Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): De norske nettselskapene ligger på et forholdsvis jevnt prisnivå, der de fleste fakturerer mellom 40–50 øre per kilowattime for å levere strøm. Brorparten har også todelte priser, der det er noen øre rimeligere å få levert strøm på nattestid og i helgene enn ellers i uka.
I Danmark er forskjellene langt større – både når man ser på prisene mellom de ulike nettselskapene og ikke minst: Når på døgnet man bruker strøm.
Fra 1. oktober starter flere av nettselskapene med sine vinterpriser, som er høyere enn de er om sommeren, og som varer ut mars neste år.

Har aldri vært billigere å kjøre elbil
Ekstremt dyrt på kvelden
Særlig i timene fra 17–21 på kvelden stimuleres danskene til ikke å bruke strøm, ved at nettleia skyter i taket, melder danske FDM.
Hos nettselskapet Radius, som leverer strøm til kunder nord på Sjælland, er nettleia på hele 2,07 (norske) kroner per kilowattime for strømmen man bruker mellom 17–21 på kvelden – mer enn det dobbelte av prisen i sommermånedene. Fra 00–06 er prisen 23 øre og resten av døgnet 69 øre. Elbilister sparer altså 1,84 kroner per kilowattime på å lade på natten kontra kvelden – bare i nettleie.
Hos Cerius sør på Sjælland er prisene noe lavere, men fortsatt med ekstreme forskjeller gjennom døgnet. Her koster det 1,92 kroner fra 17–21, 21 øre fra 00–06 og 64 øre resten av døgnet. De som bor på Fyn må ut med 1,49 kroner de dyre timene og 17 øre på nattestid.
Prisene er imidlertid lavere enn de var i vinter – da passerte nettleia tre (norske) kroner i de dyreste timene.
For folk i Nord-Jylland ser det imidlertid langt hyggeligere ut. Her betaler de nemlig ikke nettleie resten av året fordi nettselskapet har tjent for mye penger tidligere i år.

Fersk elbil-eier? Her er ti ting du må vite
Svingende strømpriser
Dette er altså bare nettleieprisene – i tillegg kommer selve strømmen, som i Danmark er langt mer ujevn gjennom døgnet enn det vi er vant med i Norge.
Tar vi 28. september som eksempel, var snittprisen i Danmark 83 øre per kWh (eks mva), men svingningene gjennom døgnet var enorm:
På nattestid lå prisen bare på et par øre, mens prisen den dyreste timen – fra 19–20 – havnet på 3,02 kroner. Danske elbileiere sparer altså vanvittig mye på å lade bilen om natten og ikke på ettermiddag/kveld.
Danskene har heller ingen strømstøtteordning slik vi har i Norge, der staten dekker mer jo høyere strømprisen blir. I mars 2022 fikk danske husholdninger med mindre enn 650.000 danske kroner i årlig inntekt en engangsutbetaling på 6.000 kroner på grunn av de høye strømprisene.
Så skal det også sies at de fleste dansker bruker gass, fjernvarme eller biofyring til oppvarming, og ikke strøm i like stor grad som i Norge.
Men elbileiere bør altså holde seg langt unna timene fra 17–21.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.