Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?
(Elbil24:) En varm sommerdag i september i fjor fikk vi anledning til å kjøre en prototype av det som skulle bli Mazdas første elbil. Den gang var drivlinjen puttet inn i en Mazda CX-30, som en såkalt «mule», et slags testlaboratorium med nytt drivverk installert i en allerede eksisterende bil.
Nå har vi endelig fått kjøre den ferdige bilen, den fullelektriske Mazda MX-30.
Det er en tosidig opplevelse vi sitter igjen med, for bilen byr på veldig mye bra, men også et par detaljer som vil kreve tilvenning. I størrelse er den som en bil i kompaktklassen, og den deler som kjent plattform med blant annet CX-30. Dermed er den ikke blant de minste bilene i klassen, og vi kan starte med det som virkelig gjør bilen interessant – prisen.
Den starter nemlig på 249.000 kroner, inkludert frakt og levering i Drammen.

I en periode tilbyr Mazda også en nær fullutstyrt versjon, First Edition. Denne er priset til 259.000, og dersom du skulle rekke å bestille før 1. juli får du med en DEFA ladestasjon for 16A på kjøpet, men ikke la denne villede deg. Du får en langt mer moderne boks for 7.000 kroner, som i tillegg lar deg lade på 32A, om infrastrukturen i huset ditt skulle tillate det.
Fin størrelse, men..
Noe av det som trekker inntrykket opp er den nevnte størrelsen. Dette gjør først og fremst at den får en anstendig akselavstand, som igjen bidrar til god komfort. Du sitter ganske så midt i bilen, og får følelse av å kjøre en voksen bil, som ikke minner om en liten småbil, slik prisen indikerer.
Det er heller ikke til å unngå å se dørløsningen, for Mazda har valgt å lage den samme typen dører på MX-30 som de har på sportsbilen RX-8.

Derfor bør du bli medlem av Elbil24 PRO
Du får først lukket opp bakdørene etter at de fremste dørene er lukket opp. Dette fordi bakdørene er hengslet i bakkant.
For å få dette til å virke greit i praksis, er også b-stolpene fjernet. Samtidig tillater løsningen at dørene kan åpnes i en større vinkel enn normalt, og det skal dermed være lettere å gå ut og inn. Men ikke alt er optimalt i MX-30 av den grunn.
Voksne vil antagelig ikke trives i baksetet på de lengste turene, og det er også i trangeste laget for de minste som trenger bakovervendt barnestol.

Dette medfører at man må skyve forsetet frem, og da er det den som skal sitte der som får føle på plassmangelen. Det går greit, men det er strengt tatt ikke mer plass enn nødvendig. Så hvorfor er det sånn i en bil som er såpass stor i seg selv?
Forklaringen ligger i at plattformen deles med biler med forbrenningsmotorer. MX-30 må derfor finne seg i å få en langt lengre front enn den strengt tatt behøver. Når du lukker opp panseret ser du rett ned i et stort rom med litt elektronikk og annet på den ene siden, og stort sett et tomt hull på den andre halvdelen.
I motsatt ende av bilen finner vi et helt anstendig bagasjerom på 366 liter, men dersom du velger bilen med den store stereopakken må du finne deg i at en basshøyttaler stjeler 25 liter. Men du har fortsatt 341 liter å fylle.

Ettersom det er svært luftig i motorrommet ville det være naturlig å lage en liten frunk med plass til ladekabler og den slags under panseret, men det har de ikke prioritert. Du er dermed nødt til å flytte på et par kveiler med kabler i bagasjerommet hver gang du skal ha noe annet inn der - til evig tid.

Tester trådløs hurtiglading i Oslo
Bak rattet
Det er svært enkelt å finne seg til rette bak rattet, og du finner garantert en sittestilling som passer. Setene har elektrisk justering, og det er minne for to posisjoner.
Foran rattet har du et display med de elementære visningene. Det er tydelig at bilen deler plattform med forbrenningsutgaver, for i tillegg til tallvisning av gjenværende rekkevidde og batterikapasitet, så har du de samme i form av en analog tankmåler som på en bil med bensintank.

I midtkonsollen sitter det en skjerm på 7 tommer, i tillegg til en 8,8-tommer som stikker opp av midten på dashbordet.
Gjennom disse har du kontroll på det aller meste, deriblant en ladebegrensning som kan justeres mellom 10 og 100 prosent, både for AC og DC-lading. Dette er en kjekk funksjon, og kan ved aktivt bruk være med på å øke levetiden på batteriet. Likevel skal det sies at dette først og fremst er en funksjon på biler der man i enda større grad har mer batterikapasitet enn man normalt trenger for en dag. Her vil det være større behov for å lade fullt opp, ettersom rekkevidden i seg selv er av det moderate.

Volvo justerer prisene
Det er rett og slett lett å trives på innsiden. Mazda har valgt en god miks av materialer som både viser det påkostede gjennom et mykt materiale på dashbord, og det fremtidsrettede gjennom et materiale som er laget av resirkulert plast i dører og andre steder.
Det er tre forskjellige interiør å velge mellom, der det ene er standard på innstegsmodellen, «Sky». De to andre blir å finne på «First Edition» og toppmodellen «Cosmo». Igjen må vi skryte av designen og den opplevde kvalitetsfølelsen. Det ser smashing ut til å være i en bil i denne prisklassen.

Forbruk og rekkevidde
Så til det som for de fleste vil være uvant, for er det noe nybakte elbileiere er opptatt av, så er det rekkevidde. Det trenger man ikke bekymre seg så mye over, mener Mazda, og har derfor satt inn et batteri på moderate 35,5 kWh.
De har nemlig regnet seg frem til at dette er smertegrensen for når en elbil er mer miljøvennlig enn en dieselbil.
Dersom de hadde gitt bilen et større batteri ville den fått større negativ påvirkning enn en tilsvarende bil med dieselmotor, forteller Mazda selv. Vi er derimot ikke sikker på om dette gjelder vugge til grav, eller bare produksjonen, for i dette ligger det en vesentlig forskjell. Mazda mener også at rekkevidden fortsatt er god nok. Det stemmer for en hel del av den bileiere, men vi nordmenn er skrudd sammen litt annerledes.
Når vi kjøper bil, skal den dekke alle formål. Derfor var stasjonsvognen lenge favoritten, frem til SUV’ene inntok markedet. Da fikk vi også smaken på fremkommeligheten i tillegg. Vi ønsker med andre ord alt i en og samme pakke.

Når Mazda nå lanserer en elbil med 20 mils oppgitt rekkevidde etter WLTP-standarden, så kan det være mange som griner litt på nesa, spesielt førstegangskjøperne. Den erfarne elbilisten vet at dette stort sett holder for de aller fleste dager, både sommer som vinter. Men så var det den ene hytteturen eller ferieturen da. Da høres 20 mil for mange lite ut, men tenk på det. Ved å ta ett ladestopp på langtur vil du komme 40 mil. I løpet av 40 mil er det da også greit med et stopp.

Kundene rister på hodet - slik svarer VW
Merkelige spesifikasjoner
Mazda MX-30 har som nevnt en batterikapasitet på 35,5 kWh. I spesifikasjonene oppgir Mazda et forbruk på 1,9 kWh per mil etter WLTP-standarden ved blandet kjøring, tester som gjøres ved 23 varmegrader. De oppgir også en rekkevidde - etter den samme standarden - på 20 mil ved blandet kjøring.
Dette får vi rett og slett ikke til å stemme, ettersom 20 mil med et forbruk på 1,9 kWh blir 38 kWh – altså mer enn batteriets kapasitet på 35,5 kWh.
Samtidig vet vi også at 35,5 kWh er brutto batterikapasitet, og at den anvendelige nettokapasiteten antagelig ligger rett over 30 kWh.
Vi gjorde derfor våre egne tester, og kjørte bilen helt fra 100 prosent oppladet til det stod 0 prosent igjen i instrumentene.
Testen ble gjennomført på en varm sommerdag, og da vi til slutt måtte kjøre inn til en lader hadde vi trillet 22,2 mil, altså over ti prosent lenger enn spesifikasjonene tilsa. Forbruksmåleren fortalte at vi hadde brukt 1,38 kWh per mil – noe som utgjør en samlet energimengde på 30,64 kWh.

Disse tallene gir en logisk mening, og samsvarer samtidig med den faktiske batterikapasiteten. Vårt testforbruk henger også mer på greip, sammenlignet med tilsvarende biler, og vi velger også i dette tilfellet å stole mer på de faktiske forhold enn tall på papiret.
Samtidig skal Mazda ha ros for å ha lite avvik mellom oppgitt forbruk i instrumentene, og faktisk forbruk utregnet fra ladet effekt. Her er det flere produsenter som forsøker å skape inntrykk av å være effektive ved å oppgi et alt for lavt forbruk i instrumentene.
Vi har eksempler der forskjellen har vært så mye som nær 17 prosent. Det er så mye at man kan undres om det er bevisst.

Bevisst juks, eller bare uflaks?
Moderat ladehastighet
Med andre ord, energimengden vi puttet tilbake til batteriet stemte nær eksakt med det forbruket bilen sa vi hadde hatt per mil i instrumentene. Hurtigladeren rapporterte å ha levert 30,67 kWh tilbake til bilen, en ladeprosess som tok rett under 1 time og 7 minutter, fra 0 til 100 prosent. Fra 20 til 80 prosent tok det 33 minutter.

Som om det var bestilt, viste gradestokken 23 grader under hele ladesyklusen, identisk med det som benyttes under WLTP-testene. I forkant av ladingen hadde batteriet opparbeidet driftstemperatur fra kjøringen.
Mazda MX-30 støtter forøvrig 50 kW fra hurtigladere, og den har en ombordlader på 6,6 kW.
Som kjent består et komplett batteri av mange battericeller, der hver celle i praksis er et eget batteri. Jo større batteri en elbil har, jo flere celler består batteriet av. Og jo flere celler batteriet består av, jo høyere effekt kan man lade med. Dette er prinsippene, og en av grunnene til at man ikke kan putte på med særlig mer enn 50 kW effekt under hurtiglading på et batteri med denne kapasiteten.
Men alt dette er i grunnen flisespikkeri, for det viktigste for de fleste er som regel hvor langt man kommer mellom hver lading, og i dette tilfellet viser testen at man fint kommer 22,2 mil. Og vi hadde klimaanlegget på, det samme med radio.

Fullelektrisk SUV fra Opel
Enkel konklusjon
Mazda MX-30 er en strålende fin bil å kjøre. Den er godt utstyrt med alt du trenger av app-styring, Apple CarPlay, Android Auto, forvarming via app, varmepumpe og storbilfølelse. Du må ofre litt batterikapasitet, men til gjengjeld får du en flott utførelse og en stor bil med tanke på prisen. Du bør prøve å krafse til deg en av First Edition modellene. Det er faktisk ikke mange elbiler på markedet til en lavere pris, for enten er de langt mindre, eller langt dårligere utstyrt. Det gjør at Mazda-selgeren kan stå med rak rygg og si at Mazda MX-30 er et godt kjøp, og etter at terningen var trillet landet den på en soleklar femmer.
De første bilene kommer til forhandlerne i august, og i september starter utlevering til kundene.
Slik gikk det da vi testet prototypen:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.