Bompenger

Nå betaler elbilistene mer bompenger

Bomselskap: - Det har vært en stor økning.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Stadig flere nordmenn kjører elbil. Det ser man tydelig på registreringsstatistikken, hvor elbilene dominerer totalt.

Det økte antallet elbiler merkes også hos bomselskapene.

– Det har vært en stor økning av elbiler med AutoPass-avtale det siste året, sier kommersiell direktør Svein Skovly i Fremtind Service i en pressemelding.

50 prosent økning

Fremtind Service er Norges største utsteder av AutoPass. De har nå analysert bompenge- og fergepasseringer for første halvår i 2023, og rapporterer om betydelige endringer fra 2022.

I første halvår 2022 betalte elbilistene i gjennomsnitt 172 kroner i måneden i bompenger.

I 2023 har tallet økt til 259 kroner. Det tilsvarer en økning på 50 prosent.

For alle bilister, uavhengig av drivstofftype, økte bompengebetalingen i samme periode fra 255 kroner til 309 kroner. Det gir en økning på 21 prosent.

Kjører mer

Elbiler får fremdeles rabatt ved bomstasjoner i Norge, men rabattene blir stadig mindre.

Dette er naturligvis med på å forklare hvorfor elbilistene nå betaler mer enn tidligere. Men elbilister kjører også mer enn andre bilister, ifølge Fremtind Service.

Gjennomsnittsbilisten passerer en bomstasjon 29 ganger hver måned. Elbilistene kjører én og en halv gang så mye og har i snitt 44 passeringer hver måned.

Geografiske forskjeller

Størst utgifter til bompenger per måned er det elbilister i Oslo som har. I snitt ryker det 444 kroner i bompenger per elbil i måneden i hovedstaden.

Nærmest på lista finner vi Rogaland og Vestland med henholdsvis 339 kroner og 293 kroner.

Størst økning er det imidlertid Møre og Romsdal og Troms og Finnmark som har.

- Økningen er stor over hele landet, men i Møre og Romsdal og Troms og Finnmark er det en dobling av elbiler med bombrikke i frontruta, sier Skovly. Han fortsetter:

- Den sterke veksten i disse fylkene skyldes nok innføringen av bompengebetaling i Ålesund og Tromsø i fjor høst og vinter.

Her ser du fylkesoversikten:

Bompengebetaling per elbil 1. halvår 2023:

Fylke Bompenger per måned 2023 (kroner)
Oslo444
Rogaland339
Vestland293
Trøndelag270
Troms og Finnmark251
Møre og Romsdal242
Innlandet197
Agder186
Nordland165
Vestfold og Telemark82
Viken222

Kilde: Fremtind Service.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.