Polestar

- Ladeangst vil bli historie

Nå kommer det snart nye Polestar-modeller som perler på en snor.

Polestar har etablert seg med stor suksess i Norge. Snart kommer det nye modeller - og da blir det virkelig fart på ladingen. Foto: Steinar André Danielsen.
Polestar har etablert seg med stor suksess i Norge. Snart kommer det nye modeller - og da blir det virkelig fart på ladingen. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24 i Los Angeles): Polestar har hatt suksess med modellen Polestar 2 i Norge. Den er registrert i over 13.000 eksemplarer og ble kåret til Årets Bil for tre år siden, der den også stakk av med Folkets favoritt-prisen.

Nå blir én modell snart til tre, og deretter enda flere. Polestar har invitert utvalgte medier verden over til Polestar Day i Los Angeles der de skal vise frem både biler og teknologien som bor i dem. Og Elbil24 er på plass.

Polestar 3 og 4 i 2024

På det europeiske markedet blir det ikke alt for lenge å vente på Polestar 3, en stor SUV som da blir en søstermodell til kommende Volvo EX90. Produksjonen skal starte i første kvartal 2024, med målsetning om utlevering av biler allerede i andre kvartal, og bilen kan allerede bestilles, med en innstegspris på 825.000 kroner.

Polestar 3 blir en stor SUV. Foto: Polestar
Polestar 3 blir en stor SUV. Foto: Polestar Vis mer

I løpet av 2024 skal også Polestar 4 se dagens lys her i Europa. Den ble først lansert på det kinesiske markedet og er en coupe-SUV som pris- og størrelsesmessig plasserer seg mellom Polestar 2 og 3.

Blant annet er dette en bil som ikke har noe bakrute, men der man heller belager seg på kameraer for å se det som er bak seg. Dette blir også modellen med foreløpig lavest karbonfotavtrykk fra Polestar til nå – selskapet har ambisjoner om å utvikle en klimanøytral bil innen 2030.

Begge disse bilene skal vi få en prøvetur med i løpet av dagen her i Los Angeles, riktignok henvist til baksetet. Men vi skal selvsagt dele bilder og inntrykk fra kjøreturene senere.

V2G-prosjekt

I Gøteborg samarbeider Polestar nå med en rekke aktører om et prøveprosjekt med såkalt V2G, eller vehicle-to-grid, som forkortelsen står for. Her er både Svenska kraftnät (tilsvarende NVE), Göteborg energi nät (nettselskap), kraftprodusenten Vattenfall, norske Easee og Chalmers-universitet med som partnere.

Med V2G kan bilen både trekke og levere strøm fra og til strømnettet, og alle Polestar 3-modellene som er med i prosjektet vil da fungere som et stort energilager. Via nettet gjøres det beregninger om det er behov for mer strøm i strømnettet eller ikke, hvorpå bilene da utlades eller lades deretter, men der eieren fortsatt skal ha strøm på bilen når den skal brukes.

- Ladeangst vil bli historie

Dermed kan man avlaste strømnettet i timene der det er mest strømforbruk ved at bilbatteriene da bidrar til å øke tilbudet. Det er gjerne da strømmen er dyrest også, så her vil en bileier kunne tjene penger på at bilen lades når strømmen er billig og leverer strøm til nettet når strømmen er dyr.

Polestar har også et lignende prosjekt på gang i California.

Starter produksjon i Sør-Korea

Polestar er, i likhet med Volvo, eid av kinesiske Geely, og til nå har bilene blitt produsert i Kina. I andre halvdel av 2025 vil Polestar 4 imidlertid også produseres i Busan, Sør-Korea – da primært for det amerikanske og sørkoreanske markedet.

Deler av Polestar 4-produksjonen skal gjøres på en fabrikk i Sør-Korea. Foto: Polestar
Deler av Polestar 4-produksjonen skal gjøres på en fabrikk i Sør-Korea. Foto: Polestar Vis mer

Polestar 4 blir den første rene elbilen som produseres på fabrikken, som har som mål å halvere CO₂-utslippet innen 2030 og bli karbonnøytrale innen 2040.

Spennende er det også at Polestar har inngått samarbeid med Luminar og Mobileye, som lager henholdsvis LiDAR og løsninger for selvkjøring. Målet er at Polestar 4 skal kunne tilby selvkjøring «i blinde» på motorvei, altså uten at sjåføren trenger å foreta seg noe, og selvkjøring i andre veiforhold, men da med øynene åpne.

ELEKTRISK ROADSTER: De 500 første eksemplarene ble revet raskt bort, til tross for at dette ikke akkurat er noen budsjettbil ... Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Polestar 5 skal få lynrask lading

Vi har skrevet om StoreDot før, det israelske selskapet som virker å være blant de aller fremste på batterilading med høy effekt – nå annonserer Polestar at modellen Polestar 5 allerede i 2024 skal vises frem med StoreDots «XFC»-ladeteknologi (xtreme fast carging) innabords. Deres «100in5»-batteri lover 100 miles (161 km) rekkevidde på bare fem minutters lading.

- Polestar har vært en av våre nøkkelinvestorer og samarbeidspartnere i utviklingen av vår XFC-teknologi. Neste år vil vi vise hvordan en fullskala batterimodul utviklet av Polestar med denne revolusjonerende teknologien kan lades. Ladeangst vil bli historie, sier administrerende direktør Dr. Doron Myersdorf i StoreDot.

Polestar 5 skal bli en firedørs grand tourer med voldsomme ytelser og lang rekkevidde, som nok vil bli en bil i det dyrere prissegmentet. Nummer seks blir en elektrisk roadster.

Polestar har altså ingen systematikk i nummereringen av modellene ut fra hva slags type bil det er snakk om, men nummererer dem heller etter hvert som de blir lanserte.

Sjekk gjerne innom Elbil24 til uka for bilder og inntrykk av Polestar 3 og 4!

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.