Lade elbil hjemme:

Nå betaler staten 75 prosent for deg: - Rådyrt uten

Du sparer mange hundrelapper - hver gang. Og det kan bli mer.

I enkelte tilfeller kan du spare over 600 kroner hver gang du lader, takket være staten. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
I enkelte tilfeller kan du spare over 600 kroner hver gang du lader, takket være staten. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Med dagens skyhøye strømpriser betaler staten mesteparten av regningen din når du lader elbilen hjemme.

I Sør-Norge når strømprisen stadig nye høyder. Samtidig får nordmenn rekordmye i strømstøtte. Medlemsorganisasjonen Naf har beregnet hvor mye elbilladingen koster med dagens prisnivå.

Utregningen er gjort med fem forskjellige elbilmodeller.

Strømstøtte betaler hjemmelading

Ifølge Naf viser resultatene at staten betaler hele tre av fire kroner for elbilladingen du gjør hjemme. Det utgjør 75 prosent.

- Hvis spotprisen er seks kroner, vil strømstøtten dekke mesteparten av laderegningen. Uten strømstøtte hadde det vært en helt annen historie, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Volkswagen ID.4 er blant bilene Naf bruker som eksempel. Lader du en ID.4 fra 0 til 100 prosent hjemme når spotprisen er 6 kroner per kilowattime (kWh), vil det koste 623 kroner. Da er nettleie uten strømstøtte, elavgift og inkludert.

Sparer over 450 kroner

Prisen med strømstøtte er 164 kroner. Det betyr at du i dette eksemplet sparer 459 kroner som følge av strømstøtten.

- Dette viser at ladingen av elbilen hadde blitt rådyr uten strømstøtte , sier Sødal.

Frykten er at at spotprisen kommer opp i 12 kroner per kWh når kulda setter inn. Naf har derfor brukt dette som utgangspunkt i et annet regnestykke.

- Da tar faktisk staten en enda større andel av laderegningen din. Med så høy pris dekker strømstøtten over 80 prosent av elbiladingen din, sier Sødal.

Uten strømstøtte kunne prisen på å lade hjemme blitt et hinder som bremset overgangen til elbiler i Norge. Strømstøtten gir forutsigbarhet for landets 500.000 elbilister og er med på å redde elbilsatsingen i Norge nå når strømprisene stiger til uante høyder.

Spotpris på 6 kroner per kWh: Lading fra 0 til 100 prosent

Modell Batteri (netto) Uten strømstøtte Med strømstøtte Så mye dekker staten
Renault Zoe52 kWh421 kr111 kr74 %
Kia e-Niro64,8 kWh524 kr138 kr74 %
Volkswagen ID.477 kWh623 kr164 kr74 %
Audi e-tron 5586,5 kWh700 kr184 kr74 %
BMW iX xDrive50105,2 kWh851 kr224 kr74 %

Kilde: Naf

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.