Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!
(Elbil24): Ladebransjen har i lang tid måttet høste kritikk for at løsningene deres er for innviklet for folk flest.
I en undersøkelse som Norstat gjorde for Naf nylig, kom det for eksempel fram at hele tre av fire sliter med å vite hva det koster å få ladet elbilene sine på hurtigladestasjoner. I tillegg sa nesten halvparten at de strever med betalingen.
- Det er for mye å sette seg inn i for oss forbrukere, og bransjen har mye å gå på for å gjøre dette enklere, sa senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, Nils Sødal, i forbindelse med undersøkelsen.

Her får elbil-eierne støtte til bensin!
Umulig å vite prisen
Da vi i vinter kartla norske hurtigladepriser, fant vi at mange ladeoperatører opererer med en pris pr minutt man er tilkoblet, som regel i tillegg til en pris for overført energimengde (kWh).
Siden ladehastigheten påvirkes av en rekke faktorer, ikke minst lufttemperatur, temperatur og restkapasitet i batteriet, blir det svært vanskelig å vite hva man skal betale, med en slik modell.
Elbil24 har tidligere tatt dette opp med bransjen, og flere har pekt på at hovedårsaken til at man fortsatt har minuttprising, er å begrense køene ved ladestolpene.
Recharge, som er Norges største ladeoperatør, har vært en av dem som har sverget til denne løsningen, og begrunnelsen var blant annet at det var et insentiv for ikke å okkupere ladestolpene for lenge.
- Bakgrunnen er at kø på ladestasjonene fortsatt kan være en problemstilling. Spesielt mot slutten av ladesyklusen går ladingen tregere, og med en pris pr kilowattime har man ikke et insentiv til å avslutte ladingen og dermed gi plass til neste kunde, uttalte blant andre kommunikasjonssjef i Recharge, Elise Torvaldsen, til Elbil24.

Dette skjer når batteriet går tomt
Nå snur de
Nå har imidlertid selskapet nettopp sendt ut en pressemelding om at de endrer på praksisen fra og med 1. april 2022. Fra den datoen skal du kun betale for hver overført kWh, uansett hastighet. Avgjørelsen ble tatt etter at de har gjennomført et prøveprosjekt med betaling pr kWh.
- Vi har lyttet til kundene. Dette gjør ladekostnadene rettferdige og mer forutsigbare for alle elbilister, sier Torvaldsen.

Hun sier at de tidligere bekymringene for lange ladekøer, har vist seg å være feil.
- Prøveprosjektet, og andre erfaringer fra bransjen, viser at en modell basert på mengden energi mottatt fremfor tidsbruk neppe vil føre til økte køer. Sirkulasjonen ved våre ladere har vært god gjennom hele prøveprosjektet, sier Thorvaldsen.
Prishopp
Men endringen kommer med en hake. For samtidig som den trer i kraft, innføres også høyere ladepriser. Thorvaldsen begrunner dette med at strømmen har blitt vesentlig dyrere den siste tiden.
På hurtigladere med en effekt på inntil 50 kW blir prisen 5,99 kroner pr kWh ved såkalt drop-in-lading (uten ladeavtale). Fram til nå har dette kostet 3,50 kroner pr minutt. En 50 kW-lader byr på maks 0,83 kWh overført energimengde pr minutt, som betyr 4 kroner og 22 øre pr kWh etter dagens modell med minuttprising - under optimale forhold.
På lynladere (ladeeffekt på mer enn 50 kW), blir prisen oppjustert fra 5,75 kroner pr kWh, til 6,49 kroner pr kWh.
- Vinterens energikrise og energikonsekvensene av den forferdelige krigen i Ukraina rammer våre innkjøpsbetingelser. Vi har imidlertid gjort langsiktige avtaler, så prisøkningen på strøm hos oss blir ikke noe i nærheten av det folk ser hjemme, avslutter Thorvaldsen.
Både BKK/Lyse, Kople og Mer, har fortsatt minuttprising i sine løsninger.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.