Statsbudsjettet 2023

Nå blir det dyrere å kjøpe elbil

Regjeringen er klare med sitt første statsbudsjett. Se hva det betyr for elbilkjøperne.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre la fram statsbudsjettet 6. oktober 2022.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre la fram statsbudsjettet 6. oktober 2022.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Torsdag kl 10 la Støre-regjeringen fram sitt første forslag til statsbudsjett som de selv har utarbeidet fra grunnen av. I denne saken oppsummerer vi det som er viktig for deg som skal kjøpe elbil.

Det blir moms på elbil fra nyttår

En av postene det har vært stor interesse rundt, er om hvorvidt det innføres moms på elbil fra nyttår. I budsjettet står det følgende:

«Regjeringen foreslår å innføre merverdiavgift for elektriske personbiler på den delen av kjøpesummen som er over 500.000 kroner.»

Det var i det reviderte nasjonalbudsjettet som ble lagt fram i juni, at det kom fram at regjeringen ønsket å innføre moms i neste års statsbudsjett. Samtidig ønsket de å videreføre momsfritak for biler som koster under 500.000 kroner.

I praksis betyr det moms på kjøpsbeløpet som overstiger 500.000 kroner. En bil som koster 600.000 kroner, vil dermed bli 25.000 kroner dyrere (600.000 + 25% av 100.000 kroner).

Vil stå urørt til 2025

Ifølge regjeringen skal grensen på 500.000 kroner stå uendret til 2025. Det betyr altså at du kan kjøpe ny elbil momsfritt til 2025, så lenge kjøpssummen er under 500.000 kroner.

2025 er som kjent året da myndighetene har som mål om at det kun skal omsettes nye nullutslippsbiler i Norge.

Dette krever imidlertid at forlengelsen godkjennes av EFTAS overvåkningsorgan (ESA) før 1. januar 2023. Regjeringen skriver i budsjettforslaget at de har satt i gang en prosess mot ESA, slik at endringene kan iverksettes fra 1. januar 2023.

Vil innføre vekt-avgift

Regjeringen foreslår å innføre en ny vektkomponent i engangsavgiften. Dette skal gjelde for alle personbiler, også elbiler. Det skal beregnes engangsavgift med 12,5 kroner per kg av bilens egenvekt over 500 kg.

Det betyr at hvis elbilen veier 2000 kilo, vil vektkomponenten medføre 18.750 kroner i økt engangsavgift. Siden elbiler generelt er tyngre enn bensin- og dieselbiler, vil dette ramme elbilene i større grad enn disse.

Samme omregistreringsavgift som fossilbiler

I tillegg skriver regjeringen følgende i budsjettforslaget:

«Regjeringen foreslår å øke satsene i omregistreringsavgiften for elbiler til samme nivå som for øvrige personbiler.»

Elektriske firmabiler likestilles andre biler

Regjeringen foreslår videre å likestille elbiler og andre biler i beskatningen av firmabiler. Det vil si at regjeringen foreslår å fjerne verdsettingsrabatten for elbiler, som per 2022 er på 20 prosent.

Endelig budsjett kommer i desember

Det er viktig å understreke at dette kun er et forslag til statsbudsjett. Nå skal Stortinget behandle budsjettforslagene, og det kan bli justeringer før det endelige statsbudsjettet vedtas. Det skal skje innen 15. desember.

Fra 1. januar 2023 skal budsjettet gjennomføres, slik Stortinget har vedtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.