Ladepriser for elbil

- Ladeselskapene utnytter at folk har blitt vant med høye ladepriser

Mener ladeprisene i Norge er unødvendig høye og forventer at de nedjusteres.

- Nå forventer vi at ladeprisene følger strømprisene ned igjen, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.
- Nå forventer vi at ladeprisene følger strømprisene ned igjen, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Strømprisene i Sør-Norge har falt med 3 kroner siden september, men i samme periode har det knapt skjedd noen endring med ladeprisene.

Det får Elbilforeningen til å reagere.

- De høye strømprisene var forklaringen på at ladeselskapene satte opp prisene i fjor, nå forventer vi at ladeselskapene setter prisene ned igjen, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen i en pressemelding.

- Utnytter folk

I desember 2022 lå gjennomsnittsprisen i sone sør på 3,36 kroner for en kilowattime, deretter sank den til 1,59 i januar – og har holdt seg stabilt lav siden den gang.

Gjennom årets tre første måneder er prisen mer enn halvert sammenlignet med desember.

Prisene for hurtiglading økte betraktelig i den dyreste perioden, og nå lurer generalsekretæren i Elbilforeningen på når prisene blir satt ned igjen.

– Det kan se ut som om ladeselskapene utnytter at folk har blitt vant med høye ladepriser. Nå må vi elbilister si fra og være prisbevisste, sier Bu.

  • (Lei av å lade? Her får du fulladet batteri på 5 minutter):
Her ser du hvordan det fungerer når du ankommer en av Nios batteribyttestasjoner. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

- Mange er frustrerte

Elbilforeningen har fått flere henvendelser fra medlemmer som lurer på hvorfor prisene fortsatt holder seg høye.

- Mange av medlemmene våre er frustrerte nå. Alt har blitt dyrt og hurtigladeprisene er mye høyere enn det nå er grunnlag for, sier Bu - og legger til.

- Selv om de fleste lader bilen sin hjemme, vet vi godt at hurtiglading er en avgjørende faktor for at folk kjøper elbil, legger hun til.

Høye priser

Elbilforeningen har sett på prisutviklingen hos 7 ladeoperatører de siste 11 månedene. I denne tabellen presenteres oversikten:

Priser på lynlading (kr/per kWt)

Aktør 19.mai 2022 9. september 2022 17. april 2023
Circle K6,79kr9,19kr8,59kr
Eviny*7,99kr7,99kr
E.ON*5kr9kr
Ionity8,40kr8,40kr8,40kr
Kople5,90kr9,99kr8,29kr
Mer*8,39kr8,69kr
Recharge5,99kr7,49kr8,49kr
...Snitt:6,77kr8,06kr8,49kr

*Der tabellen er tom, har vi ikke funnet historiske priser. Kilde: Elbilforeningen.

Som vi ser av tabellen, har Ionity ikke økt prisene siden 19. mai i fjor. Til gjengjeld hadde de klart høyest pris på det tidspunktet.

Kople hadde den største prisveksten fra mai til september i fjor, men har siden nedjustert prisene litt. Uten at den nye prisen samsvarer med strømprisene.

- Vi justerer våre priser jevnlig, og vil fortsette med dette også fremover. Vi har mål om å gi en rettferdig ladepris til våre kunder, sier kommunikasjonssjef Tine Holm-Hansen i Kople til Elbilforeningen. Hun legger til:

- Ladeprisene våre skal dekke inn strømmen som vi kjøper inn, og nettleie med effekttariff. Vi er hardt rammet av effekttariffen, spesielt på lokasjoner hvor vi har høye effekttopper, typiske utfartslokasjoner, og på lokasjoner som er mindre brukt.

  • (Kjører du tom for strøm, er denne løsningen smart!)
Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Har justert prisen

Circle K skrudde opp prisen kraftig i september. De har nedjustert prisen litt siden den gang, men langt fra nok til å følge utviklingen i strømprisene.

Circle K forklarer dette med at mye av ladeprisen reflekterer etablering, drift og vedlikehold.

– For at vi skal kunne fortsette utbyggingen av ladestasjoner, er vi også nødt til å få dekket våre kostnader knyttet til dette gjennom ladeprisen, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Cirkle K til Elbilforeningen.

- Prisen på lading er noe som vurderes regelmessig. Av konkurransehensyn kan vi ikke kommentere fremtidig prisutvikling, avslutter Hansen.

NB! Circle K har nedjustert prisen med 20 øre siden intervjuet med Elbilforeningen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.