Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!
(Elbil24): Hybrider og ladbare hybrider er i stor grad en bensinbil som har fått et batteri og en elmotor som tilskudd til bensinmotoren. De av modellene som kan kjøre noen få kilometer på strøm alene har i praksis to selvstendige drivlinjer som er satt til å kommunisere om hvilket av dem som skal skape fremdrift, og når de skal samarbeide om denne fremdriften.
Målet er i hovedsak å oppta regenerert energi, eller bremseenergien, og lagre denne som strøm på batteribanken til senere bruk. De ladbare hybridene har i tillegg et så stort batteri at det er hensiktsmessig å lade dette fra strømnettet i tillegg.
Nå velger Mazda å gå stikk motsatt vei i denne filosofien, for de gjør nå deres eneste elbil – Mazda MX-30 – om fra elbil til ladbar hybrid ved å sette en forbrenningsmotor inn som partner til eldriften.

TEST: Årets bil i Norge mot Årets bil i Europa
Wankelmotor
Mazda er kjent for sine wankelmotorer. På engelsk kalles de «rotary engines», som er en bedre beskrivelse. Dette er på mange måter merkets store stolthet, og det har helt tydelig smertet Mazda å måtte legge ned produksjonen av disse motorene. De har rett og slett ikke værrt effektive nok, og forbrenningsmotorer som i dag har for høyt utslipp er rett og slett ikke liv laga.
Nå har Mazda derimot funnet et bruksområde der de igjen kan sette disse i arbeid, og de har derfor utviklet en mindre slik wankelmotor som da kan settes inn i deres MX-30 elbil, men ikke for å gjøre den til det vi forbinder med en fossilbil. Nei da, Mazda skal kun bruke motoren til å generere strøm, slik at Mazda MX-30 fortsatt kan drives videre kun på elektrisitet. Bensinmotoren vil på ingen tidspunkt være koblet til hjulene på noen som helst måte, for wankelmotoren skal altså kun skape energi i form av strøm – nærmest som en dynamo.

Mazda MX-30 eller Honda e?
Rekkeviddeforlenger
Du har antagelig hørt benevnelsen «rekkeviddeforlenger» tidligere, og det er nettopp det denne bensinmotoren betegnes som. Den er kun en generator som lager strøm for å øke rekkevidden, men ulempen er at den gjør det på fossilt drivstoff – bensin.
Mazda er på ingen måte først i verden med dette. I nyere tid kom Opel Ampera på markedet i Norge for rundt ti år siden. Denne hadde så godt som den samme filosofien, der bensinmotoren også skulle generere strøm til batteriet. Den norske importøren jobbet derfor intenst i de tider med å få Ampera klassifisert som elbil, ettersom det ville gi svært gunstige avgiftsvilkår. Slik gikk det ikke, for bilen ble klassifisert som en ladbar hybrid, ettersom den tross alt hadde et CO2-utslipp. Men også myndighetene gikk mange runder med seg selv på den tiden for å finne ut hvordan de skulle håndtere denne nye teknologien.

I ettertid har også BMW i3 blitt levert med tilsvarende teknologi. I motsetning til Opel Ampera, men i likhet med Mazda MX-30, var i3 en elbil som etter hvert fikk en tilleggsinstallasjon av rekkeviddeforlengeren. Betegnelsen ble da BMW i3 REX, en bil som ikke var spesielt salgbar her til lands, ettersom den fikk avgifter på lik linje med en ladbar hybrid. Dette i tillegg til at BMW naturligvis også ville ha ekstra betalt for den ekstra teknologien, sammenlignet med en ren elbil.
Mazda MX-30 med en wankelmotor ombord ble første gang vist på bilmessen i Tokyo i 2019, men ikke siden RX-8 gikk ut av produksjonen i 2012 har Mazda levert biler med slike motorer.
Slik så det ut da vi testet prototypen i 2019:
Ikke for Norge
Når Mazda nå skal lansere MX-30 med den første wankelmotoren på lenge, er dette garantert ikke en bil beregnet for det norske markedet – av samme årsak som BMW i3.
Det norske markedet har kommet for langt i elektrifiseringsprosessen til at slike kompromisser kan utgjøre en forskjell. Det ville faktisk vært å gå baklengs inn i fremtiden, her til lands. Det er nok også derfor de forteller at den først og fremst skal lanseres i USA og Japan.
For i mange andre markeder vil dette være et smart tilskudd, som et alternativ til en ren bensinbil, og energieffektiviten ved å bruke forbrenningsmotoren til strøm er høyere enn å la hele bilen drives av det samme drivstoffet. Dette fordi man ved å bruke bensinmotoren som en generator kan la den jobbe i sitt mest effektive arbeidsområde hele tiden, noe den er langt fra å gjøre når den brukes til mekanisk fremdrift.
Så gjenstår det å se hvor stort batteri Mazda velger å bruke i en bil som dette, hvor høyt forbruket av drivstoff vil være, med påfølgende CO2-utslipp – og ikke minst rekkevidden. For vår del blir dette mest som en kuriositet å regne, ettersom bilen ikke kommer hit til lands. For Mazda betyr det at de kan tyne den siste safta ut av wankelmotoren som konsept, og slå seg på brystet over at teknologien ikke er død.
Det finnes mengder av entusiaster der ute som vil dele denne gleden med Mazda, for de forskjellige RX-modellene, der disse var i bruk, har gledet mang en bilentusiast opp gjennom årene. Her til lands kan vi her og nå erklære dens død – i hvert fall i kommersiell sammenheng.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.