Prøvekjørt: Opel Corsa electric (2024)

Nå bikker Opels minste 40 mil

Kraftigere og mer gjerrig motor – vi har kjørt facelift-utgaven av Opel Corsa.

OPPGRADERT: Nå kommer straks en forbedret utgave av Opel Corsa, med kraftigere motor og bedre rekkevidde. Vi har kjørt den på tyske veier. Foto: Pål Joakim Pollen
OPPGRADERT: Nå kommer straks en forbedret utgave av Opel Corsa, med kraftigere motor og bedre rekkevidde. Vi har kjørt den på tyske veier. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Rüsselsheim/Tyskland): Elbil24 var blant få utvalgte medier som tok turen til Tyskland denne uka for å få en smakebit på Opels oppgraderte Corsa, der vi også fikk noen mil bak rattet både på motorvei og tyske landeveier.

Corsa er en bil mange nordmenn har et forhold til, en modell som har vært produsert helt siden 1982 og som er solgt i svimlende 14,6 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Langt færre har naturligvis erfaring med den elektriske utgaven, som det ruller drøye 3000 av på norske veier. Det gjør den til Opels nest mest populære elbil her til lands, etter Ampera-e.

Fysisk ganske lik

Opel har valgt å endre navnet fra Corsa-e til Corsa electric, men det er liten tvil om at det er omtrentlig samme bil vi ser på der den står parkert i parkeringshuset på flyplassen, om enn med et noe freshere utseende enn tidligere.

Opels «Vizor» samler lyktene, logoen og grillen i et mørkt felt og er den største visuelle endringen utvendig på nye Corsa. Foto: Pål Joakim Pollen
Opels «Vizor» samler lyktene, logoen og grillen i et mørkt felt og er den største visuelle endringen utvendig på nye Corsa. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For den ser definitivt mer spenstig ut i fronten med det Opel kaller «Vizor», altså et mørkt felt som strekker seg fra side til side og da omslutter både lyktene, grillen og logoen. Det er også gjort noen mindre designendringer bak, blant annet der modellnavnet nå er sentrert og skrevet med større mellomrom.

Verdt å nevne her er også at bilen nå kommer med LED Matrix-lykter med 14 elementer, altså sju i hver lykt, der bilen da automatisk kan maskere ut andre trafikanter.

I motsetning til for eksempel nye Hyundai Kona, som har blitt et tosifret antall centimeter lenger enn sin forgjenger, og nærmest fremstår som en helt ny modell, har Opel i beholdt de fysiske målene, som er vanlig på en facelift-utgave.

Corsa er derfor fremdeles blant de mest kompakte bilene, med en lengde på 4,06 meter og bredde på 1,96 meter inklusive speil – akkurat som før. Bare i høyden har bilen vokst 2 mm, men det er det jo ingen som legger merke til.

Testbilen var for øvrig i fargen Grafik Grey, som nå er tilgjengelig for første gang på Opels minstemann.

Ny og mer effektiv motor

I likhet med flere andre Stellantis-biler har Corsa fått en ny batteripakke som er hårfint større enn den forrige, men også en sterkere motor som bidrar til en mer effektiv drivlinje.

For selv om batteriet bare har vokst fra 50 til 51 kWh (2 prosent), har rekkevidden økt fra 359 kilometer til 405 kilometer etter WLTP-standarden (12,8 prosent). Det sier litt om den forbedrede effektiviteten på den nye drivlinjen, både med ny motor, varmepumpe, kjølesystem og mer effektiv pakking av batteriet, der antall celler er redusert fra 216 til 102 og antall modluler fra 18 til 17.

WLTP-forbruket er oppgitt til 1,42 kWh per mil, som er omtrent 10 prosent ned.

Corsa har fått spenstigere motor og bedre rekkevidde siden sist. Foto: Opel
Corsa har fått spenstigere motor og bedre rekkevidde siden sist. Foto: Opel Vis mer

Den nye motoren yter 156 hk, som er 20 hk mer enn den som sitter i nåværende Corsa (samme 260 Nm dreiemoment). Ytelsen på 0–100 har samtidig blitt redusert fra 8,7 til 8,1 sekunder. Da må du bruke sportsmodus. I normal modus stopper effekten på 109 hestekrefter, mens 82 er tilgjengelige i eco-modus, der også varmeapparatet går på sparebluss. I alle tre modi er det imidlertid mulig med en kickdown for å få full spiker.

Det skal sies at Opel fortsatt vil selge nye Corsa med den gamle batteri/motor-kombinasjonen, men PR- og informasjonssjef Stein Pettersen i Stellantis Norge ser for seg at det i all hovedsak vil være varianten med oppgradert motor/batteri som vil stå for salget i Norge.

Liten plass til voksne bak

Nevnt er at Corsa er 4,06 meter lang, og med en akselavstand på snaue 2,55 meter er det ikke rare plassen man har i baksetet. Med 1,84 på strømpelesten hadde det vært sjanseløst for min del å sitte bak en like høy fører på tur, så Corsa er fremdeles en bil som passer best om man er to, eventuelt med barn bak, som fortsatt er godt unna tenåra. Siden bilen kommer med flere drivlinjer enn batterieleketrisk, finner du også en opphøyning på midten av gulvet bak i form av en kardangtunnel.

TRANGT: Corsa er ikke en bil for mer enn to voksne på tur – her er det liten plass til beina i baksetet. Foto: Pål Joakim Pollen
TRANGT: Corsa er ikke en bil for mer enn to voksne på tur – her er det liten plass til beina i baksetet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Baksetet kan splittes 60/40 når det legges ned, men har ikke noe midtarmlene som kan vippes ned. To USB-C-uttak er imidlertid tilgjengelige for dem i baksetet.

Du får heller ikke noe voldsom plass i bagasjerommet på en slik bil, som er oppgitt til 267 liters kapasitet, altså med plass til et par kabinkofferter og litt til – eller lørdagshandelen. Med nedslåtte bakseter får du plass til 1042 liter. Bilens egenvekt er forøvrig på 1544 kilo.

Fordelen er selvsagt at en kort bil er lettere å håndtere i hverdagen, som parkering utenfor kjøpesenteret og den slags. Svingdiameteren er oppgitt til 10,7 meter, som er den samme som før.

267 liter er ikke allverden, men holder til et par små kofferter til en helgetur. Bagasjelokket åpnes og lukkes manuelt. Foto: Pål Joakim Pollen
267 liter er ikke allverden, men holder til et par små kofferter til en helgetur. Bagasjelokket åpnes og lukkes manuelt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Oppgraderinger av førermiljøet

Vi fant oss godt til rette bak rattet i nye Corsa. Riktignok måtte justeringen av setene foregå uten hjelp av elektronikk, som det er en stund siden vi har opplevd på en ny bil.

Her er det fortsatt mange knapper å trykke på, både på rattet og under infotainment-skjermen. Det synes vi i utgangspunktet er kjekt – å bare kunne vri på en bryter for å justere kupetemperaturen er mer trafikksikkert enn å trykke på en skjerm.

Ny skjerm, nytt ratt og borte er girspaken – joda, det er gjort endringer innvendig også. Foto: Pål Joakim Pollen
Ny skjerm, nytt ratt og borte er girspaken – joda, det er gjort endringer innvendig også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samtidig ser vi at det er laget flere knapper enn funksjoner – fire av seks knapper lengst frem på midtkonsollen har ingen funksjon, men det kan det være at de har på andre varianter – Corsa er fremdeles ikke en bygget som elbil fra bunnen av, men kommer også i fossil- og hybridvarianter.

Girvelgeren er imidlertid ny denne gangen og er langt mindre fremtredende enn den forrige, som stjal mye plass i midtkonsollen. Nytt er også en B-modus som øker graden av regenerering, altså der det å slippe gassen gjør at bilen bremser mer.

På rattet er knappene på høyre side viet til telefon og multimedia, mens den venstre siden brukes til den adaptive fartsholderen, som på vår relativt korte tur (~12 mil) så ut til å fungere ganske bra på motorveien. Vi synes kanskje det er litt snodig å plassere en knapp for rattvarme midt blant dem på venstre side, noe vi også kommenterte sist vi kjørte Corsa-e.

Det er rikelig med fysiske knapper og brytere på Corsa electric. Foto: Pål Joakim Pollen
Det er rikelig med fysiske knapper og brytere på Corsa electric. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Instrumentpanel-skjermen viser nødvendig informasjon uten å være fylt med alt for mye av gangen. Du kan velge blant ulike visninger ved å vri på det ytterste feltet av blinklyshendelen om du for eksempel vil ha navigasjon på denne skjermen eller se forbruket ditt på turen.

10,2"-skjermen i midten er også ny og brukergrensesnittet pusset opp litt. Ryggekameraet skal ha bedre kvalitet enn før, og du får også 360-gradersvisning. Det skal sies at det tidvis føles noe lite responsivt å betjene bilens innebygde infotainment-system, der det blant annet tar noen sekunder ved oppstart til du kan trykke på noe.

Nytt er i hvert fall trådløs støtte for både CarPlay og Android Auto, og det applauderer vi. Du kan også lade telefonen på ei trådløs ladeplate i midtkonsollen eller via USB-C-uttaket (ett foran og to bak).

Størrelsen på midtarmlenet er ikke allverden, og på innsiden er det begrenset med plass. Foto: Pål Joakim Pollen
Størrelsen på midtarmlenet er ikke allverden, og på innsiden er det begrenset med plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Midtarmlenet er nokså beskjedent av størrelse og stikker så vidt frem mellom forsetene. Det huser en drøy knyttneve når du åpner det, og foran det er to koppholdere som passet finfint til våre vannflasker. En ting vi nesten gispet av var størrelsen på hanskerommet – det er enormt dypt! Fint fordi det da er plass til mer, men dumt fordi de fleste passasjerer nok ikke vil ha mulighet til å rekke helt i bunn uten å ta av seg beltet.

Her må vi strekke oss godt - uten belte på - for å rekke helt innerst i hanskerommet. Foto: Pål Joakim Pollen
Her må vi strekke oss godt - uten belte på - for å rekke helt innerst i hanskerommet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Setene var forholdsvis gode å sitte i, trukket i alcantara-skinn på midtpartiet. Litt korte med drtil manglende lårstøtte, riktignok, og som sagt må de justeres manuelt. Ellers er det, som på de fleste rimelige biler, brukt mye plast rundtom, men vi opplevde ingen knirking eller ulyder på vår prøvetur.

På veien

Med to og to journalister i hver testbil ble det selvsagt begrenset hvor mye inntrykk vi fikk på en (totalt) tolv mil lang testtur, men inntrykket er at Opel holder på oppskriften fra sist, med et passe stivt understell ved vanlig kjøring der vi egentlig ikke reagerer på noe hverken den ene eller andre veien.

Vi lå i perioder i rundt 120 km/t på motorvei, og det gikk ganske behagelig for seg med moderat støy i kupeen.

Ladeluka er plassert bak til venstre. Bokstavene c o r s a dekker nå et større område på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
Ladeluka er plassert bak til venstre. Bokstavene c o r s a dekker nå et større område på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vandringen på bremsepedalen var litt uvant, der det skjer lite de første millimeterne før bremsene tar litt bråere etter det, men er typisk noe man venner seg til om man eier bilen selv. Uten erfaring med pedalen blir det brått til at man instinktivt tråkker hardere når det skjer lite først, slik at man dermed får en bråbrems.

Ellers var det befriende å slippe pling-plong-lyder hver gang man bikket så vidt over fartsgrensa. Dette er påkrevd fra EU i nye biler, men siden Corsa electric fortsatt går på gammel typegodkjenning slipper den akkurat det.

Vi fikk ikke prøvd alle førerassistentfunksjonene, men den adaptive fartsholderen sørget for at bilen fint avpasset farten mot resten av bilene på den stadig mer befolkede motorveien. Det finnes også ting som radarbasert filholderassistent som kan aktiveres med et knappetrykk.

Forbruk og lading

Nye Corsa har et oppgitt forbruk på 1,46 kWh per mil. På vår 117 km lange tur, som bestod av en god blanding av motorvei (120 km/t), landevei og mer tettbebygde strøk, endte vi opp med et oppgitt forbruk på 1,39 kWh per mil etter 117 kjørte kilometer. Legger vi til 10% for ladetap (som WLTP-verdien inkluderer) lander vi på 1,53 – litt høyere enn WLTP, men også med to personer i bilen i noe lavere temperatur (16–17 grader) og på tidvis våte veier. Vi brukte heller ikke eco-mode, som nok kan være litt mer besparende med svakere motoreffekt og redusert effekt på varmeapparatet. Og vi gikk på ingen måte inn for å bruke så lite som mulig.

Ifølge instrumentpanelet hadde vi 67 prosent igjen, altså hadde vi brukt ganske nøyaktig 1/3 av kapasiteten, som i så fall ville ha gitt en rekkevidde på ca 355 kilometer med vårt kjøremønster, og som da harmonerer relativt greit med WLTP-rekkevidden.

Ellers kan bilen lades med inntil 100 kW effekt på hurtiglader, og Opel oppgir 27 minutter for å komme fra 20–80 prosent. Når du lader hjemme, kommer bilen med 7,4 kW ombordlader som standard, men med 11 kW som tilvalg.

Pris: omtrent som før

Stellantis har ikke kommunisert noe pris ennå på nye Corsa, men deres norske representant ser for seg at prisnivået vil ligge omtrentlig på linje med den eksisterende modellen, som i disse dager koster 325.000 kroner.

Så blir det spennende å se om oppgraderingene gjør at flere faller for Corsa – det er absolutt en fin liten småbil om man er på jakt etter det, men det finnes mange konkurrenter i dette prisleiet som også kan by på større plass til omtrentlig samme pris.

Bilen vil snart kunne bestilles, og de første kundeleveringene estimeres til rett over nyttår.

Utgifter til reise for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.