsene som gjør at du blir kvitt den vonde lukta! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Gymbagen med klamme joggesko og gjennomsvette treningsklær dufter ikke akkurat av den skjønneste odør hvis innholdet blir liggende i bagen for lenge.

Og er du uheldig og glemmer bagen i bilen etter trening, kan den stramme lukta virkelig sette seg i inventaret. Bare etter få dager kan den bli såpass voldsom at den er vanskelig å fjerne selv med en innvendig vask av bilen.

Det finnes likevel et par triks som kan ta knekken på stanken – hvilke, og hvorfor de funker, får du vite her!

Reagerer med stank-molekyler

Det åpenbare først: Du må selvsagt fjerne kilden til vond lukt i bilen.

Dersom stanken ikke skyldes drastiske ting som vannlekkasje eller annet som krever at inventar byttes ut, men bare kommer fra et objekt som har lagt i bilen litt for lenge, kan du begynne med å åpne opp alle dørene og bagasjerommet. La bilen stå slik en god stund utenfor boligen din, slik at den blir skikkelig gjennomluftet.

Så kan du, som så ofte ellers, ty til eddik!

Enkelt og greit skal du helle litt eddik i en kopp og la koppen stå inni den parkerte bilen over natta. Eddiken vil rett og slett kunne fange den vonde lukta og drepe stanken.

Kjemiker ved NTNU, Elisabeth Egholm Jacobsen, forklarer:

- Det kan tenkes at eddiklukta «tar over» for lukta av sure sokker. Det kan også tenkes at noe av eddiksyren reagerer i lufta med de andre illeluktende luktmolekylene, sier Jacobsen og utdyper:

- Det vil si at noen syremolekyler fra eddiken fordamper opp i lufta og reagerer med molekylene som lukter vondt.

Hun har selv benyttet seg av eddiktrikset tidligere, da hun satte fram en kopp med eddik i stuen etter en fest hvor folk hadde røkt inne.

Vi renser setene i bilen med Bissell SpotClean Pro. Vis mer

Kaffegrut kurerer «gruff»

Den vonde lukta i bilen kan du også forsøke å fjerne med kaffegrut.

Prinsippet er det samme som med eddiken: Fyll en kopp med kaffegrut og la koppen stå i den parkerte bilen over natta.

Kaffeduften vil, som med eddik, kunne reagere med de vonde luktmolekylene og kamuflere stanken i bilen.

- Kaffegrut lukter jo så godt, og lukta er så sterk at den «demper» de andre luktene, til disse forsvinner ut i atmosfæren til slutt, kommenterer Jacobsen.

Trikset har absolutt noe for seg:

- I helga hadde vi dansetrening i en sal hvor gulvet var lakkert for noen måneder siden. Det luktet bitte litt lakk, men gulvet var så trått at vi måtte spre utover litt kaffegrut. Det luktet kaffe og ikke lakk hele kvelden og morgenen etter, forteller kjemikeren.

Ozonbehandling

Når det henger igjen stank «mellom veggene» i bilen, har Ramiz Safdar, daglig leder hos Bilgruppen 1 AS & Ramiz Safdar, også et annet tips:

- Ozonbehandling. Det er svært godt egnet til luktfjerning i bil og andre rom, sier han.

Til behandlingen bruker du en ozonmaskin, som fås kjøpt hos diverse fagforhandlere. Maskinen plugges i stikkontakt, timer settes på ønsket tid – vanlig tid for personbiler er 30-40 minutter - og så lar du maskinen stå inni lukket bil.

Men vær obs:

Ozon er svært farlig, og alle sikkerhetsmessige forholdsregler skal følges nøye, som at verken mennesker eller dyr må være i bilen mens ozonbehandlingen pågår.

Kan skyldes mugg

Dersom stanken i bilen vedvarer, kan det hende at det har oppstått mugg, advarer Stein Kjetil Holvik ved Ditec Norge.

- Hvis det er mugg i bilen, skyldes det sannsynligvis vannlekkasje. Da må man finne lekkasjen, reparere den, demontere interiør og sjekke om det er lukt i isolasjonsmatter, sier Holvik.

Eventuelt må man også skifte isolasjonsmatter før man renser tepper for å fjerne den vonde lukten.

- Da anbefaler jeg å søke hjelp hos profesjonelle bedrifter som tar hensyn til airbager og andre sensorer, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.