Klimaanlegg i bil:

Lukter det fårikål i bilen? Dette er trolig grunnen

Klimaanlegget eller aircondition kan være roten til stram lukt i bilen.

Klimaanlegget eller aircondition kan være roten til stram lukt i bilen. Det er ganske enkelt å gjøre noe med det selv, eller du kan få hjelp av profesjonelle til å løse problemet. (Foto: Colourbox)
Klimaanlegget eller aircondition kan være roten til stram lukt i bilen. Det er ganske enkelt å gjøre noe med det selv, eller du kan få hjelp av profesjonelle til å løse problemet. (Foto: Colourbox) Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): 30. september er fårikålens dag og fårikålsesongen er i gang. Mens kjøkkenet gjerne må lukte av lam og kål, vil du ikke at bilen lukter fårikål.

- Lukter det fårikål i bilen er det trolig fra klimaanlegget, sier Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

Skift filter

Selv om det er en kjærkommen lukt for mange ved grytene, er det ikke en lukt du vil ha i bilen.

Klimaanlegget eller aircondition er gjerne roten til stram lukt i bilen. Heldigvis er det ganske enkelt å gjøre noe med det selv.

I verste fall kan du få hjelp av profesjonelle til å løse problemet.

- Du får enkelt bilen til å lukte duggfriskt igjen hvis du skifter pollenfilteret eller friskluftfilteret. Hjelper ikke det, må du til med litt sterkere saker og bestille en rens av klimaanlegget, sier Sødal.

Slik går du frem

Jo eldre bilen og klimaanlegget er, jo dårligere vil det være til å kjøle ned. Da er veien kortere til vond lukt og behov for service.

Vil du rense klimaanlegget selv, er det viktig at du følger bruksanvisningen.

Den innebærer gjerne at du må ta ut pollenfilteret og sette klimaanlegget på resirkulering. Videre lukker du alle vinduer og setter klimaanlegget på full guffe. Deretter må du aktivisere kannen med rens, lukke døren og la det stå og gå så lenge som bruksanvisningen angir.

Gir det ikke effekt, kan du oppsøke profesjonell hjelp.

- Går du til en profesjonell, vil de sørge for at klimaanlegget fungerer optimalt, fjerne vond lukt og etterfylle gass, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.