Smartlading:

Mener smartlading kan gjøres enda smartere

Nå vil Fjordkraft bruke prisprognoser for å gjøre smartlading billigere.

BILLIGERE: Du kan spare mye penger i løpet av et år på å lade bilen når strømprisene er på sitt laveste. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIGERE: Du kan spare mye penger i løpet av et år på å lade bilen når strømprisene er på sitt laveste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): For alle med elbil er smartlading kjekt å bruke. Det typiske eksempelet er at du kommer hjem etter jobb klokka 1630 – til høye strømpriser fordi det er da alle skal lage middag og sette på klesvasken.

Allikevel kan du plugge bilen i laderen. Smartlading sørger for å utsette ladingen til de timene der strømmen er billigst – på forhånd har du angitt at du vil at bilen skal ha 80 prosent batteri når du skal kjøre av gårde klokka 07 dagen etter. Typisk vil da ladingen skje om natten der kilowattimene koster minst.

Bare med kjente priser

Fjordkraft og samarbeidspartner Volue mener at dette kan gjøres enda smartere, for som de poengterer, baserer smartlading seg på kjente strømpriser. Hver dag i 13-tiden kommer timeprisene for det påfølgende døgnet.

I sin nye app-oppdatering har selskapet begynt med prisprognoser for de neste dagene, som lages i samarbeid med analyseselskapet Volue.

Basert på disse prognosene mener de derfor at ladingen ikke bare kan skje de billigste timene, men også de billigste dagene. Om du for eksempel ankommer hytta torsdag kveld kan det godt være at prisprognosene tilsier at ladingen bør skje på dagtid lørdag og ikke natt til fredag, selv om prisene for lørdag ikke er kjent ennå.

Så lenge du uansett ikke skal hjem før på søndag vil det da kunne være mer penger å spare – og særlig på hytta, der man ikke får strømstøtte.

Avhenger av prognosene

Det er heller ikke alle som trenger å lade bilen hver eneste dag. Med rekkevidder både på 50 og 60 mil på mange nye modeller, holder det kanskje å lade bilen en gang eller to i løpet av uka.

I Fjordkraft-appen kan kundene nå få en prisprognose for de fem neste dagene, slik at de kan ta en kvalifisert beslutning om hvilken dag det faktisk kan lønne seg å lade.

Slik ser strømprognosen ut i Fjordkraft-appen. Foto: Fjordkraft
Slik ser strømprognosen ut i Fjordkraft-appen. Foto: Fjordkraft Vis mer

– Analyser fra vår samarbeidspartner Volue beregner at slik ladeplanlegging vil kunne gi en typisk elbileier rundt 1000 kroner i redusert ladekostnad årlig, hevder Fjordkraft i et innlegg på sosiale medier.

Det fordrer selvsagt at prognosene treffer godt. Blant annet har vær og vind i Europa mye å si for strømprisene i hvert fall i Sør-Norge. Er det mye sol og vind på kontinentet kan man for eksempel regne med lavere strømpriser. I helga er som regel prisene også lavere enn de er på hverdagene, siden mange bedrifter holder stengt og etterspørselen derfor går ned.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.