Sikre barn i bil

Mange slurver: - Kan få fatale følger

Oslo-borgere aller verst, ifølge ny undersøkelse.

NEDSLÅENDE TALL: Det er tre feil som går igjen når foreldre slurver med sikring av barn i bil - og i hovedstaden er tallene spesielt nedslående. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås
NEDSLÅENDE TALL: Det er tre feil som går igjen når foreldre slurver med sikring av barn i bil - og i hovedstaden er tallene spesielt nedslående. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): 18 prosent av barn i alderen ett til åtte år feilsikres i bil, ifølge en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Feil bruk av sikkerhetsbeltebelte utmerket seg.

– Det var desidert flest – 9 prosent – som hadde slakke eller tvinnende belter. I tillegg var det 3 prosent som ikke hadde skulderbeltet riktig plassert, beltet lå under armen, bak skulder eller ned på overarmen. 2 prosent hadde hoftebeltet for langt opp, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Dette går igjen

Den landsomfattende undersøkelsen ble utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, med støtte fra forsikringsselskapet If. I alt ble 2.351 barn kontrollert i bil.

Feilsikring i bil kan dreie seg om feil beltebruk, feil plassering av barnesetet eller feil bruk av sikkerhetsutstyr.

– Et slakt sikkerhetsbelte kan gi store indre skader og få fatale følger ved en kollisjon, sier Hansen.

Fortsetter etter videoen

Dashcamvideo viser en bil som akkurat klarer å stoppe for en fotgjenger med barnevogn. Vis mer

Oslo-borgere verst

Oslo skiller seg klart negativt ut i undersøkelsen, hvor 31 prosent av barna satt feilsikret i bilen. Årsaken til at Oslo er så mye dårligere enn landssnittet vet man ikke sikkert, men regionleder Erik Bo Berg i Trygg Trafikk Oslo opplyser at dårlig tid var en gjennomgående unnskyldning i kontrollen.

– De som feilsikret, sa ofte at de vet hvordan de skal sikre riktig, men forklarte at dårlig tid gjorde at barna ikke ble sikret korrekt, sier Berg.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.