Elbil vs bensin og diesel:

Én av tre kjører mindre:
- Myndighetene må ta grep

Høye drivstoffpriser går verst utover dem som tjener lite og påvirker både kjørevaner og planer om elbil.

Drivstoffprisene har skutt i været den seneste tiden. Det frister mange over på elbil, men Naf frykter at prisene på bensin og diesel kan bremse overgangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Drivstoffprisene har skutt i været den seneste tiden. Det frister mange over på elbil, men Naf frykter at prisene på bensin og diesel kan bremse overgangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): De med høyest inntekt planlegger å gå over til elbil, mens lavinntektsgruppene må kjøre mindre, viser tall Norstat har hentet inn for Naf.

- De høye drivstoffprisene forsterker forskjellene, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf i en pressemelding.

Inntekten spiller inn

Norstat-undersøkelsen viser at én av tre (34 prosent) svarer at de kjører mindre enn før på grunn av de høye drivstoffprisene. Undersøkelsen er landsrepresentativ og gjort blant bileiere.

Andelen som kjører mindre enn tidligere, er størst i gruppene med lav inntekt. I de tre laveste inntektsgruppene er det mellom 40 og 45 prosent som har kuttet ned på kjøringen.

I gruppene med inntekt fra 600.000 og oppover er det kun mellom 21 og 14 prosent som svarer det samme.

Utsetter overgangen til elbil

Blant nordmenn med lavest inntekt er det også færrest som oppgir at de har bestemt seg for å gå over til elbil.

- For mange er en elbil rett og slett ikke innen rekkevidde, selv om de gjerne skulle byttet, sier Handagard.

- De med lavest inntekt er i mindre grad sikre på at de får byttet til elbil. Fordi de høye prisene på bensin og diesel skaper press i økonomien, blir det enda mindre handlingsrom til å ta kostnaden ved å kjøpe ny bil, fortsetter hun.

Vil skrote avgift

For å sørge for at flere nordmenn skal ha mulighet til å velge elbil, mener Naf at myndighetene må ta grep.

Overgang til elbil vil for mange innebære kjøp av nybil, men bruktmarkedet for elbil blir stadig større og bedre.

- Et grep er å skrote avgifter som gjør det dyrere å kjøpe brukt elbil. Vi mener omregistreringsavgiften på brukte elbiler er en slik avgift som bør fjernes, sier Handagard.

Naf tror også at støtteordninger og kutt i drivstoffavgiftene kan bedre folks økonomi og dermed også øke deres handlingsrom og mulighet for å spare til elbil.

  • Har du sett denne?
Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Høy inntekt - lavere terskel

Blant nordmenn med 700.000 til 1 million kroner i inntekt, svarer én av tre at de har bestemt seg for - eller vurderer - å bytte til elbil. Andelen er høyere (37 prosent) blant dem som tjener over millionen.

Sammenlikner man dette med svarene på landsbasis, ser man at høy inntekt øker sjansen for overgang til elbil. I lønnssjiktet 200.001 - 400.000 kroner er det kun 15 prosent som har bestemt seg for - eller vurderer - å bytte til elbil. For dem som tjener fra 400.001 - 500.000 kroner er andelen 26 prosent.

- Fra før vet vi at det er flere som eier elbil i gruppene med høyere inntekt. Vi frykter at det blir enda vanskeligere for folk å bytte til en bil som er billigere i drift og med lavere utslipp med de ukontrollerte energiprisene vi nå ser. Det haster å få på plass tiltak mot de høye drivstoffprisene, sier Handagard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.