Europeisk pilotprosjekt

Legger gjenbruk av elbilbatterier til Rudskogen

Rudskogen motorsportsenter i Viken skal huse et pilotprosjekt der brukte elbilbatterier brukes til å lagre overskuddsenergi fra solcellepaneler.

Rudskogen motorsportsenter i Rakkestad kommune skal delta i et pilotprosjekt der gjenbruk av elbilbatterier skal lagre overskuddsenergi fra senterets solcellepaneler. Foto: Steinar André Danielsen
Rudskogen motorsportsenter i Rakkestad kommune skal delta i et pilotprosjekt der gjenbruk av elbilbatterier skal lagre overskuddsenergi fra senterets solcellepaneler. Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Målet er å øke kunnskapen om gjenbruk av batterier, hvordan de fungerer i praksis og hvordan stasjonære batterier kan brukes til å balansere behovet for elektrisitet, opplyser Sintef.

Det er det EU-støttede sirkulærøkonomi-prosjektet Treasource som skal installere det stasjonære batterisystemet for energilagring.

Demonstrasjonsanleggene skal installeres i sommer på motorsenteret i Rakkestad kommune i Østfold, og i det kommunale bygget Lempäälähuset i Lempäälä i Finland.

  • Denne må du se!
AUTOMATISK: I videoen over kan du se hvordan roboter bytter batteri på en Nio ES8 i løpet av få minutter. Video: Nio Vis mer

Batterianlegget på Rudskogen får en kapasitet på 120 kWh og effekt på 60 kW. Systemet skal lagre overskuddsenergi fra solcellepanel, som kan brukes til å redusere effekttopper for anlegget.

Systemet kan flytte energiforbruket for å kutte kostnader og bidra til å stabilisere strømnettet. I tillegg kommer miljøgevinsten ved gjenbruk av elbilbatterier.

Batterisystemet vil være i drift og samle data til forskning fram til mai 2026. Pilotprosjektet ledes av forskningsinstituttet Sintef, og batterisystemene leveres av det norske batteriselskapet Eco Stor AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.