Bilkjøringen nesten halvert

Lite trafikk på veiene? Det er ikke tilfeldig

De strengeste tiltakene i Norge i fredstid har satt sine spor.

Har du lagt merke til at det er unormalt stille på veiene? Mange har latt bilen stå etter coronautbruddet. Foto: Fremtind.
Har du lagt merke til at det er unormalt stille på veiene? Mange har latt bilen stå etter coronautbruddet. Foto: Fremtind. Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Nye tall fra Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1, viser at bilkjøringen i Norge på et tidspunkt nærmest ble halvert.

Coronautbruddet har ført til strenge tiltak fra myndighetene og store deler av samfunnet har lidd - deriblant bilbransjen.

Store aktører har måtte stenge helt eller delvis og salget av biler har sunket.

Det samme har altså bruken av biler gjort. Fremtind har sett på kjøredata fra over 30.000 nordmenn som har knyttet seg opp til Smart bilforsikring.

- Holdt seg i ro

- I perioden 16. til 29. mars falt antall biler på veiene med nesten 1/4 sammenlignet med ukene før. Samtidig kjørte hver bil om lag 30 prosent mindre. Det betyr at den totale bilkjøringen lå på omtrent halvparten av normalen, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet.

Han mener tallene er et klart bevis på at nordmenn har tatt coronatiltakene på alvor.

- Det er tydelig at befolkningen umiddelbart holdt seg mer i ro og at coronatiltakene påvirket mobiliteten til nordmenn, sier Nyborg.

Hytteforbudet påvirket

Samlet sett gikk bilkjøringen opp i påsken sammenlignet med de foregående ukene, men den var fortsatt betydelig lavere enn normalt.

I påskeuken lå den totale trafikkmengden i Norge på 68 prosent av en vanlig uke.

- Årets påske var naturligvis spesiell, og hytteforbudet hadde nok en sterk innvirkning på bilkjøringen til nordmenn.

- For de fire store reisedagene - fredag før palmesøndag, onsdag før skjærtorsdag og 1. og 2. påskedag - målte vi f.eks. kun 1/3 av kjørelengden sammenlignet med de samme dagene i fjor, sier Nyborg.

Spent på tiden fremover

Uken etter påske var det igjen økt aktivitet på veiene, og den totale trafikkmengden var på om lag 3/4 av ordinære dager før coronasituasjonen inntraff.

Dette skyldes først og fremst flere biler på veiene igjen, men også at hver bil i snitt ble kjørt litt mer hver dag enn tidligere i coronaperioden.

- Det blir interessant å følge utviklingen nå når barnehager og skoler kommer i gang igjen, og samfunnet gradvis gjenåpnes. Det er nærliggende å tro at også biltrafikken vil øke fremover, tror Kjetil Nyborg.

Agder minst påvirket

Ser man hele perioden fra 15. mars og til 19. april under ett, var den totale trafikkmengden i landet på snaue 65 prosent av normalen.

Det var Nordland som hadde den største reduksjonen. Her lå trafikkmengden på i underkant av 60 prosent av det som er vanlig. Vestland og Oslo følger hakk i hel.

Minst påvirket var bilførere i Agder, hvor trafikkmengden var drøye 72 prosent av normalen gjennom hele perioden.

I Innlandet var den totale bilkjøringen på 69 prosent av normalen. I Akershus lå den på 62 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.