Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!
(Elbil24): Nylig kunne Elbil24 avsløre at Polestar og Volvo vil lansere et kollisjonsbasseng.
Bassenget blir i første omgang en del av Volvos sikkerhetssenter i Göteborg og er bygget for å kunne slukke en eventuell batteribrann i en elbil som kollisjonstestes.
En batteribrann er mye vanskeligere og tidkrevende å slukke enn en brann i en fossilbil. Legg til at kollisjonstestene gjennomføres innendørs, og du har potensielt en tikkende bombe.
Redaksjonssjef Fred Magne Skillebæk i Elbil24 ønsket nyvinningen velkommen og sa at det var på tide at tematikken ble tatt på alvor.

Fire av fem er krystallklare om sin neste bil
Brannsikkert
Nå følger den kinesiske elbilprodusenten BYD opp med å love et batteri som verken vil brenne eller eksplodere.
Batteriet har fått navnet Blade og har ifølge produsenten vekket konkurrentenes interesse.
- I dag er mange bilmerker i diskusjon med oss om partnerskap basert på teknologien til Blade-batteriet, sier visepresident He Long i BYD ifølge nettstedet Clean Technica.
Han legger til at BYD gjerne vil dele og samarbeide med globale partnere for å oppnå gjensidig fordelaktige resultater for alle bransjeaktører.
Skepsis
Mye av bakgrunnen for at aktører som Polestar og BYD jobber med et økt fokus på brannsikkerhet, er at mange potensielle elbilkjøpere kan være skeptiske til nettopp brannfaren i elbiler.
En skepsis mange vil hevde er overdrevet eller misforstått. Noen vil kanskje frykte at elbilen vil kortslutte i en bilvask eller kraftig regn, eller ta fyr under lading i garasjen. Å bekjempe frykten vil være et viktig skritt fremover for elbil-revolusjonen.

På få sekunder klarer forskerne å «stjele» Teslaen
En batteribrann i en elbil vil i de fleste tilfeller få større overskrifter i mediene, selv om det brenner langt oftere i bensinbiler.
Skillebæk i Elbil24 har tidligere poengtert nettopp dette.
- Det begynner ikke nødvendigvis å brenne lettere i en elbil. Men hvis det skulle ta fyr, er det mye vanskeligere å slukke. Og ikke minst tidkrevende, sier Skillebæk.
Ikke over 60 grader
I en batteribrann vil enkeltceller koke og eksplodere. At Polestar har valgt å designe et basseng, understreker behovet for nytenkning. Men bassenget vil ikke hjelpe om uhellet først skulle skje på en vei, i en garasje eller på en parkeringsplass.
Derfor er nyhetene fra BYD om Blade-batteriet viktig. Selskapet sier at batteriet tåler alt som får vanlige litiumbatterieceller til å implodere eller eksplodere: Som for eksempel om batteriet blir bøyd, knust, stukket hull på av en spiker, oppvarmet i en ovn til 300 grader celsius eller overbelastet med 260 prosent.

Spyr ned Tesla-en i svart diesel-røyk
I gjennomtrengingstester med spiker utviklet det seg verken røyk eller flammer i Blade-batteriet. Faktisk oversteg overflatetemperaturen aldri 60 grader celsius, ifølge Clean Technica.
Under de samme forholdene overskred et til sammenlikning et ternært litiumbatteri 500 grader celsius og brant voldsomt, mens et konvensjonelt litiumjernfosfat-batteri nådde farlige høye temperaturer på opptil 400 grader celsius.
Cellene i Blade-batteriet er utviklet av BYD de siste årene. Ifølge BYD øker Blade plassutnyttelsen i en batteripakke med 50 prosent sammenlignet med konvensjonelle litiumjernfosfat-batterier.
På plass i Norge
Den første BYD-modellen som bruker Blade-batteri vil være Han, som etter planen skal selges fra juni av.
Han vil være stjernen i BYDs garasje og kan skryte av en rekkevidde på 605 kilometer og en akselerasjon fra 0 til 100 km/t på bare 3,9 sekunder.

-Se opp for kineserne
Elbil24 har tidligere skrevet om RSA Bilimport i Drammen, som blir importør av BYD. Snart er de på plass med modellen BYD Tang.
Om Han blir en del av utvalget, er ennå ikke kjent.
Det som imidlertid er verdt å merke seg, er oppmerksomheten kinesiske elbilprodusenter får om dagen. Sandy Munro, som driver Munro & Associates, mener de kinesiske bilprodusentene er langt mer endringsvillige enn den tradisjonelle bilindustrien.
Sistnevnte er i Munros øyner for opptatt av å gjøre eksisterende modeller om til elbiler, fremfor å utvikle elbilene fra bunnen av.
- Man lager ikke gode elbiler på den måten, sier Munro i et intervju med HyperChang.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.