Våte veier

Lagt om til vinterdekk? Da bør du være ekstra varsom nå

En usedvanlig mild og våt november kan skape problemer for deg som har lagt om til vinterdekk.

MYE OVERVANN: Vann i veibane og parkeringsplasser skaper mange uønskede situasjoner. Video: Øivind Lie Jacobsen / Elbil24 Vis mer
Publisert

(Elbil24): Vi skriver 7. november, og foreløpig er det lite som tyder på at vinteren er i anmarsj, i hvert fall ikke i lavlandet i Sør-Norge. I stedet bøtter det ned med regn mange steder. Det kan være bra for strømprisene, men ikke fullt så bra for veitrafikken.

Vinterdekk dårligere på våt vei

Særlig du som har skiftet fra sommerdekk til vinterdekk på bilen, bør være ekstra varsom nå. Mye vann i veibanen øker farene for vannplaning, særlig for alle som kjører med vinterdekk.

Vannplaning er et ord som brukes om tap av veigrep på våt vei. Det kan nemlig danne seg en kile av vann mellom dekk og veibane, som fører til at bilen ikke lenger reagerer på styringen. Siden vannplaning ofte er forbundet med høy hastighet, øker det naturligvis risikoen for stygge ulykker.

- Er det meldt mye regn og typisk høstvåte veier, er det lettere å vannplane og miste kontrollen med vinterdekk. Vinterdekk drenerer bort vannet dårligere enn sommerdekk, uttalte Naf-rådgiver Camilla Ryste i en tidligere sak her på Elbil24.

Mønsterdybden kan være avgjørende

Når det er mange plussgrader, er med andre ord sommerdekk som gir det beste veigrepet, men du må samtidig passe på mønsterdybden. Fra 1. november er det nemlig et krav om 3 millimeter mønsterdybde overalt på dekket. I sommerhalvåret er kravet kun 1,6 millimeter.

- Forskjellen på nye og utslitte dekk er enorm. Jo mindre mønsterdybde, desto større sjanse for vannplaning og at du mister kontrollen på både bremsing og styring. Selv på sommeren anbefaler vi ingen å kjøre med dekk som kun har 1,6 millimeter mønsterdybde, sa Ryste.

12,5 meter lengre bremselengde ved 6 grader

Også bremselengden kan bli vesentlig lengre med vinterdekk på våt asfalt, viser tester Naf har utført. Ved 6 varmegrader og nedbremsing fra 80 kilometer i timen, var bremselengden 12,5 meter lengre med vinterdekk på enn med sommerdekk.

Det er med andre ord ekstra viktig å være forsiktig med gasspedalen dersom du har lagt om til vinterdekk, og temperatur og føreforhold er som på Østlandet i dag: Kliss vått, rått og kjølig.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.