BYD Han:

Lover luksus til folk flest: - Oser premium

BYD Han kommer til Norge og er tilgjengelig før nyttår. Her kan du rett og slett få biff til pølsepris!

SEDAN: BYD Han er formet som en sedan, og byr på masse premiumfølelse.
SEDAN: BYD Han er formet som en sedan, og byr på masse premiumfølelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Forrige uke lanserte den kinesiske bilprodusenten BYD to kommende modeller for det europeiske markedet. BYD Atto 3 vil etter alt å dømme bli storselgeren blant dem, en bil vi fortalte om i forrige uke.

Men Elbil24 har også prøvekjørt den andre av de to nykommerne, BYD Han, og det er strålende nytt fra importøren at begge bilene kommer til Norge i løpet av året.

Den som er rask på labben kan også havne først i leveringskøen, for lanseringen av bilene har ikke vært kjent før nå nylig.

Mellom Tesla Model 3 og Model S

Vi har som sagt allerede fortalt om modellen Atto 3, men hva kan du vente deg av BYD Han?

Jo, hør bare her. Bilen er en sedan, og størrelsen ligger mellom Tesla Model 3 og Model S, for å gi en indikasjon. Dette passer antagelig mange brukere, ettersom Model S for mange kan være for stor og dyr, mens Model 3 for mange kan virke lav og liten.

Her har med andre ord BYD Han truffet planken ganske godt.

Nå skal det likevel sies at sedaner historisk sett ikke har vært det foretrukne alternativet her til lands. Opp gjennom årene har det vært stasjonsvogner, flerbruksbiler og SUV-modeller som har vunnet frem, men på et tidlig tidspunkt var Model S den eneste langtraveren som var å få.

Nå er utvalget blant elbiler langt større, og vi ser at SUV-modellene vinner frem blant disse også. Men skal man først ha sedan, eller noe som kan virke sportslig, så er Han absolutt et alternativ.

DRAGON FACE: Et klengenavn BYD selv har satt på fronten på de nye modellene.
DRAGON FACE: Et klengenavn BYD selv har satt på fronten på de nye modellene. Vis mer

Over 50 mil rekkevidde

I motsetning til BYD Atto 3, som er en slags innertier av en folkemodell med SUV-preg i kompaktklassen, er Han en langt mer sportslig bil.

Her snakker vi ytelser på papiret der sprinten skal kunne gjøres unna på 3,9 sekunder, mens toppfarten tross dette er satt til beskjedne 180 km/t.

Det er tydelig at BYD, i likhet med de andre kinesiske produsentene, ikke ønsker å strekke strikken på de områdene som kan utsette batteriene for stress.

Også BYD Han er bygget med Blade-batteriene deres, og de er lagt rett inn i batterikassen, uten moduler, som normalt. Det gir plass til mer batterikapasitet, i tillegg til at de sparer vekt på ytterligere innpakking.

BYD Han har et batteri på 85,4 kWh, noe som er nok til en rekkevidde på 521 kilometer etter WLTP-standarden. Han føyer seg dermed inn i rekken av biler som nå skal kunne krysse den magiske grensen på 50 mils rekkevidde, noe som rett og slett må sies å være mer enn langt nok.

Regn med noe reduksjon på vintertid, men med varmepumpe og en lovet effektivitet når gradestokken blir blå, så vil det etter alt å dømme holde på vintertid også.

Lover luksus til folk flest: - Oser premium

Hva med ladefarten?

En slags målestokk for rekkevidde er at dersom du stopper oftere på langtur enn du trenger å lade, så har du plenty med rekkevidde. For som kjent, man bør lade når man kan, ikke når man må.

Her bør du definitivt stoppe oftere enn du trenger å lade, for 50 mil kjøring er som regel åtte timer bak rattet. Da bør du ha stoppet et par ganger underveis.

Rekkevidden er med andre ord ikke noe tema for Han, men ladefarten er som ved kinesiske elbiler flest. Den mangler en høy toppfart som produsenten kan bruk i markedsføringen, men BYD lover at den heller skal kunne holde den effekten de lover over enda lengre tid, og på den måten ta igjen det tapte på den måten.

Dette stemmer godt overens med resultatene vi ser i våre ladetester. Det er rett og slett gjennomsnittseffekten gjennom ladesyklusen som avgjør. Derfor regner vi også alltid ut denne gjennomsnittseffekten når vi gjør ladetestene.

Om det er hold i påstandene fra BYD, gjenstår å se til vi får gjennomført tilsvarende test på denne, men filosofien er ikke feil. Det så vi sist da vi testet BYD Tang mot to andre kinesiske SUV-modeller i saken «Tre store kinesere».

Se flere bilder av Han:

En god følelse

Ut fra de rundene vi har fått teste bilen på et lukket område, viser den seg absolutt som et godt produkt, også i bruk. Den virker å ha kjøreegenskaper som tilfredsstiller den europeiske smaken. Det er en kombinasjon av komfort og sportslighet som vil falle i smak.

Vi skal vente med de en mer inngående evaluering til vi har fått testet bilen på norsk jord, men førsteinntrykket er veldig bra.

Innvendig er det lett å kjenne seg igjen fra BYD Tang, bortsett fra at det i Han er kjørt på ytterligere med detaljer som oser premium. Der vi finner sort og blank pianolakk i Tang – som ikke holder seg blank veldig lenge – så har Han et imitert treverk som ser langt bedre og mer påkostet ut.

Du har dessuten to forstoler som er svært gode i både innstilling og øvrig bruk, og som tilbyr både varme og ventilasjon (kjøling). Det er rett og slett lett å trives ombord, og i motsetning til andre kinesiske biler som har kommet over landegrensene, har BYD løst mange av utfordringene med brukergrensesnittet. Der har flere av de kinesiske produsentene et stykke igjen før det er logisk for en typisk nordbo.

FAMILIETREKK: Bilen har elementer fra Tang, men er kvitt pianolakken. Skjermen kan ha valgfri vertikal eller horisontal visning.
FAMILIETREKK: Bilen har elementer fra Tang, men er kvitt pianolakken. Skjermen kan ha valgfri vertikal eller horisontal visning. Vis mer

God plass, men dårlig løst

Også med tanke på bagasjerommet er det helt greit, men med noen ulemper. For Han har en noe trang innlasting og tilgang til bagasjerommet, ettersom det kun er et helt ordinært bagasjeromslokk.

Hadde bakruten fulgt med opp, ville det gitt en langt bedre plass og bedre innlastingsmulighet. Her er løsningen veldig lik det vi finner i Tesla Model 3, en løsning som ikke er veldig brukervennlig. Bagasjerommet oppgis for øvrig å være 410 liter, i tillegg til at den har ski-luke, for de som trenger det.

Plassen er upåklagelig både i forsetene og baksetene. Det er faktisk så man nesten får lyst til å sitte bak, dersom man først ikke kan kjøre selv. Her sitter du godt, har et midtarmlene med full kontroll av de viktigste funksjonene, og premiumfølelsen er slettes ikke noe dårligere her enn foran.

Alt i alt er derfor BYD Han et trivelig bekjentskap. Det eneste som nå vil være en partykiller er prisen, men den er foreløpig ikke kjent. Vi vet likevel at BYD traff spikeren på hodet med BYD Tang og vi antar de vil være i nærheten av det samme på den nylanserte Atto 3, så hvorfor skulle de ikke klare det med Han?

Med samme motorisering og tilnærmet likt batteri som Tang kan vi antagelig regne med noe i samme området, om vi får tippe. Det betyr et sted rett over 600.000 kroner, før moms-spøkelset slår til ved nyttår. Og bilen kommer som sagt en stund før den tid.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.