Rolls-Royce Spectre

Lanserer sin første elbil

Rolls-Royce har lansert sin første elbil, Spectre. Det blir en svær doning.

LUKSUS PÅ HJUL: Med en forventet prislapp på over fire millioner kroner, blir ikke Rolls-Royce Spectre en bil du ser på enhver parkeringsplass. Foto: Rolls-Royce
LUKSUS PÅ HJUL: Med en forventet prislapp på over fire millioner kroner, blir ikke Rolls-Royce Spectre en bil du ser på enhver parkeringsplass. Foto: Rolls-Royce Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Den blir ingen liten sak, Rolls-Royce Spectre, når den slippes som 2024-modell mot slutten av neste år.

Med vitale mål på hele 545,3 centimeters lengde, 208 cm bredde og akselavstand på 321 cm blir dette blant de aller største personbilene som kommer til å rulle veiene.

– Det finnes ingen større luksus enn plass, hevdes det i selskapets pressemelding.

Med en egenvekt på 2975 kilo blir Spectre også blant de tyngste. Ja, med nyttelast kan det bli spennende å se om førerkort klasse B i det hele tatt strekker til.

Og med en prislapp som brått kan passere fire millioner kroner blir den også blant de desidert dyreste.

Spectre blir altså den første elbilen fra luksusmerket Rolls-Royce, som tidligere har en uttalt ambisjon om kun å lage elektriske biler innen 2030.

Spectre lar seg i stor grad tilpasse av dem som kjøper bilen - inkludert stoff, farge og sømmer på setene, design på det digitale instrumentpanelet og mer til. Foto: Rolls-Royce
Spectre lar seg i stor grad tilpasse av dem som kjøper bilen - inkludert stoff, farge og sømmer på setene, design på det digitale instrumentpanelet og mer til. Foto: Rolls-Royce Vis mer

«Verdens første ultra-luksus elektriske super-kupé»

De sparer ikke på kruttet i markedsføringen av Spectre, Rolls-Royce, og med selskapets historikk kan de vanskelig arresteres på det.

Designmessig har Rolls-Royce brukt Phantom Coupé som insprasjon når de har designet Spectre. Ifølge selskapet har Spectre gjennomgått det tøffeste testprogrammet av samtlige modeller til nå, med over 2,5 millioner kjørte kilometer og kontinuerlig tuning og forbedring.

Med Cd-verdi på 0,25 skal Rolls-Royce Spectre klare 520 km etter WLTP-standarden. Foto: Rolls-Royce
Med Cd-verdi på 0,25 skal Rolls-Royce Spectre klare 520 km etter WLTP-standarden. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Spectre ser imidlertid ut til å være noe mer aerodynamisk utformet enn sin «spirituelle forgjenger» og har fått den bredeste grillen av samtlige modeller. Selskapet har oppnådd en Cd-verdi på svært respektable 0,25 – den laveste på en Rolls-Royce til nå. Det gir bilen en WLTP-rekkevidde på 520 km, uten at Rolls-Royce avslører batterikapasiteten.

Og det på tross av at modellen utstyres med 23 tommers hjul.

Grillen, som lyser i mørket, er den bredeste på en Rolls-Royce til nå. Foto: Rolls-Royce
Grillen, som lyser i mørket, er den bredeste på en Rolls-Royce til nå. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Selskapet opplyser imidlertid om at batteriet veier nesten 700 kilo, så er er det lov å anta at det er på rundt 100 kWh. Det styrkes av at WLTP-fobruket er oppgitt til 2,15 kWh per mil (52*2,15 = 111,8), men WLTP-forbruket inkluderer ladetap. Batteriet er for øvrig integrert i resten av bilens aluminiumskontruksjon, som gjør Spectre 30 prosent stivere enn noen annen Rolls-Royce.

0-100 km/t antas å gå unna på 4,5 sekunder (offisielle tall vil komme nærmere lanseringen), og totaleffekten er på 585 hk/900 Nm. Hvorvidt bilen trekker på alle fire sies det foreløpig ikke noe om.

Stjernehimmel

På innsiden sørger små LED-pærer for å lage en stjernehimmel i taket, som på flere av selskapets øvrige modeller, men nytt i Spectre er at dette også er å finne på innsiden av dørene. 4796 LED-pærer totalt er plassert for hånd.

Tusenvis av LED-pærer sørger for stjernehimmel på innsiden av Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce
Tusenvis av LED-pærer sørger for stjernehimmel på innsiden av Rolls-Royce Spectre. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Dører finnes det for øvrig bare to av på denne bilen. De er bakhengslet, åpnes automatisk ved berøring og måler hele 1,5 meter.

Som vanlig lover Rolls-Royce en kjøreopplevelse utenom det vanlige. Bilen evner for eksempel å koble fra bilens krengningsstabilisatorer slik at hvert hjul kan fungere uavhengig. Dermed unngår man at bilen gynger dersom ett av hjulene treffer en hump i veien.

De to dørene måler hele 1,5 meter hver seg og åpnes automatisk ved berøring. Foto: Rolls-Royce
De to dørene måler hele 1,5 meter hver seg og åpnes automatisk ved berøring. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Når en sving så identifiseres som nært forestående, kobler systemet sammen komponentene og stivner demperne. Under svinger overvåkes 18 sensorer, og parametere for styring, bremsing, kraftlevering og fjæring justeres slik at bilen forblir stabil.

Bilen skal også ha over ti førerassistansefunksjoner, deriblant Eleanor, en integrert stemmeassistent, som kan hjelpe deg med å justere temperaturen i kupeen og slike ting. Med appen Whispers, som kun kan brukes av Rolls-Royce-eiere, skal man kunne få tips til gode restauranter og den slags på ferden, hvis posisjon da kan sendes til bilens navigasjonssystem.

Kundene kan selv i stor grad bestemme farger, stoff, sømmer og så videre på interiøret – ja, til og med hvordan det digitale instrumentpanelet skal se ut, og det finnes også flere fiffige detaljer her, som at baksetene sømløst går over i veggen.

Slik ser det ut i baksetet på en Rolls-Royce Spectre. Noe sier oss at de ikke kan legges ned. Foto: Rolls-Royce
Slik ser det ut i baksetet på en Rolls-Royce Spectre. Noe sier oss at de ikke kan legges ned. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Kommer i 2023

Rolls-Royce Spectre kommer altså som 2024-modell på tampen av neste år, og selv om prisen ikke er avslørt ennå, estimeres det med en prislapp på over fire millioner kroner.

Og det er før eventuell elbilmoms og vektavgift.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.