Elbilbarometeret 2019:

Én av to vil velge elbil i 2019

Fortsatt er bompengefritak det største insentivet, viser en fersk spørreundersøkelse.

ELBILBAROMETERET 2019: Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, gleder seg over at stadig flere vil ha elbil. Foto: Christina Honningsvåg
ELBILBAROMETERET 2019: Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, gleder seg over at stadig flere vil ha elbil. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over halvparten av dem som planlegger å kjøpe ny bil i 2019 vil velge elbil.

Det viser beregninger fra spørreundersøkelsen Elbilbarometeret 2019.

Mens gratis bom er det største insentivet, er rekkevidde det største hinderet for kundene.

Flere vil ha elbil

Elbilbarometeret 2019 ble lagt fram under Nordic EV Summit i Oslo i dag. Med et anslått totalsalg på 150.000 personbiler i løpet av året, vil 78.000 av disse være elbiler.

Dermed kan markedsandelen for elbiler i Norge bikke 50 prosent i 2019.

For dem som har oppgitt at de vil kjøpe ny bil i løpet av året, har hele 42 prosent sier at de vil kjøpe elbil, enten brukt eller ny.

Men også for de uten noen konkret kjøpeplan, er flere positive enn i fjor. 4 prosent flere sier at de trolig vil velge elbil neste gang de skal kjøpe en bil.

– Nordmenn flest er nå klar for elbil. Nå må myndighetene følge opp og sørge for at det blir bygd nok ladestasjoner for alle elbilene som de oppfordrer folk til å kjøpe, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Unge er mest lunkne

Undersøkelsen viser at de i aldersgruppen 18 til 29 år er mest lunkne til kjøp av bilkjøp generelt. 19 prosent svarer at de ikke er interessert i å kjøpe verken bil eller elbil.

Trenger satsing: Både ladeutbygging og bildelingstjenester må bli bedre, i følge Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu. Foto: Christina Honningsvåg
Trenger satsing: Både ladeutbygging og bildelingstjenester må bli bedre, i følge Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Trolig er det variasjoner mellom by og bygd. Unge i byer har ofte mindre tilgang til parkeringsplasser, og har et godt kollektivt nettverk. Men det vil ikke si at de ikke ønsker å ha tilgang til biler når det treng.

– Dette viser at ordninger med bildeling må komme sterkere på banen. Her har Norge vært litt treige. Det har kommet flere på banen de siste åra, men det er viktig at vi får til en satsing også på dette området nå, sier Bu til Elbil24.

Rekkevidde største barriere

Mens pris er en av de største grunnen til at folk i Nordiske land ikke velger elbil, er ikke pris et hinder i Norge. Kun 6 prosent svarer at pris påvirker valget. Derimot har rekkevidde og lading fått en mye større betydning.

60 prosent sier at rekkevidde har mest betydning, mens 31 prosent oppgir tilgangen på ladere som største hinder for å velge elbil.

Her er de fem største grunnene til at kjøpere vegrer seg for å velge elbil:

  1. Manglende rekkevidde (60 %)
  2. Avventer og ser hvordan kjøretøyteknologien utvikler seg (34 %)
  3. Opplever at lademulighetene er dårlig/begrenset langs veien (31 %)
  4. Tror ikke elbiler er mer miljøvennlige enn andre biler (30 %)
  5. Elbiler fungerer ikke bra på vinteren (27 %)

60 prosent sier at rekkevidde har mest betydning, mens 31 prosent oppgir tilgangen på ladere som største hinder for å velge elbil.

– Det viser at det er et behov for å utvikle ladeinfrastrukturen. Det har vært vanskelig å få myndighetene til å forstå hvilket tempo vi trenger i utbyggingen, men undersøkelsen viser at vi trenger en tydelig planlegging av framtidige ladestasjoner., sier Bu.

– Hvis vi skal nå målet om at alle nye biler er nullutslipp innen 2025 må alle disse barrierene løses, sier Christina Bu.

Insentiver fortsatt viktig

Undersøkelsen viser også at insentiver fremdeles er viktig.

FORDELER: Fortsatt er bompenger og avgiftsfritak på toppen av listen for å velge elbil. Foto: Skjermdump: Norsk Elbilforening
FORDELER: Fortsatt er bompenger og avgiftsfritak på toppen av listen for å velge elbil. Foto: Skjermdump: Norsk Elbilforening Vis mer

Gratis bomavgifter, fritak for engangsavgift ved kjøp og årsavgift og momsfritak er alle elementer som flere trekker fram som grunner til at de velger elbil.

– Resultatet viser tydelig at det fortsatt er svært viktig å videreføre elbilfordelene fram mot 2025.

Hun får støtte fra flertallet av den norske befolkningen. 65 prosent er enig i at avgiftslette er viktig for at nordmenn skal kjøpe elbil neste gang de skal bytte bil. Bare 11 prosent er uenig i denne påstanden.

Mens Norge har hatt sterke forutsigbare insentivordninger, har disse vært mer vinglete i resten av Norden, noe som påvirker kundenes kjøpevilje. Dette kan man se i for eksempel Danmark, der salgstallene gikk dramatisk ned etter at ordningen med insentiver ble kuttet.

– Utviklingen går ikke av seg selv, det viser markedene i våre naboland, sier Christina Bu.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.