Lade tunge kjøretøy

Mangler ladetilbud - nå tar kommunen grep

Håper ny tilskuddsordning skal friste flere til å etablere offentlig ladestasjoner for tunge kjøretøy.

MANGLER LADEMULIGHETER: Vanlige hurtigladestasjoner er tilpasset personbiler. Det gjør at mange velger bort tyngre, elektriske kjøretøy. Foto: Klimaetaten
MANGLER LADEMULIGHETER: Vanlige hurtigladestasjoner er tilpasset personbiler. Det gjør at mange velger bort tyngre, elektriske kjøretøy. Foto: Klimaetaten Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens nesten alle nye biler som selges i privatmarkedet er helelektriske, er situasjonen en helt annen for tyngre kjøretøy som lastebiler og busser. Eksempelvis er det kun registret sju nye elektriske lastebiler i Oslo så langt i år.

Samtidig står tyngre kjøretøy for rundt 25 prosent av klimagassutslippene i en storby som Oslo, og skal dette reduseres, må flere over på elektrisk drift.

Mangler lademulighet

Det skaper imidlertid noen utfordringer for bransjen, og transportbedriftene i Oslo oppgir at manglende lademuligheter er en av de aller viktigste årsakene til at elektriske drivlinjer velges bort, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Ladestasjoner for personbiler er rett og slett ikke dimensjonert for større kjøretøy, og da blir det fort vanskelig med lading på lengre turer.

Innfører støtteordning

Derfor har kommunen besluttet å innføre en tilskuddsordning for etablering av offentlige ladestasjoner som er tilpasset tunge kjøretøy.

- Vi må få fart på omstillingen i tungtransporten, og med denne støtteordningen dekker vi en stor del av investeringen for de som vil sørge for offentlig hurtiglading for tunge kjøretøy, sier byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav.

Slik fungerer det

I praksis dekker kommunen opptil 80 prosent av investeringskostnadene, maksimalt 15 millioner kroner pr lokasjon. Søkere angir selv hvor mye de trenger for å etablere ladestasjon, og så måles dette opp mot kriterier som kommunen har satt.

Det stilles blant annet følgende minimumskrav til ladestasjonene:

  • Minst to ladepunkter for tunge kjøretøy med hastighet på minimum 150 kW hver.
  • Ladepunktene skal være klargjort for minst 350 kW.
  • Ladestasjonen må etableres i Oslo.
  • Driftsstart skal være senest ett år etter tilsagnsdato.
  • Ladestasjonen skal være døgnåpen og ha en stasjonstilgjengelighet på minimum 97 prosent på årlig basis.
  • Stasjonen skal som minimum oppføres med fossilfri anleggsdrift.
  • Det skal legges ved en skisse som sikrer trygg trafikkavvikling inne på eiendommen og trafikksikker av- og påkjøring.
  • Skal profileres som energistasjon som tilbyr fornybare drivstoff.

- Ved å bruke støttebeløpet i kroner delt på antall kjøretøy som kan hurtiglade samtidig sikrer vi at vi støtter de mest kostnadseffektive prosjektene. Det gir i tillegg et insentiv for å etablere flere ladepunkter å fordele kostnadene på, forteller mobilitetsrådgiver i Klimaetaten, Petter N. Christiansen.

Kommunen har lagt ut mer informasjon om ordningen og selve søknadsprosessen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.