Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24):
Det har kommet et nytt buzz-ord inn i bilprodusentenes munn. Karbonnøytral. Den skal bli karbonnøytrale innen da og da. Tidsperspektivet er forskjellig, avhengig av hvem dem vi snakker med. Noen reklamerer med at de skal være karbonnøytral innen 2035, mens andre tilsynelatende tar seg bedre tid, og lover det samme innen 2050.
De store avvikene betyr nødvendigvis ikke at målsettingene er veldig forskjellig.
For hva menes egentlig med karbonnøytral? Kan det forveksles med karbonfritt? Absolutt ikke, for nøytralt og fritt er på ingen måte det samme.
Vi kan dra likheter med en flybillett som det kjøpes klimakvoter for. Flyturen din representerer en gitt mengde utslipp, men ved å kjøp en klimakvote for denne turen skal du forhåpentligvis ha kjøpt et tiltak som kompenserer for dette utslippet i et tiltak som veier opp for dette utslippet.
På den måten har du veid opp for det negative med tilsvarende tiltak i positiv retning, og du går med dette i null – altså karbonnøytralt. Men like fullt ikke utslippsfritt, for – som sagt – flyturen medfører fortsatt det samme utslippet.

Stor oversikt: Dette er de sikreste og minst sikre elbilene
Mening og midler
Ovennevnte eksempel er årsaken til at de forskjellige bilprodusentene har så sprikende forklaring på når de skal være klimanøytrale, et buzz-ord som i hovedsak dukket opp parallelt med introduksjonen av elbiler. Graden av egeninnsats for denne nøytraliteten er nemlig svært sprikende.
Noen produsenter lover å være karbonnøytrale lenge før andre, men i praksis er det altså ikke sikkert de er det. Det kan bare være at de velger å kompensere seg til nøytralitet på et tidligere tidspunkt, uten at utslippet fra produksjon og annen drift har et lavere reelt utslipp av den grunn.
Et eksempel finner vi i Nissan, som tilsynelatende er seint ute. De bedyrer å skal være karbonnøytral innen 2050. Dette høres veldig seint ut, i motsetning til de som lover det samme i 2035. Forskjellen er at Nissan sitt mål er karbonnøytralitet for egen maskin, mens de som lover det samme på et langt tidligere tidspunkt må kompensere langt kraftigere, eksempelvis ved å kjøpe seg fri på samme måte som kvotene for flybillettene.

Norge kan spille en rolle
Norge blir pekt på som et velegnet land til energikrevende produksjonsanlegg, spesielt av produkter som i ekstra stor grad forsøker å grønnvaskes. Dette takket være stor grad av vannkraft, som anses som grønn og fornybar energi.
Derfor er det også flere store prosjekter på gang innen alt fra utvinning av råvarer til batterier, til komplett batteriproduksjon til blant annet elbiler.

Norsk batterifabrikk skal produsere 700.000 elbilbatterier i året
Bilprodusentene er derfor svært opptatt av å legge om eksisterende fasiliteter, og til og med investere i nye produksjonsfasiliteter. Dette er uungåelig i kampen om den karbonnøytrale fremtiden de sikter seg inn på, for helt karbonfritt lar seg ikke gjøre.
VW har allerede sagt at deres ID-modeller leveres karbonnøytrale helt frem til kunden overtar nøkkelen, og de utfordrer de nye eierne om å videreføre denne ideologien videre etter at de har overtatt den nye bilen sin. Tross dette regner likevel ikke VW-gruppens merker å være karbonnøytrale før i 2050.
BMW var også tidlig ute, og har siden 2013 hatt vindmøller som har levert nok energi til å produsere alle BMW i3 som har rullet ut av fabrikken i Leipzig. Nå går ut og lover at deres nye elbiler, BMW iX og BMW i4, skal være produsert med grønn energi i form av vannkraft fra Isar Kraftstasjon, det samme med produksjonen av en rekke deler til de samme bilene.

Flere må dra lasset
Og det er nettopp deleproduksjonen som skaper ekstra utfordringer for mange av bilprodusentene, ettersom store deler av en bil er satt sammen med deler fra underleverandører. Dermed må bilprodusentene også stille krav til underleverandørene for å komme i havn med sine ambisiøse mål om en karbonnøytralitet.
BMW forteller at de fra 2006 til 2019 reduserte CO2-utslippet fra den totale bilproduksjonen, inkludert biler med forbrenningsmotor, med hele 70 prosent. Nå lover de å kutte ytterligere 80 prosent av det resterende innen 2030, og vil med dette sitte igjen med et utslipp i 2030 som er mindre enn 10 prosent av hva det var i 2006.
Mervedes-Benz skal på sin side være nøytrale innen 2050.

Fem smarte triks: Slik får du drømmebilen billigere
Brukerne insisterer
Men bilprodusentene får hjelp. Et initiativ kalt EV100 har hatt som mål å signere med minst 100 internasjonale selskaper som bruker biler i sitt daglige virke til å kun ha elbiler innen 2030. Slike tiltak har en stor direkte påvirkningskraft, men kanskje også en vel så stor indirekte påvirkning i form av de signalene de sender til en bredere gruppe samarbeidspartnere igjen.
Fra å ha vært en stor syndebukk i samfunnet, er bilbransjen nå blant de ledende aktører til å bidra til de utslippsmål som settes, uansett kilde. Men så har da også bilbransjen finansielle muskler til å gjøre tiltak. Dessuten, for å rettferdiggjøre sin plass i samfunnet er det heller ikke sikkert de har noen valg.
Men la oss likevel si at bilen, ja den er kommet for å bli, og produsentene viser heldigvis både vilje og evne til å tilpasse seg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.