Trådløs lading av elbil

Ladekabelen kan snart bli historie

Har vi kommet noe nærmere en løsning for trådløs lading av elbilen? Snart, mener Siemens og Mahle.

TRÅDLØST: Induksjonslading vil komme, men når? Det jobbes stadig med løsninger for å bli kvitt kabelen. Illustrasjon: Siemens
TRÅDLØST: Induksjonslading vil komme, men når? Det jobbes stadig med løsninger for å bli kvitt kabelen. Illustrasjon: Siemens Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Trådløs lading av elbiler har vært en kjent buzz-teknologi som det er blitt snakket mye om, men det store gjennombruddet har latt vente på seg.

I bakgrunnen har det likevel blitt jobbet med, og i Oslo pågår det et pilotprosjekt der taxi-sjåfører med Jaguar I-pace kan lade mens de venter på nye kunder. Flere av de store produsentene har også dratt opp teknologien hver gang de har lite annet nytt å melde.

Nå har Siemens gått sammen med Mahle for å gire opp satsingen ytterligere.

Selskapene forteller at de først og fremst må søke standardiseringer som dekker alles interesser og behov, for deretter å rulle ut testprosjekter. For én ting er den lokale ladestandarden, men dette skal også spille på lag med en rekke forskjellige bilprodusenter, der mange av dem garantert har egne interesser å ivareta.

Det viktigste er blant annet at ladehastigheten er på et nivå som gjør systemet interessant. I tillegg må løsningen også være konkurransedyktig på pris.

Flere om beinet

Men det er flere testpiloter rundt om. I Sverige, nærmere bestemt på Gotland, er det i veibanen lagt en strekke på 1,6 kilometer trådløs lading i selve veibanen.

Hensikten med denne er å lade opp busser mens de kjører, men man ser ikke infrastrukturen med det blotte øyet, for veien ser ut som en ordinær asfaltert veibane. Når denne først legges, så er det nok busser og denslags som er målgruppen, men dersom standardene passer med personbiler, så hvorfor ikke?

Et tilsvarende prosjekt er også rullet ut i Tel Aviv, Israel. I dette tilfellet er det 700 meter av en bussrute på 5 kilometer som er lagt med trådløs lading. Foreløpig er den ikke klargjort for personbiler.

Systemet i Israel er dessuten skreddersydd mot busser som bruker kondensatorer i stedet for batterier. Dette på grunn av overføringshastigheten.

For slike løsninger må det naturligvis også komme på plass et system for betaling av den overførte energien, før privatbilene slipper til, men det lar seg helt sikkert løse.

En av utfordringene er den nevnte overføringshastigheten. Både Audi og Mercedes-Benz har vist frem løsninger som støtter induksjonslading på inntil 3,6 kW kontinuerlig ladeeffekt, altså 16 ampére med 230 volt spenning.

Dette må likevel anses å være en spe begynnelse, for trådløs lading er rett og slett ikke godt nok utviklet før det leverer tilsvarende effekt som kablet hjemmelading, og på nye biler snakker vi nå stort sett om 11 kW ombordladere som standarden. Da kan man velge en slik induksjonslader fremfor å installere den mer ordinære veggboksen med kabel.

Men Siemens og Mahle er som sagt ikke alene, for også selskaper som Qualcomm, Plugless Power, Electreon og andre jobber med de samme idéene. Så gjenstår det å se hvem som kommer først i mål.

Men det er verdt å spørre seg hvem brukeren er, i det minste når det gjelder private. Har man allerede en ladeboks, så blir dette smør på flesk. Skal man investere i en induksjonslader i stedet for veggboksen, så mister man fleksibiliteten med biler som ikke støtter trådløs lading.

Men, på sikt kan det være at induksjonslading blir standarden, og at den tradisjonelle veggboksen er avviket. Det er mye utvikling rundt elbilene, og om noen år har vi svaret.

Kabel eller ikke kabel, og hvem vet, kanskje det kommer løsninger som tilbyr begge deler?

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.