Musk tilbyr corona-hjelp

Musk vil redde corona­smittede:
- Jeg kan bygge respiratorer

Den kontroversielle Tesla-gründeren hevder å sitte på riktig teknologi.

Elon Musk er kjent for å ha mange jern i ilden. Nå vil han lage respiratorer for å bidra i coronakrisen. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Elon Musk er kjent for å ha mange jern i ilden. Nå vil han lage respiratorer for å bidra i coronakrisen. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Administrerende direktør Elon Musk i Tesla har tilbudt seg å starte produksjon av respiratorer for å hjelpe dem som er alvorlig berørt av coronovirus.

- Vi vil produsere respiratorer hvis det er mangel, skriver Musk på sin Twitter-konto.

Meldingen ble møtt med hundrevis av reaksjoner fra lesere som ber Musk om å sette i gang.

- Hvis du - av en eller annen grunn - ikke tror at det allerede er mangel, vit at det blir det. Hjelp, vær så snill, skriver en bruker.

Ville hjelpe grottegutter

Dette er ikke første gang den kontroversielle Tesla-sjefen tilbyr seg å hjelpe. Sommeren 2018 annonserte Musk på Twitter at han var i gang med å bygge en miniubåt som kunne redde 12 gutter og fotballtreneren deres ut av en grotte i Thailand.

Guttene og treneren satt fanget i 18 dager før de til slutt ble reddet ut - uten Musks hjelp. Tesla-gründeren havnet i en ordkrangel med grotteeksperten Vernon Unsworth, som kartla den flomrammede grotten hvor guttene satt fanget.

Umsworth kalte miniubåt-forslaget til Musk for et PR-stunt, noe som fikk Tesla-sjefen til å tenne på alle plugger. I en tirade på Twitter gikk Musk så langt som å kalle grotteeksperten for «pedo-fyren», for så å følge opp med «jeg vedder en signert dollar på at det er sant».

Uttalesene fikk Tesla-aksjene til å stupe på børsen og Umsworth svarte med å saksøke Tesla-gründeren. Et søksmål Musk senere gikk seirende ut av.

Fem millioner munnbind om dagen

Musks tilbud om respirator-hjelp kommer som en følge av at Verdens helseorganisasjon (WHO) onsdag sa at de er i samtaler med Kina og andre land om produksjon.

Samtidig melder Reuters at store amerikanske selskap som GM og Ford diskuterer med Det hvite hus hva som kan gjøres.

Blant annet sies Apple og underleverandøren Foxconn å ha tilpassede produksjonslinjer slik at munnbind kan produseres.

Et italiensk selskap skal etter sigende ha produsert ventiler for respiraroter med 3D-teknologi, som de donerer til helsevesenet, og i Kina hevder bilprodusenten BYD å lage 5 millioner munnbind og 300.000 flasker med håndsprit per dag, ifølge Reuters.

USAs president Donald Trump ba tirsdag innenlandske byggefirmaer om å donere munnbind og masker til helsevesenet, i lys av dagens mangler.

Tesla-fabrikk rammes

Coronaviruset gir store utfordringer som brer seg utover samfunnet. Bilbransjen frykter enorme konsekvenser og en rekke fabrikker stenges ned.

Tesla har opplevd et enormt fall på børsen den siste måneden, og onsdag gikk elbilgiganten med på å redusere antallet aktive arbeidere på bilfabrikken i California, skriver Reuters. Beslutningen ble tatt som en følge av retningslinjer om «lockdown» i et forsøk på å hindre virussmitte.

Mer enn 10.000 ansatte jobber ved den nevnte fabrikken i Fremont i California.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.