Nå er bensinbilen sjeldnest å se på norske veier

Norske kjøretøy tilbakela i alt 45,4 milliarder kilometer på veiene i fjor. Tall fra SSB viser at elbiler nå for første gang kjører mer enn bensindrevne biler.

PASSERTE BENSINBILEN: Elbiler kjører nå flere kilometer i året enn bensinbiler på norske veier. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PASSERTE BENSINBILEN: Elbiler kjører nå flere kilometer i året enn bensinbiler på norske veier. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Selv om elbiler nå kjører mer enn bensinbiler, kjøres fortsatt dieseldrevne personbiler mer enn bensin- og elbiler sammenlagt, ifølge tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den samlede kjøringen med diesel- og bensindrevne personbiler falt med henholdsvis 8,5 og 10,3 prosent fra 2021 til 2022. Dieseldrevne biler sto likevel for over 40 prosent av den samlede kjøringen med norske personbiler i fjor, mens elbiler for første gang passerte bensindrevne personbiler i antall kilometer.

I alt tilbakela norske kjøretøyer 45,4 milliarder kilometer på norske og utenlandske veier i fjor, som er en oppgang på 0,7 prosent. Busser sto for den største prosentvise økningen i kjørelengde, med 8 prosent.

Kjørelengden for norske elbiler mer enn tredoblet

For personbiler gikk den samlede kjørelengden opp med 0,6 prosent i 2022 sammenlignet med 2021. Kjørelengden i fjor var likevel 0,5 prosent lavere enn i 2019, før pandemien.

Den samlede kjørelengden til norske elbiler var i fjor 7,9 milliarder kilometer – og den økte med 34 prosent fra 2021 til 2022. Personbilene sto for 78 prosent av all kjøringen i 2022, det samme som året før.

Elbilene utgjorde i underkant av 23 prosent av den samlede kjøringen med personbiler i fjor, en økning fra litt over 17 prosent fra 2021. Tallene viser at den samlede kjørelengden for norske elbiler er mer enn tredoblet de siste fem årene.

Kjørelengden til bensindrevne personbiler var 7,1 milliarder kilometer, mens tallet for dieseldrevne biler var 15,3 milliarder.

Fortsetter etter videoen

ENKELT: På de fleste biler med elektrisk bakluke, kan du enkelt justere åpningshøyden. Her viser vi deg hvordan. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer

Bensinhybrider økte med 10 prosent

Tallene viser også at kjøringen med bensinhybrider økte med 10 prosent, og utgjorde rundt 13 prosent av kjøringen med norske personbiler i alt.

Varebiler og andre små godsbiler sto for 16,4 prosent av den samlede kjøringen, mens spesialiserte nyttekjøretøyer som lastebiler og busser sto for henholdsvis 4,6 prosent og 1,2 prosent av kilometerne som ble tilbakelagt av norske kjøretøyer i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.