Aston Martin

Nå blir det legendariske bilmerket elektrisk

James Bond-bilmerket Aston Martin skal ha klar én eller to modeller innen 2025.

KAN BLI FØRST: Neste generasjon Aston Martin DB11 er en het kandidat til å første helelektriske modell fra britene, allerede i 2025. Foto: Aston Martin
KAN BLI FØRST: Neste generasjon Aston Martin DB11 er en het kandidat til å første helelektriske modell fra britene, allerede i 2025. Foto: Aston Martin Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): De har laget luksuriøse sportsbiler siden 1913 og mange forbinder Aston Martin først og fremst med James Bond. Første gang Mr. Bond spant av gårde i en bil fra den legendariske, britiske bilfabrikanten, var i filmen Goldfinger fra 1964 - og bilen var en DB5.

BOND-BILEN: DB5 er blitt den ultimate Bond-bilen. Sean Connery kjørte bilen først i filmen Goldfinger i 1964. Foto: Aston Martin
BOND-BILEN: DB5 er blitt den ultimate Bond-bilen. Sean Connery kjørte bilen først i filmen Goldfinger i 1964. Foto: Aston Martin Vis mer

Siden har den gjort comeback i en rekke Bond-filmer, men også en rekke andre modeller fra Aston Martin har blitt brukt i britenes mest populære actionfilmserie gjennom tidene.

Gjennom årene har produsenten vært gjennom mange oppturer, men også nedturer. Den siste kom så sent som i fjor, da 500 av arbeidsstokken på 3500 måtte gå, som følge av dårlig salg under pandemien.

Skal bli elektrisk

Nå er det imidlertid håp om lys i tunnelen. Godt hjulpet av Daimler Mercedes-Benz, som de siste årene har vært inne på eiersiden i det erkebritiske sportsbilmerket, skal Aston Martin elektrifiseres. Og det skal skje temmelig raskt.

Konsernsjef Tobias Moers (som for øvrig kom fra Daimler) presenterte nylig planene, som kort fortalt betyr at fra 2025 vil det kun bli fullelektrisk drivlinje i nye modeller fra Aston Martin, skriver Automotive News Europe.

DB11 eller Vantage

Samme år planlegger britene å lansere en eller to elbiler. Den første antas å bli neste generasjons DB11 sportskupé, en modell som ble introdusert i 2016, eller neste generasjon Vantage. Foreløpig er det ikke bekreftet hvilken, men Moers estimerer at bilen skal få en rekkevidde på rundt 600 kilometer.

Ifølge Moers har Aston Martin også planer om å lansere en elektrisk SUV, enten i 2025 eller 2026. Det høres logisk ut, da SUV-er dominerer stort på elbilfronten - og en elektrisk SUV fra Aston Martin kan fort bli svært populær blant nordmenn og andre med velfylte lommebøker.

Særlig mange detaljer om de elektrifiserte modellene er foreløpig ikke kjent, men på teknologisiden er det ventet at de vil dele mye med kommende elektriske Mercedes-Benz-modeller, med en egen «Aston Martin-tuning». Nylig ble det kjent at Mercedes-Benz om få år blir et rent elbilmerke.

Flere eksisterende modeller med tradisjonell drivlinje fra Aston Martin, deriblant flaggskipet DBS Superleggera, ventes å blir bli tilgjengelig fram til 2030.

Elektrisk Aston Martin i ny James Bond-film

Aston Martin er imidlertid ikke helt ukjente med å produsere elbiler. I den stadig utsatte James Bond-filmen «No time to die», vil agent 007 kjøre rundt i en Aston Martin Lagonda Rapid E, en elbil med relativt gode ytelser - og som etter planen også skulle bli tilgjengelig i et begrenset opplag i markedet.

Slik gikk det dessverre ikke, takket være de økonomiske utfordringene produsenten fikk som følge av pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.