(Elbil24):
OPPDATERT 26.10: Norske priser er nå klare:
- Eletre: 887.990 eks avgifter (kr 984.988 inkl eventuell elbilmoms)
- Eletre S: 1.114.990 (kr 1.268.738 inkl eventuell elbilmoms)
- Eletre R: 1.390.990 (kr 1.613.738 inkl eventuell elbilmoms)

Sikker på bilen din tåler vekta? Her kan du sjekke selv
Ifølge Bilnytt er planen at de første bilene blir utlevert norske kunder sommeren 2023.
En tidlig morgen i februar satte jeg meg på flyet med destinasjon Amsterdam. Vel fremme ble jeg fraktet til et helt anonymt lagerlokale jeg aldri hadde funnet tilbake til, med beste vilje. På innsiden stod min «date» for dagen – en helt ny og fullelektrisk Lotus, med prosjektnavnet T132.
For Lotus – du vet, det ærverdige britiske bilmerket – går nå gjennom en omvandling til de nye elektriske tidene som er på vei. Noen vil kanskje påstå at Lotus ikke er britisk lenger, ettersom de er kjøpt opp av kinesiske Geely. De har med andre ord havnet hos den samme gjengen som også eier Volvo, Polestar, Lync & Co og Proton, blant andre.
Men Geely har vært smarte, og lar britene gjøre utviklingsjobben selv, til tross for at fabrikkene og produksjonen er lagt til Kina. Det er den nye hyper-SUV’en et godt eksempel på, en bil som fra nå skifter navn.
For nå er det endelige navnet offentliggjort, og velkommen skal du være, Lotus Eletre.

Eletre er den første av tre nye livststilsbiler som kommer på markedet de fire neste årene, og hyper-SUV’en er inspirert av den fullelektriske supersportsbilen Lotus Evija.
En hyggelig velkomst
Vel inne i hallen møter jeg en mann jeg har snakket en god del med tidligere. Han er godt kjent i Skandinavia, spesielt Sverige, der han har jobbet med bildesign i mye av sin 50 år lange karriere. Peter Horbury, formoder jeg?
Lotus måtte naturligvis sørge for et britisk design, og hvem er vel bedre rustet enn veteranen Peter, som allerede hadde posisjonen som designdirektør for hele Geely-gruppen.
Nå har han hoppet av sjefsjobben for hele gruppen for å vie tiden fullt og helt til Lotus Eletre, og dens tre øvrige nykommere. I den normale verden ville mannen hevet månedlig pensjon for lengst, men det passer ikke denne 72-åringen. For Lotus er et prestisjemerke enhver britisk bildesigner ville sett på som kronen på livsverket.

Fullades på ni minutter, har 2000 hester og gjør 0-300 km/t på ni sekunder
- Kom, så skal jeg vise deg noe, sier Horbury, og drar til side en sort gardin. Vi går videre inn i et mørkt rom, uten at jeg ser en døyt. Sakte, men sikkert kommer det spotlights på, og der står den – bilen som på dette tidspunktet bare het T132.
Foran meg står det en diger bil. Linjer og farger gjør at den ser enda større ut, og så stor er den at hjulene faktisk ikke ser nevneverdig store ut i det hele, tross sine 23 tommer.
Det første som slår meg er at det er en nydelig bil, langt unna noe som finnes på markedet fra før – uansett drivstoff og drivlinje. Aller mest tenker jeg at den må konkurrere med biler som Lamborghini Urus, og dens like. Det er helt til jeg kommer på at dette er bensinsluk uten like, mens Eletre er fullelektrisk. Heldigvis!

Fra Super til Hyper
Lotus bruker egentlig betegnelsen «hyperbil» på både Evija og den nye fullelektriske Eletre – med rette. For når man kan gjøre sprinten fra stillestående til 100 km/t på i overkant av to sekunder på en såpass stor og tung SUV, så har de på en måte lagt lista. Toppfarten oppgis å være 260 km/t.
Men som vi har sagt så mange ganger tidligere, en sportsbils egenskaper handler om alt som foregår mellom disse to tallene – de dynamiske egenskapene, og ikke alle egenskaper kan måles i tall.
Utover dette er prosjektet nytt for Lotus på flere områder. For det er den første femdørs bilen de har satt i produksjon, det er den første bilen som ikke direkte er en sportsbil, det er den første familiebilen, og det er den mest nettbaserte bilen de har laget. Men de lover at den fortsatt skal være en Lotus.
På mange måter foretar Lotus nå den samme reisen som Porsche har tatt. De hadde Boxster og 911, men så skeiet de ut med suv’en Cayenne og langtraveren Panamera. Så nærmet de seg enda flere kjøpere ved å lansere Macan, som nå er Porsches mest solgte bil.
Med tre nye biler - som skal være det de kaller livsstilsbiler – tar Lotus nå mange av de samme grepene som har resultert i en enorm suksess for Porsche.

Strekker strikken
Lotus annonserte tidligere i mars måned at de har inngått et samarbeide med Britishvolt om leveranser av batterier, og i Eletre sitter det en batteripakke på over 100 kWh. Hvor mye over har de foreløpig ikke avslørt, men med en oppgitt rekkevidde på over 60 mil etter WLTP-standarden, ligger det i kortene at de ikke bare er litt over, men en god del over de nevnte 100 kilowatt-timene. Antagelig vil dette være et batteri med høyere energilager enn i noen annen bil på markedet per i dag. større enn i noen annen elbil vi har på markedet i dag. Det kan også være derfor Lotus ikke nevner vekten på bilen med et ord.
Men Lotus overgår dagens standard på flere områder, deriblant på ladeeffekt.

Glad i stor plass? Nå kommer de elektriske stasjonsvognene
For Lotus lover at Eletre skal lade med en toppeffekt på 350 kW med et 800 volt ladesystem, noe de i så tilfelle vil være alene om, når bilen kommer på markedet senere i år. Porsche Taycan topper listen per i dag, med 270 kW som høyeste ladeeffekt.
Foreløpig er det heller ikke flust av ladere som er i stand til å levere så høy effekt. Da de første laderne som støtter 800 volt kom på markedet, var de stort sett fra Ionity. I dag står det fortsatt Ionity på de fleste laderne som støtter ladestandarden, og i hvert fall dersom du vil ha så høy effekt som 350 kW.
Men ladeeffekt i et kort øyeblikk er en ting. Ladefart over en lengre periode er en annen, men også her bedyrer Lotus å skulle kunne levere på et ekstremt høyt nivå. Vi har regnet oss frem til at de må holde en ladeeffekt på rundt 330 kW i gjennomsnitt for å kunne lade nye 40 mil på 20 minutter, som de lover. Det må sies å være svært ambisiøst, men de skal få mulighet til å bevise før vi sier det ikke er mulig.
Se flere bilder her:
Luft skaper muligheter
Horbury er ivrig etter å vise alle detaljene han har skapt på nye Eletre, og viser meg detaljer der luften går gjennom grillen, og opp på panseret. Han har også skapt egne luftespalter gjennom fronthjørnene som kommer ut på innsiden av hjulhusene i forkant av dekkene. Det samme grepet er tatt bak forhjulene der luften kommer ut midt på bakre del av forskjermen for så gli videre bakover langs siden av bilen.
Bak sitter det en spoiler i overkant av selve bakluken, men denne er splittet på midten. Dette skyldes rett og slett at Lotus har fire lidarer som spretter frem når de skal settes i arbeid. Den øvre hekkspoileren er derfor delt, for ikke å sitte i veien når lidaren har behov for «å se» bakover.

Norges 10 mest populære elbiler: Her er våre plusser og minuser
På bakerste del av bakluken sitter det også en hekkspoiler som popper opp når hastigheten tilsier at det er behov for mer marktrykk. Denne har tre forskjellige arbeidsmodus, avhengig av kjørestil og program. Legg også merke til at det er luftespalter som skal slippe luften ut korteste vei også fra hjulhusene bak også.
På mange måter er det luften som har skapt formen på bilen, forteller Lotus, og har gitt bilen slagordet «carved by air» - formet av luften.
Sånn kunne vi gått en hel dag og fortalt om detaljer på nye Eletra, og du har antagelig allerede sett på bildene at bilen er utstyrt med kameraspeil. Også dette er for å få ned luftmotstanden til et minimum, men Lotus lover at det skal være ordinære speilhus å få for de markedene der kameraspeil ikke er lovlig eller ønskelig. I selve speilhusene sitter det forøvrig tre kameraer i hvert speilhus. Disse skal blant annet benyttes for å gi bilen selvkjørende egenskaper. Når den kommer på markedet er Eletra klargjort for selvkjøring på nivå 2+, men den kan oppdateres helt opp til nivå 4 gjennom OTA – Over The Air.
En stor bil
Lotus Eletre er en ganske så stor bil, for med en lengde på rett over 5,1 meter vil den ikke passe de minste garasjene. Den har også en akselavstand på 3,02 meter, og er 1,63 meter høy.
Også innvendig bærer den preg av god plass, spesielt dersom du velger den som fireseter. Da er det fokusert spesielt på det eksklusive preget, fremfor det praktiske. Fireseteren vil nemlig ikke ha seterygger som er til å legge ned. Det får du derimot med en 5-seters konfigurasjon.
Men fordi det er viet stor plass til personene inne i kupéen er det ikke et overdådig bagasjerom igjen. Ifølge Lotus skal det være 400 liter å fylle opp til toppen av bakseteryggene, og det er en frunk under panseret som rommer 77 liter. Bilen skal også kunne ta taklast – antagelig de vanlige 75 kg – og den skal kunne trekke tilhenger.
I selve kupéen er det meste du tar i resirkulerte materialer, for det meste PET. Også setetrekkene er laget av et plastmateriale som er karvet og nå føles ut som den fineste ulla. Både utvendig og innvendig er det benyttet mye karbonfiber, som også er resirkulert. Dette har rett og slett ikke vært mulig å få til før nå de senere årene.

En bil for sin fører
Fra førersetet er det åpenbart at interiøret tar hensyn til føreren som hovedpersonen. Bilen har også allskens ny teknologi, og kommuniserer med omverdenen via 5G. Bilen får også sin egen app for å logge kjøreturer og ytelser, ikke bare ladetilstand og navigasjonsfunksjoner.
Lotus Eletre skal kunne glede de første eierne mot sommeren 2023, og Norge er faktisk et prioritert marked.
OPPDATERT: Norske priser er klare, se øverst.
Bilen blir blant de dyreste elektriske SUV’ene på markedet, for du kan trygt regne med at det også her vil være mulig å brenne av et par-tre hundre tusen i utstyr i tillegg. Men så vil du antagelig også ha den heftigste farkosten å farte til fjells med hver helg i uoverskuelig fremtid.
Elbil24 kommer naturligvis tilbake med mer så snart vi har fått plantet baken i en testbil, noe vi virkelig ser frem til.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.