Lover 40 mil rekkevidde på 5 minutter

Israelsk selskap hevder å ha løsningen på en av elbilindustriens største utfordringer: Ladehastigheten.

GJENNOMBRUDD: StoreDot hevder at deres elbilbatteri skal kunne fullades på fem minutter. Foto: StoreDot
GJENNOMBRUDD: StoreDot hevder at deres elbilbatteri skal kunne fullades på fem minutter. Foto: StoreDot Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Langsom lading og lange ladekøer er to av de største utfordringene mange ferske elbil-eiere møter. For mange krever det mer planlegging enn å kjøre bensin- eller dieselbil, spesielt for dem som kjører langt og ofte. For andre som kjører lite og kan lade hjemme, kan overgangen derimot være befriende.

Å få ned ladetiden er uansett noe alle elbil- og batteriprodusentene er opptatte av, og de fleste er enige om at den må vesentlig ned hvis elektrifiseringen skal seire i alle markeder og på alle fronter, lang- og tungtransport inkludert.

Lade eller bytte batteri?

Mens de fleste forsker på løsninger for å lade batteriene raskest mulig, har andre en annen tilnærming. Kinesiske Nio for eksempel, har allerede biler på veiene med utskiftbare batteripakker. Istedenfor å plugge bilen i laderen, kjører du i stedet til en batteribytte-stasjon og får nytt batteri montert av roboter på tre minutter. Systemet er allerede i bruk i Kina:

Det kan imidlertid bli tøft for Nio å få med seg andre aktører. Det vil kreve standardisering av batterier, utforming og fester, og da vil garantert de store bilprodusentene ha mange ord med i patent-laget for å få sin del av kaka.

Vesentlig raskere lading

De fleste i bransjen tror det i stedet vil komme et gjennombrudd på ladehastighet, og det er nettopp dette det israelske selskapet StoreDot hevder å ha oppnådd.

De har nemlig utviklet et litium-ion elbilbatteri som kan fullades på fem minutter.

Ifølge StoreDot skal de ha satt sammen en batteripakke med en kapasitet som skal være tilstrekkelig for en rekkevidde på 40 mil, men det er uklart hvor mange kWh det er snakk om. Dagens elbiler med denne rekkevidden har som regel batteripakker på mer enn 60 kWh.

StoreDot har allerede demonstrert fungerende hurtiglade-batterier i mindre skala, deriblant for droner og elektriske motorsykler.

Modifiserer velkjent batteriteknologi

Ved å endre på kjemien i batteriet, blant annet gjennom å bytte ut grafittelektroder med halvledernanopartikler som lar ioner passere raskere og lettere, skal battericellene være i stand til å lagre energi langt raskere enn dagens batterier - uten å overopphetes. Endringene er imidlertid ikke større enn at de nye batteriene kan produseres med eksisterende produksjonsutstyr for litium-ionbatterier, ifølge selskapet.

De hevder også at batteriene skal være like trygge å bruke som vanlige litium-ionbatterier og tåle minst like mange ladesykluser: Etter 1000 sykluser skal det fortsatt ha 80 prosent kapasitet.

I videoen under forklarer selskapet teknikken mer i detalj:

Neste hinder er å erstatte germaniumet i nanopartiklene, med silisium. Det vil gjøre batteriene langt billigere å produsere, og konkurransedyktige i pris med dagens litium-ionbatterier, hevder selskapet, som lover å ha klare prototyper av silisium-batterier mot slutten av året.

Store selskaper bak

Daimler, BP, Samsung og TDK skal så langt ha investert over en milliard kroner i StoreDot, så teknologien må absolutt tas på alvor. For øyeblikket inviterer selskapet elbilbransjen til å teste teknologien i sine kjøretøy, skriver Cleantechnica.com.

Det er uansett lite sannsynlig at StoreDot-batterier er klar for markedet på mange år ennå. Det kreves for eksempel ekstremt mye større effekt fra ladestasjonene for å lade et elbilbatteri på 60 kWh (typisk for biler med 40 mil rekkevidde) på fem minutter, enn hva dagens er i stand til å levere. I tillegg kan kapasiteten i nettet også fort bli en flaskehals.

De er heller ikke alene om å forske på bedre batterier. Vi har tidligere skrevet om en rekke forskjellige initiativer på området, blant annet fra Nissan, Toyota, Volkswagen og Innolith.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.