Dyr og barn i varm bil

Mattilsynet: - Dette må du aldri gjøre

Det var bare 22 grader ute, men temperaturen steg til 85 grader inne i bilen. Politiet forklarer hva du må gjøre om du finner et dyr i en parkert bil.

FARLIG FOR DYR OG BARN: Etterlat aldri dyr eller barn i en bil på en varm sommerdag. Temperaturen inne i bilen stiger raskt og kan nå 60-70 grader på kort tid, viser målinger. Foto: Rune Korsvoll
FARLIG FOR DYR OG BARN: Etterlat aldri dyr eller barn i en bil på en varm sommerdag. Temperaturen inne i bilen stiger raskt og kan nå 60-70 grader på kort tid, viser målinger. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Med temperaturer opp mot 25-30 grader i store deler av landet, kan det blir glohett i parkerte biler. Derfor skal du aldri forlate en hund eller et barn i en parkert bil nå på sommeren.

I en test som Mattilsynet har publisert, ble det målt 85 grader i kupeen midt på dagen. Temperaturen ute var ikke mer enn 22 grader.

Bilen, som ble parkert i skyggen på morgenen, sto nå midt i solsteiken.

I en tilsvarende test som NAFs danske søsterorganisasjon FDM gjorde en sommerdag med 27 grader i skyggen, steg temperaturen i bilen raskt til 68 grader. Slike temperaturer kan være livsfarlig både for dyr og barn.

Farlig for hunder

Anne Margaret Grøndahl, som er seksjonssjef i Mattilsynet i region Stor-Oslo, er har en klar melding til hundeeiere:

- Forlat aldri hunden i bilen en varm sommerdag. Det blir raskt veldig varmt i en parkert bil. Selv om bilen står i skyggen og det er 18 grader utendørs, stiger temperaturen fort til 38 grader inne i bilen.

- Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker og kan derfor raskt bli overopphetet, selv om du bare er borte i kort tid, sier Grøndahl.

HJELPER LITT: Hvit bil, et reflekterende dekke som dette og åpne vinduer hjelper til å senke temperaturen i bilen noen grader. Likevel kan bilen bli svært varm en sommerdag. Foto: Rune Korsvoll
HJELPER LITT: Hvit bil, et reflekterende dekke som dette og åpne vinduer hjelper til å senke temperaturen i bilen noen grader. Likevel kan bilen bli svært varm en sommerdag. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Slik finner du eieren

Politiets operasjonssentral mottar jevnlig meldinger om hunder innelåst i varm bil. Ann Elisabeth Svanberg, miljøkrimkoordinator i Øst politidistrikt, forklarer hva du bør gjøre hvis du oppdager dette:

- Hvis du oppdager en hund etterlat i bil og som virker urolig – den peser mye, flytter mye på seg, står oppreist, graver, bjeffer og så videre - kan det være tegn på overoppheting, sier Svanberg.

Hun forklarer at det første du skal gjøre dersom du er bekymret for hunden, er å forsøke og lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen på nr. 2282.

I NØDSFALL: Finner du et barn eller dy etterlatt i en glovarm bil, skal du først forsøke å finne eieren, deretter varsle politiet. I nødsfall kan du knuse ruten. Foto: Ford
I NØDSFALL: Finner du et barn eller dy etterlatt i en glovarm bil, skal du først forsøke å finne eieren, deretter varsle politiet. I nødsfall kan du knuse ruten. Foto: Ford Vis mer

Knus bilruten

Tast inn REGNR og bilens registreringsnummer - eksempel REGNR EB87510.

Da vil du normalt få opp navnet på bileieren og kan finne telefonnummeret på nummeropplysningen.

- Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Politiet forsøker da å finne og varsle eier av bilen. I enkelte tilfeller må de knuse ruten for å få dyret ut, sier Svanberg.

Dersom det er tydelig at dyret lider og du verken oppnår kontakt med eieren eller politiet, kan du selv ta deg inn i bilen for å hjelpe hunden ut.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Barn kan dø

Du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

I Norge er det heldigvis sjelden vi hører om barn som er etterlatt i varme biler, men i USA dør gjennomsnittlig 37 små barn hvert år på denne måten. Forskere ved Arizona State University fant ut at kroppstemperaturen til et lite barn nådde kritiske nivåer allerede i løpet av en time da det ble etterlatt i en bil som sto parkert i sola.

Barn overopphetes flere ganger raskere enn en voksen.

NYTT UTSTYR REDDER: I nye Volvo EX90 er det plassert små radarer som fanger opp små bevegelser i baksetet og bagasjerommet. Når du låser bilen vil du få et varsler dersom du har du glemt et dyr eller barn. Foto: Volvo
NYTT UTSTYR REDDER: I nye Volvo EX90 er det plassert små radarer som fanger opp små bevegelser i baksetet og bagasjerommet. Når du låser bilen vil du få et varsler dersom du har du glemt et dyr eller barn. Foto: Volvo Vis mer

Nytt utstyr varsler

Flere bilprodusenter som Ford og Volvo har nå utviklet systemer som varsler deg dersom du har glemt igjen hunden eller barnet i bilen. I nye Volvo EX90 vil små radarer i baksetet og bagasjerommet varsle om selv ørsmå bevegelser når du er i fred med å forlate bilen.

- Barn blir gjenglemt i biler, og en slik funksjon har lenge stått på listen over viktige saker vi ønsker å adressere. Vi vil forsøke å forhindre at slike tragiske dødsfall skjer, sier Lotta Jakobsson, senior teknisk spesialist på skadeforebygging i Volvo Cars.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.