Mustang Mach-E får digital «veibok»

Skal fore deg med kunnskap om stedene du passerer.

STOR SKJERM: Den store skjermen i Ford Mustang Mach-e er meget velegnet til navigasjon. Nå skal sjåføren få ny kunnskap mens han kjører. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOR SKJERM: Den store skjermen i Ford Mustang Mach-e er meget velegnet til navigasjon. Nå skal sjåføren få ny kunnskap mens han kjører. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Mange av oss som vokste opp på 70- og 80-tallet har et nært og kjært forhold til NAF veibok. Bilferie og veiboka hørte alltid sammen. Når kursen var staket ut, var det bare å finne fram veiboka og lese høyt om alle stedene man passerte og hva som foregikk der.

Verden går framover, og konkurransen fra mobilen og internett har blitt i tøffeste laget for veiboka, skjønt den nå også finnes i digital utgave for medlemmene av foreningen.

Men man sitter naturligvis ikke og fikler med mobilen når man kjører, så om du skal bli matet med allmennkunnskap på veien, må du må minst én passasjer som kan lese for deg, enten det er fra mobiltelefonen, PC-en eller veiboka.

Veibok 2.0

Dette ønsker Ford å gjøre noe med, ved å bake inn appen Mappo i infotainment-systemet i Mustang Mach-E. Appen gir deg kunnskap om stedene du besøker, innenfor alt fra historie og bøker til populærkultur og sport, skriver Ford i en pressemelding. De hevder dette blir første bil som får denne funksjonen.

I skrivende stund inneholder appen 30.000 «point of interests», fordelt over USA, Europa og Asia.

Innholdet kan for eksempel være tekst som leses høyt mens du kjører, eller bilder på den store skjermen fra severdigheter når du står i ro. Dermed kan man både få mer kunnskap underveis på kjøreturen, og kanskje bli fristet til å stoppe for å se hva mer stedene har å by på, tror Ford.

Slik fungerer appen

Mappo finnes også for Android og iOS-enheter, og det skal være enkelt for brukeren å lage en rute på mobilen og overføre den til bilen når du setter deg inn. Der skal den fungere tett med bilens navigasjonssystem, ifølge Ford.

Det hele fungerer slik: Man velger først en reiserute, deretter får man spørsmål om man drar alene, med venner, på romantisk tur eller med familien. Så får du spørsmål om hva du er interessert i. Til slutt er det bare å kjøre, og få historiene servert etter hvert som man kommer til de forskjellige stedene.

Blir stille tur i Norge

Elbil24 har så vidt prøvd Mappo på iOS, og fant en vesentlig mangel ganske raskt etter oppstart: Det er foreløpig knapt, om noe, innhold fra Norge. Ved for eksempel å søke opp Oslo, fikk vi bare følgende svar:

Mustang Mach-E får digital «veibok»

Andre steder i Europa, blant annet i England, er det imidlertid rikelig med innhold allerede:

Mustang Mach-E får digital «veibok»

Tipsene blir imidlertid flere hele tiden flere, da mennesker fra hele verden kan legge inn sitt innhold, bedyrer Ford. Så da er det kanskje håp, også for norske brukere - på sikt.

Bak appen står et israelsk oppstartsselskap. Du finner mer informasjon om appen og selskapet hos mappo.world.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.