Digital helseattest:

Nå blir dette mye enklere

Yrkessjåfører og eldre slipper fremover å møte opp på trafikkstasjonen med helseattest når førerkortet skal fornyes.

Slik får du førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): For de fleste av oss er det å fornye førerkortet ganske enkelt: På førerkortet er det trykket en dato førerkortet er gyldig til, og når den datoen nærmer seg er det på tide å fornye det.

Det stilles imidlertid skjerpede krav til enkelte grupper. Om du er 80 år eller eldre må du i tillegg levere helseattest fra legen. Det samme gjelder om du skal fornye førerkort for tunge klasser eller har begrensninger i gyldigheten på grunn av helse.

I tillegg ble det fra 1. januar krav om at førere med diabetes som bruker blodsukkersenkende legemidler må fornye førerkortet dersom gyldigheten på det er mer enn fem år.

Blir digital

– Spør fastlegen din om de kan sende helseattesten digitalt, foreslår divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer i Statens Vegvesen.

Hun kan nemlig fortelle at Statens Vegvesen i samarbeid med Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett nå ruller ut en ny, digital løsning for helseattester.

Bodil Rønning Dreyer er divisjonsdirektør i Statens Vegvesen. Foto: Statens vegvesen
Bodil Rønning Dreyer er divisjonsdirektør i Statens Vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Tilbudet gjelder når attesten er utstedt uten tidsbegrensninger og er foreløpig tilgjengelig på et lite utvalg legekontorer, men når den digitale infrastrukturen er på plass, skal alle kunne bruke det.

Det er bare selve konklusjonen i helseattesten som sendes til Statens vegvesen, så selve helseopplysningene sendes ingen steder.

180.000 slipper å møte opp

Når helseattesten sendes direkte til Statens Vegvesen, betyr det samtidig at man slipper å møte opp på trafikkstasjonen for å levere den.

Statens vegvesen har regnet seg frem til at det vil gi 7,2 millioner sparte kilometer med kjøring og 900 tonn mindre CO₂-utslipp.

Digital helseattest er bare ett av flere moderniseringstiltak som er gjort den siste tiden. Tidligere i år åpnet Statens vegvesen for at optikere og øyeleger kunne sende inn synsattester digitalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.