Trafikkregler:

Nå endres fartsgrensen for bil med henger

De nye reglene gjelder fra og med i dag, 11. mars.

ØKT HASTIGHET: Øker laveste laveste fartsgrense fra 60 til 80 km/t, mens andre kan kjøre i 100 km/t ved særskilt godkjenning. Foto: Produsenten.
ØKT HASTIGHET: Øker laveste laveste fartsgrense fra 60 til 80 km/t, mens andre kan kjøre i 100 km/t ved særskilt godkjenning. Foto: Produsenten. Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Mange kjenner seg sikkert igjen ved å ligge bak en saktegående bil med henger, særlig dersom hengeren ikke er utstyrt med bremser. Da er føreren lovpålagt å ikke holde høyere hastighet enn 60 km/t – til nå.

I dag melder Samferdselsdepartementet at de tillater høyere hastigheter for biler med henger og campingvogn på slep.

- Stor fartsforskjell mellom biler med og uten henger eller campingvogn kan være farlig i trafikken. Derfor øker vi nå tillatt hastighet for tilhengere uten bremser fra 60 til 80 km/t. Noen tilhengere og campingvogner kan godkjennes for hastigheter opp til 100 km/t, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Fra nå

For når endringen først er et faktum, er det ingen grunn til å vente med innføringen heller. Endringene trer derfor i kraft i dag - 11. mars 2022.

- Dette er en endring jeg vet mange har ventet på. Særlig campingturister vil sette pris på at norske fartsgrenser er blitt enklere å forstå og følge, og mer i pakt med reglene i våre naboland. Høyere tillatt hastighet er denne gang også bra for trafikksikkerheten, fordi reduserte fartsforskjeller kan bidra til færre farlige forbikjøringer og påkjørsler bakfra. Det har vært en forutsetning at ulykkesrisikoen på norske veier ikke skal øke, sier samferdselsministeren.

Det er altså differansen i hastighet for dem som kjører med henger og dem uten henger som regnes som er årsaken.

Mindre risiko

Med stadig høyere fartsgrenser på mange veier, har fartsforskjellene mellom biler med og uten tilhenger eller campingvogn økt. Endringene i trafikkreglene er nå gjort for å redusere denne forskjellen. Dermed minsker risikoen for farlige forbikjøringer og påkjøringer bakfra.

FORT: Nå er det ikke bare bilen som kan gå fort, men også hengeren får høyere tillatt hastighet. Foto: Audi
FORT: Nå er det ikke bare bilen som kan gå fort, men også hengeren får høyere tillatt hastighet. Foto: Audi Vis mer

De nye reglene:

  • Tillatt hastighet for tilhengere uten bremser er økt fra 60 til 80 km/t
  • Tilhengere som oppfyller visse tekniske krav, kan få godkjenning til 100 km/t (Tempo 100-godkjenning)

Alle tilhengere: 80 km/t

For tilhengere med bremser gjelder allerede hastighetsbegrensning på 80 km/t. Endringen innebærer at alle tilhengere nå kan trekkes i 80 km/t. Tilhengere som tas i bruk i Norge i dag er teknisk dimensjonert og godkjent for 80 km/t.

Etter særskilt godkjenning: 100 km/t

Vi har testet tre smarte anordninger som skaper mer orden i bagasjerommet. Vis mer

For tilhengere som oppfyller visse tekniske særkrav, blant annet til hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling, kan Statens vegvesen etter godkjenning av tilhengeren utstede et såkalt Tempo 100-bevis. Tilhengere med Tempo 100-bevis vil kunne trekkes i opp til 100 km/t, så lenge kombinasjonen av trekkbil og tilhenger også er egnet for dette. Tilhengere og campingvogner godkjent for Tempo 100 må gjennomføre EU-kontroll på lik linje med personbiler.

Statens vegvesen vil på sine nettsider tilby en kalkulator som gjør det enklere å finne ut om kombinasjonen av bil og henger/campingvogn vil kunne bli godkjent for 100 km/t.

Mer informasjon om Tempo 100-ordningen vil bli tilgjengelig hos Statens vegvesen. www.vegvesen.no/tempo100

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.