Fremtidens ladestasjon?

Ladestasjoner blir aldri det samme etter dette

Gjør ladestasjonen til et sted du har lyst å reise til.

LADEHUB: En hub som dette består av en rekke kuber, seks ladeplasser, og en lounge. Foto: Audi
LADEHUB: En hub som dette består av en rekke kuber, seks ladeplasser, og en lounge. Foto: Audi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): I dagens situasjon kan et ladestopp ved en av landets hurtig- eller lyladere fremstå som et mareritt. En halvtime her, og kanskje en time der, som samlet fremstår som unyttig bruk av tid. Men hva om tilbudet ved ladestasjonen er så bra at det nærmest blir fristende å dra dit?

Velkommen til en ladestasjon litt utenom det vanlige.

For det er nettopp dette Audi nå har skrudd sammen, en premium ladehub der du nærmest blir tatt imot som på en business-lounge på en flyplass. De kaller det et eksperiment, men er slettes ikke noe bare Audi kan lage. Dessverre må vi enn så lenge helt til Nürnberg i Tyskland for å finne en slik hub, men du kan komme uansett merke elbil du måtte ha. De beste prisene er derimot forbeholdt Audi-eiere som også er koblet opp mot e-tron Charging Service.

Høy kapasitet

Selve hubben består av en rekke moduler de kaller kuber. Hver kube har sin misjon, der den ene er en batteribank med utdaterte elbilbatterier, mens en annen er en kraftkube som er tilkoblet nettet, og kan levere strøm direkte derfra. I tillegg trengs det en tredje kube som er selve kontrollenheten. Hver batterikube har en mulighet for å levere inntil 320 kW lynlading, og hver installasjon har en total kapasitet på 2,45 MWh.

Men enheten er også koblet til nettet, og kan hente inntil 200 kW som kan brukes enten til lading av bil direkte, eller til å lade hubbens egen batteribank. Alt med fornybar energi, naturligvis.

For fasilitetene er like enkle, som de er geniale. I Nuremberg er nemlig den tekniske installasjon montert på en måte der det er satt en slags bygning på toppen av disse kubene, og bygningen er større en gruppen av kuber, noe som gjør at man kan parkere bilen under tak når man skal lade.

Alle muligheter

Oppe i bygningen har du fasiliteter som alt fra praktiske arbeidsplasser til komfortable sittegrupper, og til og med et eget filmrom. Eksemplet fra Nürnberg viser også en slags kaffebar med enkel servering. Hva man tilbyr i denne bygningen er det bare fantasien som begrenser, men hva med et treningsstudio? Kommer du med relativt tomt batteri, vil du ha en snau time på mølla eller ergometersykkelen.

Fortsetter under videoen

Natt til 9. juni 2021 lister to tyver seg inn på tunet til Sondre Sanne på Gran. Få minutter etterpå er bilen hans stjålet. Vis mer

I dag er det vanlig å legge ladefasiliteter i nærheten av øvrige fasiliteter, som bensinstasjoner, kjøpesentre, eller annet. Men dette lar seg ikke gjøre over alt, for i pressområder er det trangt om plassen. Om ikke i Norge, men i større markeder og urbane strøk. Da er en løsning som dette ganske genialt, for den kan eksempelvis plasseres på fjellet om vinteren, eller langs kysten om sommeren, og det er bare to av mange alternativer – avhengig av hvor markedet er.

Vi tar også hintet om at stasjonen har utplassert induksjonsladere. Dette kan bety at Audi snart akter å lansere funksjonen de lenge har snakket om, men som har latt vente på seg.

Vi syns rett og slett løsningen med slike ladehub'er er genial, og setter pris på at den er åpen for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.