Skoda Vision 7S

Lover 60 mil rekkevidde: Her er Skodas spennende nykommer

PRAHA: Skoda forbereder seg på den ultimate familiebilen. V har sett det første utkastet i levende live.

6+1: Skoda lanserer en bil som er formet som en 6+1 seter,. Det ene setet er en barnestol, plassert i midtkonsollen mellom forstolene - det sikreste stedet i en bil. Foto: Fred Magne Skillebæk
6+1: Skoda lanserer en bil som er formet som en 6+1 seter,. Det ene setet er en barnestol, plassert i midtkonsollen mellom forstolene - det sikreste stedet i en bil. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I dag dro Skoda duken av sin neste bil, i det minste konseptbilen av den. Vi fortalte for en uke siden om konseptet Vision 7S, som vi nå har tatt en nærmere titt på. Bilen skal bli en fullvoksen 7-seters SUV (tross at denne konseptutgaven er en 6+1), og er omtrent midt i blinken av hva den norske kunden setter på ønskelisten når de skal velge bil. For hør bare her:

Bilen vil få en rekkevidde på 60 mil, men vi tipper den krabber litt lenger på den bakhjulsdrevne utgaven - firehjulsdreven noe mindre. Vision 7S får en maksimal ladeeffekt på 200 kW, som er begrensningen for de fleste vanlige 400-volts laderne. Den får de nevnte syv sitteplassene, og den får høy bakkeklaring. Hengerfeste og mulighet for taklast er en selvfølge på en bil som dette. Så hva mer kan man ønske seg?

Målene på bilen er foreløpig ikke kommunisert, men vi kan avsløre at konseptbilen er 5.016 mm lang, 1940 mm bred og 1888 mm høy. Disse målene vil endre seg noe på produksjonsmodellen, for Elbil24 har av kilder allerede fått vite at den vil havne rett under 5 meter totalt på den endelige bilen. Akselavstanden runder akkurat 3 meter, med sine 3075 millimeter.

Ettersom bilen er basert på den lange utgaven av MEB-plattformen - den samme som VW ID.Buzz - så har den også plass til et par batterimoduler ekstra, sammenlignet med eksempelvis Enyaq. Det gjør at bilen får en endelig batterikapasitet på 100 kWh i største utgave.

Fornybar

Et av hovedpunktene for bilen er at den i stor grad er laget av resirkulerte materialer, når det kommer til alle deler som ikke er av bærende konstruksjon. Eksempelvis er front- og bakfanger laget av gamle bildekk, altså resirkulert gummi. Det samme gjelder hjulbuene.

Rett over 5 meter: Bilen er lang, og vil konkurrere med en rekke nykommere i samme lklasse. Foto: Fred Magne Skillebæk
Rett over 5 meter: Bilen er lang, og vil konkurrere med en rekke nykommere i samme lklasse. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Innvendig følger Skoda de samme trendene som flere andre, der nylon og øvrige plastmaterialer går med til alt fra nye plastdetaljer, eller at de er omdannet til såkalt polyestergarn, tråder som nærmest er garvet av tråder av plast. Etterbehandlingen får garnet til å fremstå nærmest som ull. Fordelen er at det blir utrolig holdbart, enkelt å holde rent, og det er bærekraftig – et ord bilprodusentene ynder å bruke.

Et blikkfang i Vision 7S er den oppreiste skjermen på bildene. Denne er på hele 14,6 tommer, og kan legges horisontalt når du setter bilen i hvilemodus, eller «Relax Mode», som de kaller det. I dette moduset trekkes ratt og pedaler tilbake, for best mulig innvendig plass. Dette er en funksjon de fleste Tesla-eiere vet å benytte, ettersom de kan definere egne profiler. Foruten føreren er antagelig et hvilemodus den mest brukte tilleggsprofilen blant eierne. Nå gjør Skoda det enkelt, men har tatt et steg videre ved også å trekke tilbake pedalene med et tastetrykk.

Skoda forteller at de fremover skal investere hele 700 millioner Euro i digitalisering over de neste fire årene. Dette skal etter alt å dømme gjøres sammen med den øvrige VW-gruppen, og er en slags erkjennelse om at de må satse for å være med i lokomotivet, ikke bare sitte i en vogn langt der bak, om du forstår. De skal også satse 5,6 milliarder (ikke millioner) Euro på elektrifiseringen, og vi vet fra før at VW-konsernets neste store frislipp blir Trinity-prosjektet som ser dagens lys i 2026. Trinity er ikke en modell, men et helt konsept, inkludert programvaren.

Bred portefølje

Skoda har fra før Enyaq og Enyaq Coupé i den fullelektriske porteføljen. Nå har de også vist oss Vision 7S som en stor fullblods SUV. I tillegg til disse skal de ut på veien med en mindre bil i , en fullelektrisk småbil i 2024, som må anses som arvtakeren til minibilen Skoda Citigo. La oss kalle den Citi-SUV, selv om den blir noe større – litt som Skoda Fabia. I tillegg kommer også en kompakt SUV som skal være en SUV, mindre enn Enyaq, og mer som Skoda Kamiq, for dem som er inne i den fossile porteføljen til Skoda. Denne skal bli mulig å få med valgfri to- eller firehjulsdrift. Det betyr at Skoda innen 2026 da har fire fullelektriske biler i porteføljen, i fire forskjellige størrelser.

Kommer også som 7-seter:

-Vi skal ha et solid utvalg elbiler som dekker alle behov; en liten og nettere elbil, en kompakt SUV og en syv-setersfamiliebil, forteller Behrens. Hun sikter selvfølgelig til de nye modellene som kommer i tillegg til Enyaq.

Ny logo

En av de tingene Skoda er særdeles stolt over i disse dager er at de også får en ny logo. Denne blir å se i alt markedsmateriellet fra nyttår, mens 2024-modellen, den nye Fabia-aktige bilen, blir den første som får den nye logoen påmontert. Skoda forteller at det i stor grad er den nye digitale hverdagen som er hovedårsaken til skiftet av logo, selv om det fra Tsjekkisk hold bryter med alle tradisjoner å fjerne figuren i logoen.

Lover 60 mil rekkevidde: Her er Skodas spennende nykommer

Så til det alle lurer på. Når kommer bilen, hva skal den hete, og hva vil den koste? Til dette er det foreløpig bare tålmodighet som gjelder.

Vi skal likevel trekke en parallell mot VW ID.Buzz som starter rett under 500.000 kroner, vel og merke med et batteri på 82 kWh brutto, 77 kWh netto. Om vi skal få bedrive en slags halvkvalifisert gjetting, så tror vi at også Vision 7S vil komme med dette batteriet i en av utstyrsversjonene, og da er det slettes ikke utenkelig at også denne ville havnet på omtrent det samme, dersom den hadde kommet i dag. Prisen i 2026 blir det nærmest bingo å gjette seg frem til.

PS. Du slipper derimot å bruke penger på dekk og felg på ettermarkedet. Bilen kommer med 21-toms hjul som standard, og vil tilby 22-tommere om tilbehør. Større enn det blir bare komisk på en elbil, som helst skal være energieffektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.